Skocz do zawartości

[Stery] Stery redukcujne z 1.1/8 na Tapered

kamiljakistam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Jako że jestem posiadaczem roweru o kołach 27.5 mam problem z kupnem amortyzatora.  Prawie wszystkie mają sterówkę tapered a jak nie to cena jest jakas kosmiczna. Istnieje jakiś sposób/ jakies stery na których można jeździć mając główkę 1.1/8 a amor tapered

Napisano

Witam 

Jako że jestem posiadaczem roweru o kołach 27.5 mam problem z kupnem amortyzatora.  Prawie wszystkie mają sterówkę tapered a jak nie to cena jest jakas kosmiczna. Istnieje jakiś sposób/ jakies stery na których można jeździć mając główkę 1.1/8 a amor tapered

A byłbyś zainteresowany kupnem używanego? Używam od ok 8mcy amora DT Swiss XMM 140mm pod koła 27,5" oś 15mm z prostą sterówką (1 1/8). Amor fajny, z blokadą skoku, dość sportowy i bardzo sztywny bocznie jak na 32mm golenie. Mam go w ramie 29" i myślę o zmianie na duże koło. Kupiłem nowy, mam paragon, karton. Używany zgodnie z przeznaczeniem w lasku bukowym w Trzebnicy (nie skakany bo nie umiem;). Myślę, że możemy się dogadać.

Napisano

Pasuje to do polzintegrowanych 1 1/8 w scott scale 970??

Na mtbr był wątek typa który wepchnął taperowany widelec do Scale 970 przy pomocy sterów FSA Orbit ITA. Zgaduję że te są podobne.
Napisano

@@kamiljakistam,

Teoretycznie tak, jesli chcesz sprawdzic na 100% to wes rurke lub kawalek drewienka o srednicy 39-40mm i sprobuj przecisnac przez glowke ramy, jesli przejdzie to na pewno bedzie pasowac :) 

Napisano

Tak naprawdę dowie się dopiero przy montażu,główka ramy raczej nie ma takiej samej średnicy na całej długości, jest zatoczona w miejscu osadzenia misek, ważna jest głębokość tego zatoczenia.

Napisano

Zalezy jaka rama, w moim przypadku srednica zatoczenia pod miske byla mniejsza niz dalsza czesc glowki.

Ale dalej nie rozumiem dlaczego twierdzisz ze jesli wezmie rurke srednicy najszerszego miejsca w rurze taperowanej, i ona przejdzie przez rame to nie dowiemy sie czy bedzie pasowac :)

Chyba ze chodzi Ci o to czy dolny ster siadzie mu dobrze w glowce :)

Napisano

Witam 

Amortzarory z klasyczną sterówką są podobne cenowo do podobnej klasy amortyzatorów ze sterówką poszerzaną, natomiast wyższej klasy amortyzatorów z poszerzaną sterówką nikt nie oddane pół darmo ...

GrajekL

Rurką to się możesz stuknąć ... co tam było w twoim przypadku to mało ważne, ważna jest głębokość zatoczenia w tej konkretnej ramie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...