Skocz do zawartości

[przerzutka tył] problem z regulacją

perqsista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zmieniłem napęd na 10s i mam taki delikatny problem z regulacją tylnej przerzutki.
Następująca konfiguracja:

kaseta: Tiagra  12-13-14-15-17-19-21-23-25-28T
manetki: SLX SL-M670

przerzutka tył: Deore RD-M610 GS 
łańcuch: Sram PC-1031

Czasem haczy lekko przy zmianie z 21Tna 23T i/lub 23/25T.

Raczej na pewno problem nie leży w regulacji zakresu śrubami L i H  ponieważ wrzucanie i zrzucanie z 25 na 28T zawsze idzie idealnie (czyli skrajny zakres jest OK)
Kiedy podciągnę linkę baryłką to wtedy owszem idzie płynniej ale za to z oporami idzie zrzucanie na mniejsze koronki. Generalnie ten problem występuje raz na jakiś czas wydaje mi się że to może pracować lepiej/płynniej bo udało mi się wyregulować tył w poprzednim napędzie 8s idealnie.

Oczywiście linki i pancerze wymienione.

Napisano

Jesteś na 100% pewny, że jest prosty? Sprawdzałeś na przyrządzie do prostowania haków? Na oko się nie liczy. Kiedyś obiła mi się o oczy wypowiedź serwisanta, który stwierdził, że nawet większość haków w rowerach fabrycznie nowych jest już krzywa.

Im więcej przełożeń tym napęd jest bardziej wymagający i wrażliwy na niedoskonałości ustawień.

Napisano

Wygląda na to że po przejechaniu niecałych 100 km. się poukładało. W każdym razie nic nie haczy przeskakuje gładko między koronkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...