Abihabi87 Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Witam Mam swoje m540 od jakieś 2 miesięcy, przebieg około 1000 km. Problem jest taki ,że lewy pedał cyka / stuka podczas gdy przy pociągnięciu nogi znajduje się na górze. Jestem pewny ,że to ba 100 % pedał. Przeglądałem neta w tym temacie, jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jedni piszą ,że łożysko trzeba przesmarować na nowo (moje mają tylko 1 tys. przejechane i to w 95 % były suche warunki i pedały wyglądają na czyste), piszą też nic nie da się z tym zrobić i trzeba się przyzwyczaić Te cykanie jest bardzo irytujące podczas jazdy, a lubię sobie mocniej przycisnąć, więc proszę o pomoc co mógł bym zrobić ,żeby było bez hałasu
beskid Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Tych pedałów się właściwie nie serwisuje a tym bardziej po takim przebiegu. Za cykanie mogą odpowiadać a wtedy trzeba je po prostu dokręcić. Może też cykać suport ale jaki masz to nie mam pojęcia. Jaki by nie był jednak to trzeba go wykręcić, wszystko wyczyścić z brudu i wkręcić ponownie.
Abihabi87 Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Napisano 28 Czerwca 2015 suport wykręcałem wczoraj i dokładnie wyczyściłem bo tez w pierwszej chwili myślałem ,że to to cykanie sprawdzałem tak, gdy mam wpiętą lewą nogą w pedał, a prawą wypiętą to wtedy cyka przy pedałowaniu, a na odwrót nie cyka, czyli dla mnie sprawa ewidentna ,że to lewy pedał spróbuje dokręcić jeszcze śrubę na + w pedałach zobaczymy czy pomoże
Mod Team michuuu Napisano 28 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2015 Jeżeli przy ciągnięciu to może blok-zaczep. Spróbuj suchym smarem teflonowym potraktować cały pedał i sprawdź co dalej.
Miloniu Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Też mi lewy cyka Co prawda w M520 ale to prawie to samo pomogło dokręcenie śrub siły wpięcia ale na jakieś 400km, znowu cyka a już prawie nie ma sensu dokręcać.
Hetman Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Zamień bloki w butach i sprawdź. Rozumiem, że przy kręceniu ręką na sucho jest wszystko ok?
Abihabi87 Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Napisano 28 Czerwca 2015 dokręciłem o 1.5 obrotu na + regulacje w pedale i cykanie jest o wiele cichsze, ale nadal występuje z tą samą częstotliwością @Hetman Tak przy kręceniu na sucha korbą, gdy łańcucha na niej nie ma jest szelesne @michuuu Wypróbuje ze smarowaniem, mam tylko zwykły smar do łożysk, ale powiedz mi dokładniej co mam posmarować i na co zwrócić uwagę ?
Hetman Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Pedały masz wkręcone na sucho? Masz podkładki? Sprawdź te dwa punky zamiast tylko dokręcać . No i zamień ze sobą bloki w butach, ciekawi mnie efekt.
siimon Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Mi właśnie też po około 1 tyś zaczęło się jakieś irytujące cykanie. Słychać to tylko przy mocnym deptaniu. Suport nowy i dwa łańcuchy sprawdzone. Zobaczę jeszcze czy wymiana bloków pomoże bo zostały stare.
zabiel17 Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Mi cykal pedal, to wykrecilem go, nasmarowalem gwint i nie stuka juz
Abihabi87 Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Napisano 28 Czerwca 2015 @zabiel ciekawi mnie to tylko jak to możliwe, bo pedał mam bardzo mocno wkręcone w ramię korby, naprawdę użyłem dość siły bo go wkręcić więc dziwne by brak smaru powodowało cykanie dla mnie nie jest to logiczne no ale też rozważę ten sposób
lobson Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 przecież to typowa dolegliwość suchych gwintów pedałów/suportów/korby.... smar na każdy gwint! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.