Skocz do zawartości

[korba, kaseta, wymiana napędu] Jaki wolnobieg i korba do starego roweru.

Martinus_vm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,potrzebuje porady w kwestii wymiany napędu w moim 16 letnim rowerze. Rowerek jest generalnie no name, ma wymienione większość wyposażenia (hamulce, siodło, kierownica) i jest leciutki, poza tym przejechał już dziesiątki tys km przez te wszystkie lata i ma wartość sentymentalną. Na przedniej zębatce ( 3 rzędy) środkowa zębatka jest bardzo wyszczerbiona, na tylniej kasecie (6 rzędów) największe i najmniejsze zębatki też są do wymiany. Przerzutka generalnie jest chyba ok, biegi wchodzą w miare płynnie

Nie bardzo się znam na tej tematyce więc kilka pytań

1. w internecie nie mogę znaleźć zębatek przednich - nosza jakąś specjalną nazwe

2. jeżeli chcę wymienić napęd - to muszę od razu zębatkę przednią, kasetę tylną i łańcuch. Czy muszę dodatkowo wymieniać przerzutkę jeśli chciałbym dalej zachować układ 3x6?

3. czy samodzielnie będe w stanie wymienić to wszystko i wyregulować? pytanie jest o tyle, że sam rower nie ma wiekszej wartości i nie opłaca mi się go oddawać do serwisu

4. moja obecna korba to odpowiednio 22,32,42 - czy mogę założyc korbę 28,38,48 czy też będe wtedy musiał zmienic przerzutkę - sporo jezdze po asfalcie 

Przepraszam jeśli post jest nieczytelny ale już późno, dzięki za pomoc. 

Napisano

Ad 1) Nazywa się to "tarcza mechanizmu korbowego"

Ad 2) Nie musisz - o ile przerzutka (rozumiem, że tylna) działa prawidłowo, hak nie jest skrzywiony i wstawisz kasetę/wolnobieg o takim samym lub zbliżonym zakresie przełożeń (np. jeśli masz przerzutkę szosową to raczej nie obsłuży zębtaki 36T).

Ad 3) Tak, jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o mechanice i dysponujesz kilkoma narzędziami (np. kluczem do kaset i wolnobiegu).

Ad 4) Sprawdź, czy przednia przerzutka obsługuje tarczę w rozmiarze 48.

Jeszcze coś... Skoro rower to jakiś "no name", to czy jesteś pewien, że tarcze w korbie są przykręcane a nie nitowane? W drugim przypadku czeka Cię wymiana całej korby lub ostre kombinowanie. Sprawdź też, czy masz kasetę czy wolnobieg, bo używasz tego terminu zamiennie, a to zupełnie inne mechanizmy.

Napisano

na tylniej kasecie (6 rzędów)

Na 99% jest to wolnobieg a nie kaseta najlepiej wstaw zdjęcie wtedy będzie można ocenić co to jest

w internecie nie mogę znaleźć zębatek przednich - nosza jakąś specjalną nazwe

Chyba słabo szukałeś Allegro

2. jeżeli chcę wymienić napęd - to muszę od razu zębatkę przednią, kasetę tylną i łańcuch. Czy muszę dodatkowo wymieniać przerzutkę jeśli chciałbym dalej zachować układ 3x6?

Nie nie musisz wymieniać przerzutki 

czy samodzielnie będe w stanie wymienić to wszystko i wyregulować? pytanie jest o tyle, że sam rower nie ma wiekszej wartości i nie opłaca mi się go oddawać do serwisu

Tak dasz rade sam jeśli kupisz odpowiednie narzędzia 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...