Prezes98 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Witam, jutro jadę do sklepu po moje pierwsze kolarki, i w związku z tym jest jedna kwesta która nie daje mi spać, mianowicie: Jak dbać to odzież kolarską ? Każdy kto był w lesie na rowerze, powinien przyznać mi rację jeżeli powiem że las do najczystszych miejsc nie należy, błoto jest wszędzie. Z racji ograniczonego budżetu nie mogę sobie pozwolić na to aby za każdym razem kiedy idę na rower zakładać nowe spodenki, i tutaj pytanie, jak zabezpieczyć a właściwie dbać o spodenki aby posłużyły możliwie jak najdłużej, oraz czy np. częste pranie ma wpływ na "stan" wkładki ?. Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi
Darek14 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Czy jest jakieś inne wyjście niż "częste pranie"? Bo nie sądzę, żebyś chciał jeżdzić z przepoconą wkładką...
Michalik85 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 jezeli kupisz w miare porzadne spodenki z porzadna wkladka to przy czestym praniu szybko szlag jej nie trafi
MokryxD Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Jak wyżej. Prędzej uszkodzisz mechanicznie jak rozwali się wkładka od prania. A co do prania to wrzucam do pralki jak wszystkie inne ubrania, na 30stC, płyn do prania/proszek, ale bez płynu zmiękczającego itp. Jak się poplamią to stosujesz odplamiacz, albo pastę do prania, zapierzesz ręcznie i do pralki z resztą. Ja tak robię i raczej są zniszczone od jazdy jak od prania.
Prezes98 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Napisano 23 Czerwca 2015 Czy jest jakieś inne wyjście niż "częste pranie"? Bo nie sądzę, żebyś chciał jeżdzić z przepoconą wkładką... Pod pojęciem "częste pranie" miałem na myśli codzienne, ponieważ "w siodle" spędzam około 2 godziny dziennie i co dziennie więc spodenki będą traktowane wodą i detergentami dość często , i masz racje w przepoconych nie mam zamiaru jeździć. https://4fsklep.pl/t4l15-rsm200_spodenki_rowerowe_meskie_rsm200_-_czarny,567,71839.html https://4fsklep.pl/t4l15-rsm203_spodenki_rowerowe_meskie_rsm203_-_czarny,567,72415.html Co sądzicie o tych dwóch z kolekcji 4f? Dobry zakup czy lepiej dołożyć trochę i coś innego wybrać ? A co do prania to wrzucam do pralki jak wszystkie inne ubrania, na 30stC, płyn do prania/proszek, ale bez płynu zmiękczającego itp. Jak się poplamią to stosujesz odplamiacz, albo pastę do prania, zapierzesz ręcznie i do pralki z resztą. Dziękuje za informacje
siimon Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Mam podobne spodenki. Wkladka licha ale na dwie godziny wystarcza. Do tego zwróć uwagę na gumkę bo moja jest tylko "wpuszczona" przez co sie obraca i zwija.
grande1970 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 2 pary to minimum, ponieważ może się tak zdarzy że zapomnisz lub nie wyschną, co do spodenek to w lidlu będą za tydzień w promocji, nie sa takie złe wręcz dodam że wkładka porównywalna do tej z 4f (mam 4f i lidlowe)
Prezes98 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Napisano 23 Czerwca 2015 Tak więc jeszcze poczekam z zakupem około tydzień , może polecicie coś do 100zł np z decathlonu ?
mapmen Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Pod pojęciem "częste pranie" miałem na myśli codzienne, ponieważ "w siodle" spędzam około 2 godziny dziennie Przesadzasz z tak częstym praniem.
tobo Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Dlaczego? W ciągu 2 godzin można sporo wypocić, więc walić mogą nieźle.
beskid Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Po takim czasie to się robi "przepłukanie" zamiast prania. Ciepła woda, trochę proszku czy mydła i przepłukać ręcznie w misce. Nie róbmy znowu tutaj jaj jakoby po 2 godz był aż taki syf.
lucass3 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Ja swoje ciuchy również przepłukuje, na ogół nie są uwalone błotem więc trochę wody to miski, płynu lekkie płukanie i jest czysto. Odpalania automatu, żeby wyprac koszulkę i gacie trochę przesada jak dla mnie.
mapmen Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Ja piorę co ok 20h jazdy. Normalnie po powrocie wieszam , żeby wyschły i nie ma żadnego smrodu, stąd moje zdziwienie.
mklos1 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 @@beskid, Jak dojeżdżam do pracy w czasie upałów to jedno ubranie wystarcza mi na dwa dni jazdy, czyli około 4-6 godzin jazdy. Zdarzyło mi się już kilka razy przepocić ubranie na jednym wypadzie. Z ubraniem za 100 PLN czy nawet droższym nie ma co się rozczulać i bawić w pranie ręczne. Wrzucam do pralki, najkrótszy program i koniec. To narzędzie do jazdy rowerem, a nie obiekt do westchnień @@mapmen, Nie chodzi o smród, tylko chociażby o sól i całą resztę, która wytrąca się z potu. Kwestia zapachu zwykle jest indywidualna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.