Skocz do zawartości

[korba] Co w zamian za SHIMANO ACERA FC-M391

Robinek9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, tytułowa korba dokonała żywota (niestety trochę jej pomogłem) więc stanąłem przed wyborem nowej, i jak to bywa w przypadku laika nie wiem na co.

Proszę szanowne społeczeństwo tego forum o pomoc w wyborze.

Jeżdżę rekreacyjnie, więc nie potrzebuję sprzętu z wysokiej półki, niemniej jednak cenie jakość za rozsądną cenę - Budżet powiedzmy 250 zł 

Osobiście zastanawiałem się nad Deore FC-M590 (lecz opinie w necie różne- ponoć tarcze szybko ulegają zużyciu), i druga opcja Deore FC-M510 (nie musiałbym zmieniać suportu) 

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

A co się stało tej korbie?

Druga sprawa, jak długo jeździłeś na obecnym zestawie, to suportu i tak warto by dać nowy, no i typ typem ale pozostaje kwestia odpowiedniej długości dla nowej innej korby.

Napisano

Na tym zestawie 2 lata 5,5 tys kilometrów (wiem nie za wiele) co  się stało - środkowa tarcza pękła, podejrzewam że to konsekwencja "wkręcenia się" kawała złomu w napęd (łańcuch już zakupiłem) 

Rozumiem,że pytając o długość chodzi o korbę (sorki ale jako laik wolę się dopytać) 175 mm. 

Napisano

W zależności na czym Ci zależy. Deore ok ale równie dobrze alivio się sprawdzi. Najważniejsze żeby zębatki były wymienne.

Jeżeli chodzi o zuzywanie się zębatek to oczywiście alu znikają szybciej a do tego sa droższe.

Ja zdecydowanie wymienił bym też suport. Koszt nie wielki a głowa spokojna.

Napisano

Skoro sugerujecie wymianę suportu, to tym bardziej skłaniam się ku temu, ażeby zmienić "platformę" Octalink  lub Hollowtech 

Co myslicie o DEORE FC-M521?

Napisano

Sama korba bardzo dobra tylko "podobno" potrzeba do niej jakiegoś "specjalnego" wkładu suportu. Ile w tym prawy to nie wiem bo jeszcze jej nie zamontowałem.

Jak chcesz solidną konstrukcję to bierz albo Alivio FC-M4000 na octalinku albo na osi zintegrowanej też Alivio FC-M4050.

Napisano

To też zadam pytanie w temacie, jeżdżę na tej samej co autor tematu zęby 48-38-28. Mówicie o zmianie na alivio, która ma 40-30-22 - jajka będzie różnica w jeździe ?

Napisano

Czyli będzie miękko i to już nie dla mnie. Jadę twardo na ogół bo tak lubię, przy dobrej jak dla mnie kadencji na 3x6 głównie, czasem 3x7. Jak chce miękko to zdejmuję z dużej płyty na środek i gra ale jazda miękka na okrągło po prostu mnie męczy :)

@beskid Alivio FC M411 ma 48-38-28

Napisano

Witam, dzięki wszystkim za udział w temacie.

Ostatecznie wybór padł na Shimano Alivio FC-M430 (44/32/22/175) octalink.

Oczywiście nowy suport, zalecany 118 mm (bynajmniej tak piszą) 

:thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...