Sillem Napisano 29 Czerwca 2015 Napisano 29 Czerwca 2015 Witam Na wstępie zaznaczam, że jestem na tym forum nowym i nie jestem pewien czy takiego postu nie było, ale zaryzykuję. Plan zmiany roweru narodził się niesamowicie szybko. Stary rower (który notabene zrobiony był z no-name'owych części, skręcany przeze mnie) podczas zjazdu "stwierdził", że mi nie zahamuje tylnym hamulcem, co się zakończyło hamowaniem przednim i przeleceniem przez rower i no... obdarte do kości łokcie, kolana, biodro A, że w trakcie lotu siodełko obróciło się o 90 stopni to obiłem sobie kość ogonową... No więc tak zostałem co najmniej na tydzień wyłączony z jazdy na rowerze, jednak nie chcę ryzykować i jezdzić na rowerze, który jest niesamowicie ciężki i nie wiadomo co mnie może na nim spotkać. Tak więc podczas mojego powrotu do zdrowia bardzo zainteresowałem się tematem. I wytypowałem parę w miarę okej modeli: -Romet Rambler 5.0 -Kross A2 -Merida Matts 10-V Takie rowery zostałyby tylko przez te wakacje nie ruszone, potem chciałbym wymienić tylną/przednią przerzutkę, WIDELEC (mega ważne by do ramy pasował jak najlepszy np. marzocchi z1 sport, ponieważ strasznie mnie rajcuje downhill/freeride ). Zastanawiałem się również nad złożeniem samodzielnie roweru. I tutaj parę ram, które udało mi się znalezć: -accent peak 26 -amoeba MFR Husar -author Traction Prosiłbym o poradę, jeżeli post narusza jakieś zasady regulaminu to mogę usunąć @EDIT A może mógłbym zmienić w moim starym rowerze ciężką ramę, na tego Husara, dzięki czemu miałbym kasę na jakąś sensowną korbę i przerzutki (Altus, Acera). Co sądzicie ?
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2015 marzocchi z1 sport No to masz problem Kolego... Żadna z podanych przez Ciebie ram/rowerów nie zaakceptuje amortyzatora o skoku 150mm i żądna z nich nie nadaje się do DH czy FR. Oczywiście jeśli BAAARZO chcesz możesz zainstalować taki amor w jednej z wymienionych ale wtedy masz niezwykle wysokie prawdopodobieństwo uczynienia sobie dużo więcej niż słuczenie ogonognata. Szacunek... I.
Sillem Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Napisano 29 Czerwca 2015 Hmmmm. A to budowanie roweru od zera? Można powiedzieć, że umiem to zrobić Zaraz skręce listę rzeczy.
modrzew Napisano 29 Czerwca 2015 Napisano 29 Czerwca 2015 Jeśli na bazie tych ram co podałeś już wcześniej to szkoda czasu. Oczywiście o ile chodzi faktycznie o DH czy fr. Takich magików co to niby uprawiają to jest na forum kilku tygodniowo, tylko potem się często okazuje że chodzi o zjazd z pagórka i frirajd po okolicznym zagajniku, a napalony dzieciak chciał się trochę dowartościować ładnymi nazwami
Sillem Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Napisano 29 Czerwca 2015 Tak więc stwierdziłem, ze skoro kupuję rower na raty to cena może wynieść nieco ponad 2000zł. Będę zbierał te części i w końcu skręcę rower do kupy ;] LISTA: 1. RAMA- ACCENT PEAK 26 2. KOŁA- Shimano WH MT15 koła MTB Center Lock białe 263. PIASTY- tylna: NOVATEC D042 Piasta tylna 6 śrub czarnaprzednia: NOVATEC D041 Piasta przednia 6 czarna4. KASETA- SHIMANO CS HG41 ACERA kaseta rowerowa MTB 11/32 8 rzędowa5. ŁAŃCUCH- YBN-Hollow Plate SH8C Łańcuch 8 rzędów 6. WIDELEC(tani bo i tak w przyszłości lepszy wejdzie ;D)- RST BLAZE amortyzator rowerowy 100 mm czarny7. PRZERZUTKA- Shimano Acera RD M360 przerzutka tylna SGS srebrna Jeżeli coś w tym zestawie nie tak, coś można zmienić na bardziej ekonomiczne to proszę o rady. Nie daję siodła i sztucy bo to się potem zobaczy, kierownicy bo mam ) opony też posiadam ;d A przerzutek przednich za bardzo nie znam i tu się zdaję na wasze rady ) Jeśli na bazie tych ram co podałeś już wcześniej to szkoda czasu. Oczywiście o ile chodzi faktycznie o DH czy fr. Takich magików co to niby uprawiają to jest na forum kilku tygodniowo, tylko potem się często okazuje że chodzi o zjazd z pagórka i frirajd po okolicznym zagajniku, a napalony dzieciak chciał się trochę dowartościować ładnymi nazwami Nie no. Mam w mieście usypane rampy, trasę
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 29 Czerwca 2015 Napisano 29 Czerwca 2015 To nie ma z dh nic wspólnego zwykły dirt lub street. Czyli gornolotna nazwa a wychodzi dh z krawężnika. Dh to jest to https://m.youtube.com/watch?v=KATIAvHXhlU I używa się do tego Full o skoku 200 mm
modrzew Napisano 29 Czerwca 2015 Napisano 29 Czerwca 2015 To już prędzej pomyśl o ”dirtówce” jak bawią Cię hopy, bo z tego co podałeś to wyjdzie kiepski rower xc i to wszystko. I proszenie się o kolejny wypadek. Sam widzisz, że trzeba po prostu napisać gdzie i jak się jeździ, bo inaczej wychodzi to dość infantylnie
Sillem Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Napisano 29 Czerwca 2015 Okej, okej Faktycznie przesadziłem ) To właśnie taki lekki dirt, ale bardziej górala szukam nastawionego pod treningi Okej, więc po ustaleniu pewnych spraw, znajdzie się jakiś rower górski do jazdy po leśnych ścieżkach (pomiędzy krzakami, z korzeniami, kamieniami, strumykami) i czasem pod zjazd po sztucznej trasie ? Tak samo pod rozbudowę Dzięki za dotychczasową pomoc.
Budzik1502 Napisano 29 Czerwca 2015 Napisano 29 Czerwca 2015 znajdzie się jakiś rower górski do jazdy po leśnych ścieżkach (pomiędzy krzakami, z korzeniami, kamieniami, strumykami) i czasem pod zjazd po sztucznej trasie ? Tak samo pod rozbudowę Znajdzie się sporo takich rowerów , tylko określ ile na raz masz na wydanie kasy. Jeżeli jednak z twojego obecnego roweru nadaje się coś na przekładkę to możesz pomyśleć na razie o samej ramie i powoli wymieniać części. Rama np taka http://allegro.pl/rama-dartmoor-primal-2014-enduro-26-wysfree-i5262228434.html
Sillem Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Napisano 29 Czerwca 2015 Okej DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC!!! Nie wiecie jak bardzo mi uświadomiliście i pomogliście wybrać rower Poprzeglądałem forum i stwierdziłem, że najlepszym wyborem będzie: KANDS ENERGY 1300. Ma bardzo dobre hamulce jak na tę cenę, a jakby co to znalazłby się jakiś lepszy widelec w przyszłości. Rower i tak będzie mi służył głównie do treningu i gdy będę gotowy do określenia co chcę robić (czy to downhill, freeride, a może mistrzostwa mtb) zgłoszę się do was ponownie z większą ilością pieniędzy. Ale to w przyszłości. Pozdrawiam was serdecznie i dziękuję za pomoc ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.