Alsew Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 Zakupilem rower zbudowany na ramie szosowej i osprzęcie szosowym, jednak mostek i kierownicę ma typowo od treckinga. Planuję pozostawić prostą kierownicę i rogi , myślę jednak o wymianie mostka na szosowy (1cal). Czy to ma sens? Rower ma ma 52 cm (podsiodlowa i pozioma), a ja 175cm wzrostu. Jak wymiana mostka wplynie na komfort jazdy? Jaki dlugi mostek wybrać w tej sytuacji? 10cm wystarczy??? Z góry dziękuję za każdą sugestię?
seraph Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 Pojeździj trochę to sam wyczujesz jaki mostek jest Ci potrzebny. Pytanie jest w stylu "jaki rozmiar buta będzie dla mnie odpowiedni?". Można kierować się tym, żeby podczas jazdy kierownica pokrywała się z przednią piastą. Przejedź się i sprawdź czy obecny jest za długi, czy za krótki a wznios to już musisz po wygodzie dobrać.
nieborak Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 110-120 mm, ale jak masz setkę to przejedź się na nim i zobaczysz czy pasuje czy nie.
Alsew Napisano 26 Lipca 2015 Autor Napisano 26 Lipca 2015 110-120 mm, ale jak masz setkę to przejedź się na nim i zobaczysz czy pasuje czy nie. Obecnie jest setka ale trekingowa z dużym wzniosem, więc tekie realne oddalenie środka kierownicy od środka rury sterowej jest na poziomie okolo 80mm i mostek wyczywalnie jest trochę za krótki, zastanawiam się jak to będzie się mialo do 100mm mostka szosowego...
nieborak Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 Jeszcze zależy jakie masz długie łapy. Ja przy identycznym rozmiarze ramy miałem mostek 110 mm i przy prostej kierze byłem trochę za bardzo wyciągnięty (172 cm wzrostu).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.