Skocz do zawartości

[Korba] Pomoc w doborze korby.

pietrox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W moim rowerze na kasecie zaczął przeskakiwać łańcuch wiec stwierdziłem, że wymienię kasetę i łańcuch a korba jeszcze pożyje no ale jak się okazało środkowy blat jest tak zużyty ze nowy łańcuch przeskakuje na nim. To przyszedł czas żeby kupić korbę i okazało się to nie takie proste jak mi się wydawało.

Suport jaki mam to Shimano BB-es25 octalink 126mm (zero luzu wiec wolałbym go nie zmieniać)

Korba jaka tam siedzi to Shimano Altus M311 42/32/22T

Przerzutka przód: Shimano Altus M310

Chciałbym kupić korbę z większymi zębatkami ponieważ większość czasu jeżdżę po asfalcie.

Teraz pytanie, jakie korby polecacie?

Budżet tak do max 100-150zł

Pozdrawiam ;)

A i jeszcze jedno. Często widze w aukcjach że korba kompatybilna z napędem 9 rzędowym, jak ja mam kasetę 8 rzędową to rozumiem ze nie będzie pasować? 

Napisano

Żeby przerzutka na 100% ogarnęła zębatki korby to powinno być 48/xx/28. Ale takich na Octalinku nie widzę.
To jest trochę gdybanie jak Ci się uda to jakoś wyregulować to jakoś to będzie ale może się nie udać.

Napisano

Dobra, dzięki za pomoc, zaryzykuje i kupie tą korbę, najwyżej przerzutkę zmienię, moja to nie żaden luksusowy model żeby było szkoda.

Pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...