oskarzmarzly Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Cześć w nowozakupionym rowerze crossowym mam z przodu Szymona Altusa a tyłu Szymka Alivio. Są to ośmiobiegiowe przerzutki. Zapytałem pana w serwisie czy Szymon Alivio dałoby się zamienić na szymka Deore i powiedział mi że wymagałoby to zmiany całego systemu przerzutek na 9/10 biegowy bo inaczej nie ma to sensu. Deore nie pracuje w 8 biegach czy jak? Pozdrawiam
Marcin9 Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Marny ten serwisant Deore teoretycznie jest 9 i 10 rzędowe ale 9 rzędów działa z 8 a nawet 7. Napęd 7 8 9 można mieszać(z pewnymi wyjątkami). powiedział mi że wymagałoby to zmiany całego systemu przerzutek na 9/10 biegowy bo inaczej nie ma to sensu Trochę jest w tym racji bo praca przerzutki zależy głównie od manetki. Alivio jest dobrą przerzutką nie warto jej wymieniać jeśli nie jest uszkodzona. Ps Nie "szymona" tylko Shimano
oskarzmarzly Napisano 20 Lipca 2015 Autor Napisano 20 Lipca 2015 Dzieki kolego:) to pytanie o deore wynikło z faktu, że jest to wyższa klasa przerzutek i mogłoby to wydaje mi się wydłużyć ich żywotność... Czy w praktyce to tak.wygląda? Wyższa klasa = dłuższa żywotność, rzadsze serwisowanie?
rzezniol Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Nie można tego jednoznacznie tak określić ... Część elementów z najwyższej półki można zaliczyć do kategorii "race day only". Między klasami osprzętu możesz zauważyć różnicę w wadze, różnice w pracy, ale nie koniecznie różnice w czasie eksploatacji czy rzadszym serwisie . Każdą część rowerową może być tania , trwała, lekka ... Ale każdą część możesz określić tylko dwoma z tych trzech przymiotników . Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.