Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Siodełko i koło na szybkozamykacz/ szybkozłączkę

dream01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem, 

znalazłem w sieci taki oto filmik: https://www.youtube.com/watch?v=r6xnkEkP2WY&playnext_from=TL&videos=Lll7_tN0DPA&feature=grec_index#!

Faktycznie jak się przypatrzyć po mieście ludzie często odpuszczają albo zapinanie roweru albo robią to mało poprawnie. 

Zastanawia mnie co zrobić w przypadku szybkozamykaczy przy siodełku i np. przednim kole jak jest u mnie. Przypnę ramę - wrócę - brak siodełka? Albo koła? Co wtedy. 

Wydawać by się mogło że pomysł z filmika z ulockiem i tymi linkami do kół jest trochę śmieszny ale jakby nie patrzeć chyba jedyny sensowny. No chyba że szybkozłączkę można zastąpić po prostu śrubą? 

Macie może jakieś pomysły lub swoje patenty by przykro się nie ździwić po powrocie do swoich dwóch kółek? 

Napisano

@dream01

Najlepszym, sposobem jest wymiana szybkozamykaczy, kół i sztycy na  Zefal Lock'n'Roll, żeby otworzyć szybkozamykacz musisz obrócić rower do góry nogami, ewentualnie zakup PINHEAD SECURITY PACK , do którego dodają specjalny kluczyk do otwarcia, kluczyki są indywidualne

Napisano

Ja tam w mieście staram się nie zostawiać mojego "lepszego" roweru, zazwyczaj jadę tym "gorszym" chociaż i tak mam obawy czy jak przyjdę rower nadal będzie przypięty....

Napisano

No niestety mam tylko jeden a i tak gdybym miał dwa szkoda byłoby któregoś. Nic tylko łapy poucinać za nawet próby, bezwzględnie bo to są jaja... 

Wiem, że na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać ale można by jakoś zamienić na zwykłą śrubę te szybko zamykacze? 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Najlepszym, sposobem jest wymiana szybkozamykaczy, kół i sztycy na  Zefal Lock'n'Roll, żeby otworzyć szybkozamykacz musisz obrócić rower do góry nogami

Co do Zefala to po półtorej roku jest już z nim problem. Nie można go otworzyć w żadnej pozycji, trzeba kilka razy stuknąć czymś twardszym w niego żeby się w końcu odblokował dotyczy to zacisków przy kołach, ten z siodełka działa dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...