Skocz do zawartości

[6000 zł] 29" MTB XC czy All Mountain 27,5" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

na początku zaznaczę, że jeździłem troszkę wyczynowo, ale.... 18-20 lat temu  :D To były czasy kiedy w Polsce znane były marki Scott, Cannondale, Merida, Giant, Trek, a w Krakowie panoszyły się sklepy Cycletech i ich fabryczny team  ;) 

Następnie pech chciał, że dopadła mnie choroba i szpital no i wszystko poszło się  :bye2:  kilka lat temu nabyłem Cube Ltd Team i chciałbym go zmienić, ale pojawił się problem co wybrać? 

Potrzebuję rower, który sprawdzi się zarówno podczas wypadów w Karpaty jak i podczas dojazdu do pracy czy przejażdżki z dziewczyną po nawierzchni asfaltowej. Co powinienem wybrać MTB XC 27,5 / 29" czy All Mountain 27,5" ? Na które marki w obecnych czasach warto zwrócić uwagę?

dziękuję i pozdrawiam 

Napisano

Rowery do enduro mają geometrię zoptymalizowaną pod kątem jazdy w dół, kosztem efektywności pedałowania. To sprzęt dla ludzi, którzy jeżdżą po górach i stawiają prucie w dół nad łatwiejsze pokonywanie podjazdów i prostych. Jazda takim rowerem po bardziej płaskim terenie to tylko marnowanie sił. Enduraka można mieć jako drugą maszynę, ale raczej nie podstawową (szkoda serca).

Napisano

Galvatron All Mountain zalicza się do Enduro? Pytam bo już się zaczynam gubić? jeśli tak to w grę wchodzi MTB XC tylko 27,5" czy 29" ? I na które marki zwrócić uwagę?

Napisano

Można się w tym pogubić. W największym skrócie, poza zjazdówkami wyróżnia się dwie rodziny rowerów górskich:

XC - 100-120 mm. skoku zawieszania, kąt rury sterowej ok. 71-69,5*.

Ściżkowe - ok. 120-160 mm. skoku, kąt sterówki ok. 69-65*, geometria gdzieś pomiędzy rowerami XC i zjazdowymi. Te o skoku 150-160 mm. określane są właśnie mianem "enduro"/"all-mountain"/"overmountain".

Rower AM/enduro bierz tylko jeśli planujesz bawić się głównie w bardzo szybkie zjazdy i nie przeszkadza Ci, że na podjazdach będziesz musiał się bardziej napracować.

Jakie marki masz dostępne lokalnie?

Napisano

w takim razie wiem już, że XC

Najwięcej w sklepach jest modeli Specialized, Trek, Giant, DT, KTM, reszta na zamówienie przez internet (tak kupiłem Cube)

Napisano

Słuchaj dalej pitolenia przedmówcy to "daleko zajedziesz". Chcesz się przekonać jak jedzie sprzęt o skoku 130-140mm to pooglądaj, pomacaj, wypożycz a nie sugeruj się idiotyzmami, które tylko mieszają Ci w głowie. Skup się na dzisiaj czy chcesz HT czy fulla. Dobry full AM to ok 7K pln więc jest w zasięgu. Nie u wszystkich ale jest. Sztywniak też jest doskonały i w tym budżecie "na wypasie". Jak wspomniałem zdecyduj jaki typ roweru Cię interesuje. 

Napisano

W takim XC, gdzie głównie liczy się efektywność pedałowania,geometrycznie rowery jakoś nie mają nic wspólnego ze ścieżkowcami. Wszędzie tylko 100 mm. i 70-71*. Oni tam nie chcą nawet sprzętu typu Trek Fuel Ex (120mm, 69,5*).

@Autor: Jeśli możesz, naciągnij trochę budżet, do ok. 8K, i kup fulla XC 29". Takim sprzętem pojeździsz i po górach (oczywiście bez ostrych szaleństw), i po równinach. W razie potrzeby w przyszłości zawsze możesz dokupić coś typu Reign, do "zadań specjalnych", ale jako podstawową maszynę lepiej mieć coś bardziej wszechstronnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...