Rafik_LBN Napisano 17 Lipca 2015 Napisano 17 Lipca 2015 Po zmontowaniu newgo napędu SLX FC-M670 42x32x24 i nakręceniu na korby nowych pedałów Author-a przez dwa dni łącznie 250km jezdziłem z klikaniem najpierw z okolicy prawej strony a później z lewej. Zacząłem podejrzewać pedały, klikanie pojawiło się zawsze na tzw. godzinie 2 i czuć je było na stopach. Zalozylem więc stare pedały które były juz wysłużone 20k km, tu klikanie które się pojawiło było już słyszalne z okolicy kilku metrów. Coś mnie tknęło i rozkreciłem ponownie napęd. Tym razem korbę lewą dokreciłem tak jak napisano na kluczyku - lekko, bardzo lekko 0,7 - 1,5 Nm po prostu bez wysiłku. Skręciłem korbę i jazda próbna. Hałasy ustały na starych i nowych pedałach. To tylko obrazuje jak precyjne jest wykonanie napędu w HT2. Jeśli u kogoś zaraz po montażu napędu - używanego czy też nowego zaczną hałasować łożyska to proponuje na początku by uniknąć niepotrzebnych wydatków kontrolę połączeń w suporcie korbowyum.
seraph Napisano 17 Lipca 2015 Napisano 17 Lipca 2015 Klasyka. I nie chodzi tutaj raczej o precyzję wykonania tylko sposób montażu i rodzaj łożysk - są one bardzo podatne na naprężenia osiowe, a przesadzając ze skręceniem właśnie to się im funduje. W starych suportach też występowałby ten problem gdyby nie były osadzone w "pakiecie" na stałe. To jak to zrobiłeś na początku to jest częsty błąd i czasem nawet obchodzi się bez objawów, a potem zdziwienie, że najnowszy system a łożyska wytrzymują chwilkę. Ty na szczęście się zorientowałeś i dzięki temu suport powinien posłużyć jak trzeba
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.