Skocz do zawartości

[Rower] Modyfikacja osprzętu - pomoc.

czajken

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na początek chciałbym wszystkich przywitać. Dzisiaj załozyłem tutaj konto ze względu na moje rozpoczęcie pasji z jazdy na rowerze. Nie jest to jazda ekstremalna, ale zawsze poczęcie.

Wracając do tematu. W lutym zakupiłem rower Giant GSR ALU Fs. Rama jak najbardziej mi odpowiada, ale osprzęt już nie. Roweru używam do dojazdów do pracy (25km w jedną stronę) jak i do jazdy rekraacyjnej.

Osprzęt jest juz dość zużyty, dlatego chciałbym go wymienić na nowy wraz ze zmianą wolnobiegu na kasetę.

Trochę poczytałem, ale liczę na waszą pomoc. Nie wiem jeszcze jak dobrać korbę, łańcuch, przerzutkę przednią-tylna.

Nie chcę zmieniać przełożeń, 3x7 w zupełności mi wystarcza, ale chce poleprzyć obecny osprzęt ze względu na częstość jazdy-ilości km jakie robie.

Informacje jakie udało mi się zdobyć na temat roweru. Niestety nie znam daty narodzin.

Rama: GIANT RINCON cieniowna, wykonana z dbałością o najmniejsze szczegóły przez najlepszych projektantów na świecie, cieniowana, rozmiar M, aluminium 6061 Aluxx
Widelec: RST OMNI 191 CL
Manetki: SRAM ESP
Hamulce: V-BRAKE SRAM
Korby:  SR SUNTOUR
Przerzutka tył:  SRAM ESP
Przerzutka przód: SHIMANO SIS
Siodło: GIANT GSR
Kierownica: GIANT
Koła: RIGIDA , 26'', aluminiowe, wzmacniane.

To co chce wymienić:

1. Korba + suport,

2. Łańcuch,

3. Koło tylne na kasetę,

4. Przerzutka-przód (może być najtańsza, ponieważ korzystam tylko z jednej),

5. Przerzutka-tył,

6. Koło tył kompletne pod kasetę,

Mam nadzieję, że pomożecie mi dobrać osprzęt.

post-190575-0-50312700-1439679255_thumb.jpg

post-190575-0-55657800-1439679315_thumb.jpg

Napisano

Nie chcę zmieniać przełożeń, 3x7
W przypadku wymiany wolnobiegu na kastę warto kupić 8rz. Nie warto kupować 7 kasety bo kosztuje czasem więcej niż 8 a musiał byś kombinować z podkładką bo kaseta 7rz jest węższa niż 8.

Budżet?

Napisano

Trochę  mało

Korba -115

suport 30

łańcuch-46

kaseta -34

koło-74

przerzutka przód-40

przerzutka tył-94

manetki 3x8 -70

klamki -46

Razem wyszło prawie 550 Niestety za 400 będzie ciężko możesz nie kupować na razie manetek i klamek. W takim przypadku nie będziesz miał jednego biegu na kasecie.

Niech jeszcze ktoś potwierdzi że wszystkie części będą działać ale raczej problemu nie powinno być.

Napisano

Jeśli korzystasz tylko z jednej tarczy korby to możesz nabyć korbę z jedną zębatką, zrezygnować z przedniej przerzutki i manetki (mniejsze wydatki) i założyć prowadnicę przerzutki (zagadaj do użytkownika rambolbambol).

Napisano

Raczej stawiałbym na kupno w jednym sklepie i wybrałem alerower.

1. przerzutka przód altus FD M310

2. dzwignie przerzutek SL-M310

3. korba acera FC-M361

4. łańcuch connex

5. kaseta altus CS HG31 8 rzędów 11-30

6. przerzutka przod acera RD M390

7. suport

Wyszlo mnie to 510 zł. Jazdę ekstremalna mam jak jadę po chodniku, telepie mnie na wszystkie strony, dlatego na chwilę obecną alivio odpada. W przyszlym roku moze zmienię.

Jak widzicie ten zestaw ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...