pikmen36 Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam. Parę dni temu oddałem rower do serwisu na przegląd. Stwierdzono że łańcuch jest do wymiany, a kaseta w porządku. Po wymianie łańcucha zauważyłem, że na (chyba najczęściej używanych) przełożeniach czyli 2-4, 2-5, oraz rzadziej 2-6 łańcuch przeskakuje podczas jazdy, co jest bardzo uciążliwe. Przeskskiwanie jest częstsze, gdy mocniej nsciskam na pedały. Na innych przełożeniach z przodu np. 1-4 czy 3-4 wszystko jest ok. Dziwne, bo w serwisie mieli wymienić i podregulować wszystko co potrzeba. Co to może być? Może spróbować podregulować przerzutki? Z góry dzięki.
Cramin Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Jak łańcuch to i kaseta, kupić jeszcze jeden łańcuch a jak jeździsz dużo to dwa, i założyć spinki i zmieniać co 300km.
Mod Team michuuu Napisano 12 Sierpnia 2015 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2015 Daj szanse łańcuchowi żeby się do kasety dopasował. Jeżeli faktycznie kaseta nie jest zajechana to się dogadają.
pikmen36 Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Napisano 12 Sierpnia 2015 Tzn? Jeździć jakiś czas na tych felernych ustawieniach?
Kiciok Napisano 12 Sierpnia 2015 Napisano 12 Sierpnia 2015 Tak. Albo się dopasuje, albo będziesz musiał zmienić również kasetę.
pikmen36 Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Napisano 12 Sierpnia 2015 Ok tak zrobię, chociaż gdy jadę szybciej lub pod górkę to przeskskiwanie i towarzyszące mu dźwięki są uciążliwe :-P dzięki.
pikmen36 Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Napisano 13 Sierpnia 2015 Wczoraj zrobiłem na rowerze ok 70 km i widać wyraźną poprawę. Przeskoki zdarzają się sporadycznie, podczas używania dużej siły. Zobaczymy czy dzisiaj ten stan się utrzyma, czu też znów jest jak na początku. Na dziś też planuję dłuższą wycieczkę, więc jeśli w miarę jazdy sytuacja się faktycznie poprawia, powinno być jeszcze lepiej.
Sandacz Napisano 13 Sierpnia 2015 Napisano 13 Sierpnia 2015 Tam, gdzie potencjalnie może być ciężej (np. podjazd), jedź na nieskaczących przełożeniach, a na łatwych odcinkach - na skaczących, dawkując sukcesywnie obciążenie.
robertos102 Napisano 14 Sierpnia 2015 Napisano 14 Sierpnia 2015 Wczoraj zrobiłem na rowerze ok 70 km i widać wyraźną poprawę. ..... W pierwszym rowerze wymieniłem dość późno łańcuch i niestety po założeniu nowego,bodajże na 4 przełożeniach łańcuch przeskakiwał. Z oględzin kaseta nie wyglądała na zajechaną i łańcuch dopasował się do niej idealnie po przejechaniu ok. 150km.
Pinio46 Napisano 19 Sierpnia 2015 Napisano 19 Sierpnia 2015 Panowie nie będą zakładał nowego tematu. A więc pytanko, kaseta taka XT CS-M770 11-32z do tego łańcuch hg 93 razu dwa. Wszystko nówka z metką było. Założyłem kasetę oraz łańcuch. Zrobiłem jakieś 500 i wymieniłem łańcuch na drugi nowy. Zauważyłem właśnie, że jak u autora tematu również przeskakuje w podobnych zakresach. Pytanie moje czy się łańcuch ułoży, czy za dużo zrobił km?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.