Skocz do zawartości

[rower] mtb do 1500zł pod rozbudowę

Sillem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Na wstępie zaznaczam, że jestem na tym forum nowym i nie jestem pewien czy takiego postu nie było, ale zaryzykuję.

Plan zmiany roweru narodził się niesamowicie szybko. Stary rower (który notabene zrobiony był z no-name'owych części, skręcany przeze mnie) podczas zjazdu "stwierdził", że mi nie zahamuje tylnym hamulcem, co się zakończyło hamowaniem przednim i przeleceniem przez rower i no... obdarte do kości łokcie, kolana, biodro ;) A, że w trakcie lotu siodełko obróciło się o 90 stopni to obiłem sobie kość ogonową...

No więc tak zostałem co najmniej na tydzień wyłączony z jazdy na rowerze, jednak nie chcę ryzykować i jezdzić na rowerze, który jest niesamowicie ciężki i nie wiadomo co mnie może na nim spotkać.

Tak więc podczas mojego powrotu do zdrowia bardzo zainteresowałem się tematem. I wytypowałem parę w miarę okej modeli:

-Romet Rambler 5.0

-Kross A2

-Merida Matts 10-V

Takie rowery zostałyby tylko przez te wakacje nie ruszone, potem chciałbym wymienić tylną/przednią przerzutkę, WIDELEC (mega ważne by do ramy pasował jak najlepszy np. marzocchi z1 sport, ponieważ strasznie mnie rajcuje downhill/freeride :)). 

Zastanawiałem się również nad złożeniem samodzielnie roweru. I tutaj parę ram, które udało mi się znalezć:

-accent peak 26

-amoeba MFR Husar

-author Traction

Prosiłbym o poradę, jeżeli post narusza jakieś zasady regulaminu to mogę usunąć :(

@EDIT

A może mógłbym zmienić w moim starym rowerze ciężką ramę, na tego Husara, dzięki czemu miałbym kasę na jakąś sensowną korbę i przerzutki (Altus, Acera). Co sądzicie :D?

• Mod Team
Napisano

marzocchi z1 sport

No to masz problem Kolego... Żadna z podanych przez Ciebie ram/rowerów nie zaakceptuje amortyzatora o skoku 150mm i żądna z nich nie nadaje się do DH czy FR.

Oczywiście jeśli BAAARZO chcesz możesz zainstalować taki amor w jednej z wymienionych ale wtedy masz niezwykle wysokie prawdopodobieństwo uczynienia sobie dużo więcej niż słuczenie ogonognata.

Szacunek...

I.

Napisano

Jeśli na bazie tych ram co podałeś już wcześniej to szkoda czasu. Oczywiście o ile chodzi faktycznie o DH czy fr. Takich magików co to niby uprawiają to jest na forum kilku tygodniowo, tylko potem się często okazuje że chodzi o zjazd z pagórka i frirajd po okolicznym zagajniku, a napalony dzieciak chciał się trochę dowartościować ładnymi nazwami ;)

Napisano

Tak więc stwierdziłem, ze skoro kupuję rower na raty to cena może wynieść nieco ponad 2000zł. Będę zbierał te części i w końcu skręcę rower do kupy ;]

LISTA:

1. RAMA-

ACCENT PEAK 26

2. KOŁA- 

Shimano WH MT15 koła MTB Center Lock białe 26

3. PIASTY-

tylna: 

NOVATEC D042 Piasta tylna 6 śrub czarna

przednia:

NOVATEC D041 Piasta przednia 6 czarna

4. KASETA- 

SHIMANO CS HG41 ACERA kaseta rowerowa MTB 11/32 8 rzędowa

5. ŁAŃCUCH-

YBN-Hollow Plate SH8C Łańcuch 8 rzędów

6. WIDELEC(tani bo i tak w przyszłości lepszy wejdzie ;D)-

RST BLAZE amortyzator rowerowy 100 mm czarny

7. PRZERZUTKA-

Shimano Acera RD M360 przerzutka tylna SGS srebrna

Jeżeli coś w tym zestawie nie tak, coś można zmienić na bardziej ekonomiczne to proszę o rady. Nie daję siodła i sztucy bo to się potem zobaczy, kierownicy bo mam :)) opony też posiadam ;d A przerzutek przednich za bardzo nie znam i tu się zdaję na wasze rady :))

Jeśli na bazie tych ram co podałeś już wcześniej to szkoda czasu. Oczywiście o ile chodzi faktycznie o DH czy fr. Takich magików co to niby uprawiają to jest na forum kilku tygodniowo, tylko potem się często okazuje że chodzi o zjazd z pagórka i frirajd po okolicznym zagajniku, a napalony dzieciak chciał się trochę dowartościować ładnymi nazwami ;)

Nie no. Mam w mieście usypane rampy, trasę :D

Napisano

To już prędzej pomyśl o ”dirtówce” jak bawią Cię hopy, bo z tego co podałeś to wyjdzie kiepski rower xc i to wszystko. I proszenie się o kolejny wypadek.

Sam widzisz, że trzeba po prostu napisać gdzie i jak się jeździ, bo inaczej wychodzi to dość infantylnie ;)

Napisano

Okej, okej :D Faktycznie przesadziłem :)) To właśnie taki lekki dirt, ale bardziej górala szukam nastawionego pod treningi :)

Okej, więc po ustaleniu pewnych spraw, znajdzie się jakiś rower górski do jazdy po leśnych ścieżkach (pomiędzy krzakami, z korzeniami, kamieniami, strumykami) i czasem pod zjazd po sztucznej trasie :D? Tak samo pod rozbudowę :) Dzięki za dotychczasową pomoc.

Napisano

znajdzie się jakiś rower górski do jazdy po leśnych ścieżkach (pomiędzy krzakami, z korzeniami, kamieniami, strumykami) i czasem pod zjazd po sztucznej trasie ? Tak samo pod rozbudowę

Znajdzie się sporo takich rowerów , tylko określ ile na raz masz na wydanie kasy.  Jeżeli jednak z twojego obecnego roweru nadaje się coś na przekładkę to możesz pomyśleć na razie o samej ramie i powoli wymieniać części. 

Rama np taka 

http://allegro.pl/rama-dartmoor-primal-2014-enduro-26-wysfree-i5262228434.html

Napisano

Okej :) DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC!!! Nie wiecie jak bardzo mi uświadomiliście i pomogliście wybrać rower :) Poprzeglądałem forum i stwierdziłem, że najlepszym wyborem będzie:

KANDS ENERGY 1300.

Ma bardzo dobre hamulce jak na tę cenę, a jakby co to znalazłby się jakiś lepszy widelec w przyszłości. Rower i tak będzie mi służył głównie do treningu i gdy będę gotowy do określenia co chcę robić (czy to downhill, freeride, a może mistrzostwa mtb) zgłoszę się do was ponownie z większą ilością pieniędzy. Ale to w przyszłości. 

Pozdrawiam was serdecznie i dziękuję za pomoc ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...