Skocz do zawartości

[napęd] Problem z przerzutkami i kasetą

Dominquess

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z racji że to mój pierwszy post, witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość przy ewentualnych błędach. Ostatnio po własnoręcznej próbie regulacji przerzutek ( nieudanej) odstawiłem go na serwis do decathlonu, gdzie pan serwisant pokazał mi takie cudo ( link do wideo niżej ) i stwierdził że do wymiany jest piasta lub kaseta i generalnie przerzutka przód i tył plus linki. O dziwo tylną udało mi się wyregulować, jednak poprawnie działa tylko na 3 x 5 - 6 a na pozostałych zwyczajnie ociera. Jakaś opinia na ten temat? Co się dzieje z kasetą?

Wideo :

https://youtu.be/ZwsmcotazAQ

Napisano

Widać, że albo źle zrozumiałeś, albo ten Pan do kretyn. To jest wolnobieg, nie kaseta. Dla wolnobiegu, takie drgania to norma. Nic z tym nie zrobisz. Jeżeli kaseta (czym to na 100% nie jest) to tak jak kolega wyżej. Jeżeli linki działają płynnie, nie są "pokaleczone", że tak to nazwę i zardzewiałe to nic nie musisz wymieniać. A co do przerzutki. Tutaj myślę, że kwestia naciągnięcia linki i wszystko powinno być okej. Natomiast, może być zmęczenie materiału jak w przypadku mojego znajomego. Kolejna sprawa. Przerzutka jest prosta, czy została skrzywiona?

Napisano

Sprawdziłem i mam pewność, to wolnobieg :) Wychodzi w takim razie fachowość serwisu. Linki całe, bez rdzy, przerzutka jest prosta :) 

Napisano

Nie jestem serwisantem, lecz miałem podobny problem z przerzutką. Niby działała, a nie wrzucała na niektóre biegi. (dokładnie na które nie pamiętam, lecz jestem pewien, że z 5 biegiem był problem) W końcu się wkurzyłem, kupiłem nową i problem się skończył. Od tej pory, wszystko działa bardzo dobrze. Lecz, przed zakupem udaj się do dobrego serwisu. Niech Oni to ocenią i powiedzą to trzeba zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...