Skocz do zawartości

[Piasta] Problem z wykręceniem bębenka.

freezer97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Otóż ostatnio wpadło trochę gotówki i chciałbym zmodernizować swój rower. Posiadam koła z Authora Dextera 2010r na piastach z łożyskami kulkowymi Quando.

Mój problem dotyczy właściwie bębenka - ma bardzo duże luzy, zapadki nierówno pracują, bębenek strasznie trzeszczy - jest już po prostu wyeksploatowany. Jednak udało mi się wytrzasnąć zupełnie nowy taki sam bębenek, który chodzi elegancko. 

I tutaj się zaczęły schody, gdyż nie mam bladego pojęcia jak wykręcić go. Przeglądam na internecie poradniki dot. odkręcania bębenków z piast. U mnie to jest jakaś dziwna konstrukcja, bo nie wiem jak to odkręcić, wszystkie normalne bębenki posiadają gwint (wielowypust) na wierzchu, a mój jest ukryty hen głęboko aż przy kołnierzu piasty. Dodaję zdjęcia, niestety nie wyszły najlepiej, były robione w świetle sztucznym.

Czy ktoś wie jak to wykręcić?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!

post-138435-0-78840900-1436728897_thumb.jpg

post-138435-0-21586200-1436728911_thumb.jpg

post-138435-0-27447300-1436728934_thumb.jpg

Napisano

Zdjęcie 1 i 2 - odkręcasz kluczem imbusowym i bębenek odłączasz od piasty, zdjęcie 3 - specjalnym kluczem trzeba wykręcić nakrętkę (tam gdzie są 2 wgłębienia na zewnętrznym obwodzie łożyska).

Napisano

Miałem długi klucz ampulowy 10mm - za mały, potem wziąłem 12mm - nie wchodzi w ogóle do środka. Czyżby to był klucz 11mm? Ale to w sumie dziwne, bo klucze imbusowe o nieparzystej średnicy chyba są bardzo rzadko używane. Próbowałem torxem 12mm - udało się włożyć do środka, ale dalej nie pasował do gwintu.

Obes - a jaki to specjalny klucz jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...