Skocz do zawartości

[zakup] btwin ultra 720 af

wania01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry,

Co Państwo myślą o produkcie firmy BTWIN: ULTRA 720 AF?

Jestem nowym użytkownikiem forum, a zdążyłem już zauważyć że rowery tej firmy są troszkę kontrowersyjne. 

Mój wybór oscyluje wokół produktów o ramie aluminiowej w cenie z pogranicza 5000pln i szczerze mówiąc to 

powyższy rower wyróżnia się obecnością podzespołów SHIMANO ULTEGRY, czego nie osiągnę u innych producentów.

Z góry dziękuję za pomoc...

Napisano

A co powiesz na ramę Carbon i 105?

Dobre pytanie....

Wspominałem, że dopiero zaczynam przygodę z szosą, a w moim dotychczasowym dorobku rowerzysty zaliczyłem kilka nieprzyjemnych upadków.

Boje się więc zniszczyć karbonową ramę na pierwszych kilometrach....(na szosie przejechałem łącznie ok 1km ) 

Poza tym chciałbym o krótką opinię, jaka opcja daje lepszy efekt:

1. rama aluminiowa + Shimano ultegra

2. rama karbonowa + Shimano 105

(nie akceptuje półśrodków, więc odpowiedź: "jesteś początkujący, więc nie zauważysz" - mnie nie zadowala )

Napisano

@wania01

Opcja druga.

Wiele osób jeszcze nie przekonało się do Carbonu. Przecież wszystkie najwyższe rowery są na ramie Carbonowej. Jeśli zaś chodzi o wytrzymałość to moim zdaniem jest na wysokim poziomie.

Pozdr :)

Napisano

Ja mam inne wrażenia odnośnie karbonowej ramy niż kolega powyżej. Dwa razy spadł mi łańcuch i 2 razy obrypał kawałek ramy. Być może można tego uniknąć stosując ochraniacze na tylnych widełkach i w okolicach suportu ale prawda jest taka, że rama stalowa czy alumiowa co najwyżej straciłaby w tym miejscu lakier. Byłbym ostrożny w chwaleniu wytrzymałości ram wykonanych z tego materiału.

Napisano
Być może można tego uniknąć stosując ochraniacze na tylnych widełkach i w okolicach suportu

Nie wiem jak "renomowanego" producenta ramę miałeś ...

Ale jak oglądam Speca, Canyona, czy Treka to mam wrażenie że blaszane wstawki ochronne w tych miejscach to norma ... :)

Co do Al czy CF ... z rozmów ze znajomymi, którzy latają na szosach AL rama + CF wideł i dodatkowo przetestowali w pełni karbonowy set po cichu przyznają że żałują kupna Al na Ultegrze zamiast CF na 105`tce ...

Pozdrawiam

Napisano

Rower został kupiony w decathlonie. Był to btwin mach 700. Ciężko mówić o renomie producenta w tym przypadku. Także uważam, że w newralgicznych miejscach ramy powinny znaleźć się ochraniacze. Niestety zwróciłem na to uwagę po czasie. Bardziej chodziło mi o to, że skoro łańcuch potrafi bez problemu zrobić kuku takiej ramie, to co dopiero mówić o glebie np. na rozsypanym żwirku. Nie zamierzam twierdzić, że karbon to zło. Ale z doświadczenia wiem, że nie ma co się łudzić co do tego, że wytrzymałość na codzień ram wykonananych z tego materiału dorównuje wytrzymałości ram stalowych i alu. Tak samo warto sprostosować argument o tym, że wszystkie najwyższe modele rowerów mają karbonowe ramy. Owszem, może i tak jest ale czy to świadczy w jakiś sposób o większej przydatności karbonu dla amatora? Przeciętny amator nie ma do dyspozycji kilku rowerów (tak jak zawodowiec).

Napisano

Kazdy liczacy sie producent telewizorow ma w ofercie modele 4K tylko po co to, do ogladania 100 kanalow SD i w porywach 30 HD? Albo do DVD bo Bluray to tez wciaz rzadkosc w domach.

Napisano

Szosa to taki specyficzny rower w którym jakość tłumienia drgań ma znaczenie ...

Jak wszyscy wiemy ze wszystkich materiałów z jakich produkuje się ramy to właśnie AL jest najmniej trafionym materiałem jeżeli chodzi o moduł younga :).

Latam na karbonowej ramie w MTB gdzie jest o wiele większe prawdopodobieństwo wtopy ... ale komfort jaki daje ... ponad wszystko :D

Pozdrawiam 

Napisano

Dziękuję za reakcję na post, 

Wydaje mi się, że zainwestuje parę groszy więcej i kupię Lapierre Sensium 200 2015 - co myślicie o tym wyborze?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...