Skocz do zawartości

[korba][suport] Problem z odległością między zębatką a ramą napęd 2x10

kubasias

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, postanowiłem zmienić napęd z 3x10 na 2x10 kupiłem korby slx 665 38x24 hollowtech II. Mufa o średnicy 68mm i suporcie shimano ht II powinna według instrukcji posiadać jedną podkładkę po lewej i dwie od strony napędu. Problem, że przy takiej konfiguracji zębatka 38 obciera mi o tylnie widełki. Czy zmiana z zachowaniem 2,5mm podkładek tzn przełożenie z lewej strony i wstawienie 3 na prawą stronę będzie grać. Teoretycznie jest ok pytanie tylko czy prawa strona suportu nie siedzi zbyt płytko i nie poniszczy gwintu. Czy takie ułożenie lini łańcucha będzie dobre ?

Napisano

Może tak być, korba 2 tarczowa ma linię łańcucha 47,5 mm a nie 50 mm jak 3 tarczowa, w dodatku zębatka 38t jest bliżej osi korby niż duża tarcza w korbie 3 rzędowej, i mamy efekty ... jeśli rama nie została zaprojektowana do przyjęcia korby 2 tarczowej, to takie są efekty. Przełożenie podkładki z lewej na prawą spowoduje, że zostanie tam mało gwintu, efekt to mniejsza sztywność układu ...

Napisano

dało radę przy 1 lewo 2 prawo. Dystans między zębatką 38 a ramą to jakiś milimetr, zostawić tak ? martwi mnie to bo czasem zdarza się, że od dołu łańcuch potrafi być zassany i rysuje to ramę. Nie wiem czego to może być przyczyna.

Napisano

Zajechana zębatka lub źle wyregulowana przednia przerzutka

czy zaciąganie od dołu to wina przerzutki ?

Zobaczymy teraz korby i blaty są nowe więc wyjdzie w praniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...