Skocz do zawartości

[spodenki] Jak dbać o swoją odzież?

Prezes98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jutro jadę do sklepu po moje pierwsze kolarki, i w związku z tym jest jedna kwesta która nie daje mi spać, mianowicie: Jak dbać to odzież kolarską ? Każdy kto był w lesie na rowerze, powinien przyznać mi rację jeżeli powiem że las do najczystszych miejsc nie należy, błoto jest wszędzie. Z racji ograniczonego budżetu nie mogę sobie pozwolić na to aby za każdym razem kiedy idę na rower zakładać nowe spodenki, i tutaj pytanie, jak zabezpieczyć a właściwie dbać o spodenki aby posłużyły możliwie jak najdłużej, oraz czy np. częste pranie ma wpływ na "stan" wkładki ?.

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi ;) 

Napisano

Jak wyżej. Prędzej uszkodzisz mechanicznie jak rozwali się wkładka od prania.

A co do prania to wrzucam do pralki jak wszystkie inne ubrania, na 30stC, płyn do prania/proszek, ale bez płynu zmiękczającego itp.

Jak się poplamią to stosujesz odplamiacz, albo pastę do prania, zapierzesz ręcznie i do pralki z resztą.

Ja tak robię i raczej są zniszczone od jazdy jak od prania.

Napisano

Czy jest jakieś inne wyjście niż "częste pranie"? Bo nie sądzę, żebyś chciał jeżdzić z przepoconą wkładką...

Pod pojęciem "częste pranie" miałem na myśli codzienne,  ponieważ "w siodle" spędzam około 2 godziny dziennie i co dziennie więc spodenki będą traktowane wodą i detergentami dość często :D, i masz racje w przepoconych nie mam zamiaru jeździć. 

https://4fsklep.pl/t4l15-rsm200_spodenki_rowerowe_meskie_rsm200_-_czarny,567,71839.html

https://4fsklep.pl/t4l15-rsm203_spodenki_rowerowe_meskie_rsm203_-_czarny,567,72415.html

Co sądzicie o tych dwóch z kolekcji 4f? Dobry zakup czy lepiej dołożyć trochę i coś innego wybrać ? 

A co do prania to wrzucam do pralki jak wszystkie inne ubrania, na 30stC, płyn do prania/proszek, ale bez płynu zmiękczającego itp. Jak się poplamią to stosujesz odplamiacz, albo pastę do prania, zapierzesz ręcznie i do pralki z resztą.

Dziękuje za informacje :) 

Napisano

Mam podobne spodenki. Wkladka licha ale na dwie godziny wystarcza. Do tego zwróć uwagę na gumkę bo moja jest tylko "wpuszczona" przez co sie obraca i zwija.

Napisano

2 pary to minimum, ponieważ może się tak zdarzy że zapomnisz lub nie wyschną, 

co do spodenek to w lidlu będą za tydzień w promocji, nie sa takie złe wręcz dodam że wkładka porównywalna do tej z 4f (mam 4f i lidlowe)

Napisano

Pod pojęciem "częste pranie" miałem na myśli codzienne,  ponieważ "w siodle" spędzam około 2 godziny dziennie

Przesadzasz z tak częstym praniem.

Napisano

Po takim czasie to się robi "przepłukanie" zamiast prania. Ciepła woda, trochę proszku czy mydła i przepłukać ręcznie w misce. Nie róbmy znowu tutaj jaj jakoby po 2 godz był aż taki syf.

Napisano

Ja swoje ciuchy również przepłukuje, na ogół nie są uwalone błotem więc trochę wody to miski, płynu lekkie płukanie i jest czysto.

Odpalania automatu, żeby wyprac koszulkę i gacie trochę przesada jak dla mnie.

Napisano

@@beskid, Jak dojeżdżam do pracy w czasie upałów to jedno ubranie wystarcza mi na dwa dni jazdy, czyli około 4-6 godzin jazdy. Zdarzyło mi się już kilka razy przepocić ubranie na jednym wypadzie. Z ubraniem za 100 PLN czy nawet droższym nie ma co się rozczulać i bawić w pranie ręczne. Wrzucam do pralki, najkrótszy program i koniec. To narzędzie do jazdy rowerem, a nie obiekt do westchnień ;)

@@mapmen, Nie chodzi o smród, tylko chociażby o sól i całą resztę, która wytrąca się z potu. Kwestia zapachu zwykle jest indywidualna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...