Skocz do zawartości

[przednia przerzutka] kąt rury podsiodłowej

maniek56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ze względu na powtarzające się problemy z napędem w szosie,mam zamiar ujednolicić napęd na jedną grupę(Tiagra).Przerzutka tylna zostałaby stara,do wymiany klamki (to one są chyba winne niedomaganiom) oraz przednia przerzutka.Przeglądając oferty na przednie przerzutki Tiagry pojawia się parametr kąta rury podsiodłowej ramy do których najbardziej pasowałyby te przerzutki.Podane kąty to 61do 66 stopni.Kąt rury podsiodłowej mojej ramy to 73,7stopnia.Wiem że jest to parametr do obejścia,ale skoro producent na swojej stronie techdoks.podaje ten parametr,to pytam po co,skoro nie ma na świecie ramy szosowej o takich kątach,albo ja się mylę.Jeśli komuś z forumowiczów by się chciało ,to proszę o wyjaśniena.Pozdro.

• Mod Team
Napisano

A jak ten kąt został podany ? Bo w przerzutkach owe kąty są podawane jako kąt miedzy podsiodłówką a tylnym trójkątem, może masz do osi kół podane w ramie ?

Napisano

Bingo Puklus,masz rację,przyjrzałem się dokładnie geometrii ramy i faktycznie kąt rury podsiodłowej jest mierzony od rury do lini poziomej wyznaczonej pomiędzy osiami kół.Dzięki za podpowiedż.Pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...