Skocz do zawartości

[Hamulec] Regulacja hamulca szosowego

Nemo7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trzy tygodnie temu kupiłem rower szosowy i pierwszy raz w życiu mam do czynienia z hamulcami szczękowymi. Nie mam kompletnie pojęcia o ich regulacji, zanim cokolwiek zrobię wolę zapytać żeby nic nie zepsuć.

Dziś zauważyłem dziwny problem z tylnym hamulcem. Gdy naciskam klamkę jeden klocek dociska pierwszy do obręczy wyginając ją w stronę drugiego. Dopiero jak oba klocki docisną mocno obręcz koło wraca na swoje miejsce.

Nie wiem jak się za to zabrać żeby nie pogorszyć sytuacji.

Hamulce w opisie roweru miały tylko opis: Dual pivot ze stopu.

Czy mam to wyregulować śrubą którą hamulec jest przymocowany do ramy ? Tzn. odkręcić ją, ustawić i zakręcić ?

Fotki hamulca

http://oi59.tinypic.com/2copvyc.jpg

http://oi61.tinypic.com/2wgszh1.jpg

Napisano
Czy mam to wyregulować śrubą którą hamulec jest przymocowany do ramy ? Tzn. odkręcić ją, ustawić i zakręcić ?

Nie

Hamulec reguluje się kręcą tą małą śrubką na ramieniu  i regulując napięcie linki  

• Mod Team
Napisano

W przypadku tego hamulca:

Kąt pracy hamulca ustawia się, ustawiając hamulec tak by oba klocki były w tej samej odległości od obręczy. Jak koledzy wspominali siłę oporu obrotu hamulca ustala sie dokręcając go do ramy/widelca śruba montażową. Biorąc pod uwagę konstrukcje hamulca, optymalnym jest by sam hamulec nie był skłonny do samoczynnego obrotu, np spowodowanego przez pancerz.

Odległość roboczą klocków ustala sie linką i reguluje śruba baryłkową. Należy zwrócić uwagę by hamulec był "zamknięty" w czasie regulacji, tak jak na zdjęciu. Podczas otwierania, dźwignią przy śrubie baryłkowej, klocki odsuwają sie od obręczy umożliwiając wyjcie koła.

Siłę odbicia ramion ustala sie śrubą, która znajduje się w górnej części hamulca po jego prawej stronie.

Chyba wszystko, bo jak sie reguluje klocki to chyba nie ma potrzeby pisać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...