Skocz do zawartości

[manetki]Manetki V-brake a hamulec tektro R315

myslu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam pytanie odnośnie hamulców tektro R315 (planuje je zakupić do reanimacji roweru). Nigdy nie miałem tego typu hamulców, wiec nie bardzo sie orientuje w kwestii ich pracy, a głównie siły jakiej trzeba użyć. Zastanawia mnie czy będa one wspołgrać z manetkami typu V-brea. Takie widze w kolorze białym na alledrogo, dlatego chciałbym je wykorzystać.

Napisano

Hamulce szosowe potrzebują mniejszego ciągu linki niż V-brake dlatego będziesz musiał włożyć więcej siły w hamowanie niż gdybyś miał założone V-ki. Przy niskich prędkościach może nie być różnicy, ale przy wyższych może się zdarzyć, że będzie po prostu brakować Ci docisku, więc i siły hamowania. Aczkolwiek klamki od V-ek i szosowe hamulce to i tak lepsza sytuacji niż klamki szosowe i V-ki.

Do takich hamulców powinieneś poszukać klamek dedykowanych do hamulców Cantilever.

Napisano

Dziękuję za szybką odpowiedź

Mam jeszcze jedno pytanie - jakie to klamki do hamulców centiliver? Szukam na alledrogo, ale tam nie ma opisów

Napisano

To są klamki do takich hamulców:

cantibrake.gif

To jest stary typ hamulców obecnie stosowany chyba w rowerach przełajowych. Raczej tylko używane retro klamki są do dostania. Możesz poszukać klamek Shimano Deore LX M570 - pasują i do V-ek i do Canti, bo mają regulowany uciąg linki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...