Skocz do zawartości

[łańcuch] przeskoki nowego łańcucha na przełożeniach 2-4 i 2-5

pikmen36

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Parę dni temu oddałem rower do serwisu na przegląd. Stwierdzono że łańcuch jest do wymiany, a kaseta w porządku. Po wymianie łańcucha zauważyłem, że na (chyba najczęściej używanych) przełożeniach czyli 2-4, 2-5, oraz rzadziej 2-6 łańcuch przeskakuje podczas jazdy, co jest bardzo uciążliwe. Przeskskiwanie jest częstsze, gdy mocniej nsciskam na pedały. Na innych przełożeniach z przodu np. 1-4 czy 3-4 wszystko jest ok. Dziwne, bo w serwisie mieli wymienić i podregulować wszystko co potrzeba. Co to może być? Może spróbować podregulować przerzutki? Z góry dzięki.

Napisano

Jak łańcuch to i kaseta, kupić jeszcze jeden łańcuch a jak jeździsz dużo to dwa, i założyć spinki i zmieniać co 300km.

Napisano

Ok tak zrobię, chociaż gdy jadę szybciej lub pod górkę to przeskskiwanie i towarzyszące mu dźwięki są uciążliwe :-P dzięki.

Napisano

Wczoraj zrobiłem na rowerze ok 70 km i widać wyraźną poprawę. Przeskoki zdarzają się sporadycznie, podczas używania dużej siły. Zobaczymy czy dzisiaj ten stan się utrzyma, czu też znów jest jak na początku. Na dziś też planuję dłuższą wycieczkę, więc jeśli w miarę jazdy sytuacja się faktycznie poprawia, powinno być jeszcze lepiej.

Napisano

Tam, gdzie potencjalnie może być ciężej (np. podjazd), jedź na nieskaczących przełożeniach, a na łatwych odcinkach - na skaczących, dawkując sukcesywnie obciążenie.

Napisano

Wczoraj zrobiłem na rowerze ok 70 km i widać wyraźną poprawę. .....

W pierwszym rowerze wymieniłem dość późno łańcuch i niestety po założeniu nowego,bodajże na 4 przełożeniach łańcuch przeskakiwał. Z oględzin kaseta nie wyglądała na zajechaną i łańcuch dopasował się do niej idealnie po przejechaniu ok. 150km.

Napisano

Panowie nie będą zakładał nowego tematu.

A więc pytanko, kaseta taka XT CS-M770 11-32z do tego łańcuch hg 93 razu dwa. Wszystko nówka z metką było. Założyłem kasetę oraz łańcuch. Zrobiłem jakieś 500 i wymieniłem łańcuch na drugi nowy. Zauważyłem właśnie, że jak u autora tematu również przeskakuje w podobnych zakresach. Pytanie moje czy się łańcuch ułoży, czy za dużo zrobił km?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...