Skocz do zawartości

[do 1100zł] uniwersalny do jazdy po mieście

cybe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Planuję kupić rower do jazdy po mieście, codziennie będę nim robił minimum 22 km. Mam 175 cm wzrostu. Jakie również koła powinienem wybrać? 26 czy 28? 

Dzięki za pomoc. 

Napisano

Zacznijmy od dystansu. 22 km to średni miejski codzienny przebieg więc na upartego można by jeżdzić dość ciężkimi acz komfortowymi rowerami ... miejskim czy trekingowym.

Jednak jeśli zależałoby ci na czasie dojazdu to wybrałbym crosa, mtb lub szosówkę.

Kolejny aspekt jaki należałoby wziąć pod uwagę to fakt czy owe miejskie jazdy będą tylko asfaltach czy może w mieszanym terenie? Na teren mieszany polecam mtb lub crosa.

Kolejny aspekt czy rower będzie służył do solowych przejazdów czy może do typowej komunikacyjnej jazdy gdzie warto mieć bagażnik, błotniki i tego typu akcesoria. Tu także stawiałbym na crosa lub MTB chociaż obecnie MTB rzadko można spotkać z mocowaniami pod bagażnik.

Koła miejskie wymagają wielkiej zwrotności więc celowałbym w koła 26 lub co najwyżej 27,5.

Ja mam 171 cm wzrostu i jeżdżę po mieście na kołach zarówno małych czyli 26 jak i dużych czyli 28 i zdecydowanie mniejsze kółka umożliwiają mi znacznie większą mobilność wcale nie ujmując prędkości przejazdowych.

Napisano

Do 1100zl najsensowniejszym wybore jest:

http://allegro.pl/rower-romet-orkan-m-2-0-19-brazowy-2015-wyprzedaz-i5591941345.html

A jeśli chcesz troche oszczędzić to mozna: 

http://allegro.pl/rower-28-super-alu-kands-scud-acera-2015-okazja-i5578892799.html

albo:

http://allegro.pl/rower-28-szybki-cross-line-1100-wrl-kands-okazja-i5602706760.html

Z tym że te 2 są praktycznie te same, różnią się napisem na ramie. 

I te rowery będą najlepsze pod warunkiem, że rama 19 nie będzie zbyt duża.

Napisano

Tylko z tego co widzę one są na kołach 28, a z tego z napisał roberrobert1 potrzebowałbym koła 26

Napisano

Generalnie koła są bardziej zwrotne ale obecnie podaż rowerów na małych kołach jest bardzo nikła. Rynek promuje rowery na kołach 27,5 oraz 28 czy jak kto woli 29.

Z prezentowanych wyżej propozycji celowałbym w Rometa ze względu na pozycję, która najbardziej sprzyja szybkiemu przemieszczaniu się po mieście.

Napisano

Robert nie żartuj. W budżecie do 2000 pln spokojnie można kupić koło 26. Zwykle jest to mtb, chyba że masz na myśli jaką inną fikuśną konfigurację. Odradzam koło 27.5 bo jest problem z dostępnością opon klasy tour-city. No. Jest coraz lepiej ale wciąż to nie ta sama podaż co w przypadku 26 lub 28/29.

Napisano

29 cali to monstrualny potwór i do jazdy po mieście jest zbyt mało zwrotny i ma zbyt małe przyspieszenia.

26 cali posiada jeszcze na rynku bardzo bogatą ofertę opon miejskich, miejsko-trekingowych czy trekingowych  więc pod tym względem jest najbardziej uniwersalny.

Napisano

@@robertrobert1, Wszystko zależy od tego jaką strategię się przyjmuje. Ja już wiem jakiego roweru potrzebuję, Ty także. Osoba, która dopiero zaczyna przygodę z "turystyką" miejską zupełnie nie wie, czy dany rower jej podpasuje. MTB w rozmiarze 29 ma najszersze możliwości manipulacji, gdyż w razie potrzeby można bez problemu włożyć w ramę opony balonowe w rozmiarze 2.4, zmienić mostek i mieć pełen komfort, albo założyć opony 700x32 i śmigać jak na crossówce. Do typowego crossa nic szerszego niż 2.0 raczej nie wejdzie.
Kolo 26 jest mniej komfortowe. Głównie chodzi o kąt natarcia na przedzkody. Obniża komfort jazdy i wymusza szersze opony.

Napisano

@mklos1, bardzo dobry wykład teoretyczny. :thumbsup:

Jednak kolega zapewne nie będzie pisał pracy magisterskiej z teorii jazdy po mieście lecz zależy mu głównie na poruszaniu się po nim. Czy Poznań jest bardziej przyjazny rowerzyście niż Warszawa...? :whistling: Nie sądzę... dlatego zamiast teorii skupiałbym się praktyce. Jak już wspomniałem po mieście poruszałem się na każdym typie roweru, za wyjątkiem OK i BMXa i rower MTB na kołach 26 jest najbardziej uniwersalny. 

Zapewne osobom o wzroście wyższym bardziej odpowiadają większe koła ale różnica 4 cm we wzroście jest praktycznie nieodczuwalna.

Oczywiście najlepszym sposobem na stwierdzenie czy to ma być cros czy MTB na kołach 26 czy 29 będzie krótka przejażdżka ale nie na prostej osiedlowej alejce lecz lawirowanie po parkingu, po krętych wąskich osiedlowych chodnikach, szybkie starty, nagłe ominięcie przeszkody etc.

Niemniej życzę powodzenia w znalezieniu roweru chociaż wiem, że pierwszy zakup nie będzie tym najbardziej odpowiednim. :thanks:

Napisano

To nie był wykład teoretyczny. Do pracy dojeżdżam na trekingiem na dużym kole, a awaryjnie przesiadam się na mtb 26". MTB spisuje się w razie potrzeby sprintu, ale poza tym ma szereg wad w takim zastosowaniu (przynajmniej geometria XC na kole 26).

Napisano

A jaka jest różnica między tym Rometem a tymi innymi rowerami? Naprawdę warto dopłacić do Rometa?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...