freezer97 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Witam, Otóż ostatnio wpadło trochę gotówki i chciałbym zmodernizować swój rower. Posiadam koła z Authora Dextera 2010r na piastach z łożyskami kulkowymi Quando. Mój problem dotyczy właściwie bębenka - ma bardzo duże luzy, zapadki nierówno pracują, bębenek strasznie trzeszczy - jest już po prostu wyeksploatowany. Jednak udało mi się wytrzasnąć zupełnie nowy taki sam bębenek, który chodzi elegancko. I tutaj się zaczęły schody, gdyż nie mam bladego pojęcia jak wykręcić go. Przeglądam na internecie poradniki dot. odkręcania bębenków z piast. U mnie to jest jakaś dziwna konstrukcja, bo nie wiem jak to odkręcić, wszystkie normalne bębenki posiadają gwint (wielowypust) na wierzchu, a mój jest ukryty hen głęboko aż przy kołnierzu piasty. Dodaję zdjęcia, niestety nie wyszły najlepiej, były robione w świetle sztucznym. Czy ktoś wie jak to wykręcić? Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
Tomek82 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Witam, spróbuj długim kluczem imbusowym (bodajże 12mm) http://allegro.pl/klucz-szesciokatny-hex-imbus-inbus-kluczyk-12-mm-i5117560182.html Pozdrawiam
Obes Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Zdjęcie 1 i 2 - odkręcasz kluczem imbusowym i bębenek odłączasz od piasty, zdjęcie 3 - specjalnym kluczem trzeba wykręcić nakrętkę (tam gdzie są 2 wgłębienia na zewnętrznym obwodzie łożyska).
freezer97 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Miałem długi klucz ampulowy 10mm - za mały, potem wziąłem 12mm - nie wchodzi w ogóle do środka. Czyżby to był klucz 11mm? Ale to w sumie dziwne, bo klucze imbusowe o nieparzystej średnicy chyba są bardzo rzadko używane. Próbowałem torxem 12mm - udało się włożyć do środka, ale dalej nie pasował do gwintu. Obes - a jaki to specjalny klucz jest?
Obes Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Taki : http://endurorider.pl/2011/02/jak-rozebrac-bebenek-w-piascie-shimano-instrukcja/
freezer97 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Czyli jeśli będę chciał odkręcić bębenek to będę zmuszony do użycia tego specjalnego klucza?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.