Skocz do zawartości

[przerzutki] Klasy przerzutek

oskarzmarzly

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć w nowozakupionym rowerze crossowym mam z przodu Szymona Altusa a tyłu Szymka Alivio. Są to ośmiobiegiowe przerzutki. Zapytałem pana w serwisie czy Szymon Alivio dałoby się zamienić na szymka Deore i powiedział mi że wymagałoby to zmiany całego systemu przerzutek na 9/10 biegowy bo inaczej nie ma to sensu. Deore nie pracuje w 8 biegach czy jak? Pozdrawiam

Napisano

Marny ten serwisant :woot: Deore teoretycznie jest 9 i 10 rzędowe ale 9 rzędów działa z 8 a nawet 7. Napęd 7 8 9 można mieszać(z pewnymi wyjątkami).

powiedział mi że wymagałoby to zmiany całego systemu przerzutek na 9/10 biegowy bo inaczej nie ma to sensu

Trochę jest w tym racji bo praca przerzutki zależy głównie od manetki.

Alivio jest dobrą przerzutką nie warto jej wymieniać jeśli nie jest uszkodzona. 

Ps Nie "szymona" :w00t: tylko Shimano  

Napisano

Dzieki kolego:) to pytanie o deore wynikło z faktu, że jest to wyższa klasa przerzutek i mogłoby to wydaje

mi się wydłużyć ich żywotność... Czy w praktyce to tak.wygląda? Wyższa klasa = dłuższa żywotność, rzadsze serwisowanie?

Napisano

Nie można tego jednoznacznie tak określić :) ...

Część elementów z najwyższej półki można zaliczyć do kategorii "race day only".

Między klasami osprzętu możesz zauważyć różnicę w wadze, różnice w pracy, ale nie koniecznie różnice w czasie eksploatacji czy rzadszym serwisie .

Każdą część rowerową może być tania , trwała, lekka ... Ale każdą część możesz określić tylko dwoma z tych trzech przymiotników :).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...