Skocz do zawartości

[jak najtaniej] Zakup roweru do miasta i weekendowe wypady

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Potrzebuję Waszej porady, życie zmusiło mnie do przesiadki na rower i chyba dobrze.

Chciałbym kupić rower jak najtaniej, na pewno używany do codziennych dojazdów 15 km do pracy i na weekendy + w przyszłości przyczepka.

Wiem, że cudów nie ma i że odradzicie mi wydatek, ale może znajdziemy razem perełkę.

Co do moich wymiarów to 179cm i 95 kg:)

Znalazłem takie rowerki, czy któryś z nich jest wart uwagi?

http://allegro.pl/rower-miejski-gitane-treking-deore-xt-stx-cro-mo-i5469939414.html

http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-rockrider-6-1-decathlon-i5433142881.html

http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-diamondback-outlook-okazja-i5460207470.html

Z góry dzięki za pomoc i rady!!

Napisano

Tylko i wyłącznie ten pierwszy. O dziwo wygląda bardzo przyzwoicie, napęd nie wygląda na zajeżdżony. Kaseta na tyle...

Drugi to makrokesz i lepiej zapomnij, że go widziałeś, a trzeci w zasadzie niewiele lepszy. Do tego ostatnie 2 to raczej nie są rowery wpasowujące się w Twój styl jazdy w przeciwieństwie do pierwszego.

Napisano

Pomysł nie pomysł tylko propozycja. Ostatni rower miałem 10 lat temu.

Czemu dałem MTB, czasami może się zdarzyć jakiś leśna droga z kamieniami itd. dlatego też taki misz masz :-)

Napisano

To tak jakbyś rozważał zakup Landrovera Defendera bo raz czy dwa razy w roku może zdarzyć się wyjazd na działkę pod miastem, po czym wrzucasz link do Seicento w którym ktoś nieudolnie próbował podwyższyć zawieszenie i stwierdzasz że masz budżet tylko na coś takiego :)

Czyli podsumowując tak czy siak bez sensu.

Napisano

Tak czy siak wiedziałem że jak Was zapytam to znajdziemy wyjście z sytuacji :-)

Zostajemy przy trekkingu.

Rower z pierwszego linku już sprzedany, więc szukamy dalej.

Napisano

Gucio - myslę że wart rozważenia byłby również "Burghardt stożek 28" :

http://allegro.pl/polski-rower-burghardt-meski-28-3-biegi-shimano-i5441696656.html

Rama stalowa, klasyczna, w tylnej piaście trzy biegi - i do miasta + okazyjne przejażdżki szlakiem to moim zdaniem wręcz więcej niż trzeba. Duży zakres regulacji wysokości kierownicy - ze 150mm. Sztyca podsiodłowa siedzi w ramie solidnie - na wybojach nie opada, i to pomimo umiarkowanego zakręcania nakrętki. Pedały są plastykowe, ale o dziwo bardzo wytrzymałe - można na nich bez obaw stawać. Chlapacze są aluminiowe - nie będą rdzewieć.  Obręcze - alu -komorowe - wytrzymałe.  Hamulce - bardziej niż dobre. Z tyłu torpedo z przodu v-brake - z regulacją przedniego nie przesadzaj - bo można polecieć przez kierownicę - mnie się to prawie udało. Lampki - moja wersja ma ledowe na baterię, wersja na zdjęciu na dynamo. Pewnie jakie mieli takie dawali. Ledowe są ok do jeżdżenia nocą po ulicy i powolnej jazdy po lesie.

Kupiłem go niemal dokładnie w takim samym celu jak ty - codzienne dojazdy do pracy 14km + wypady weekendowe do 100km. Na razie przejechałem 240km i jestem bardzo zadowolony. Mam 178 i 100 kg wagi - rower jest policzony na zakres 176-195 i max 120kg. Jeździ się bardzo wygodnie - jedyny mankament to wysoka rama. Jak stoję nad nią okrakiem - zostaje może 3cm luzu między poziomą rurką ramy a jajcami. U Ciebie może być ciut więcej. Ale to jest coś za coś - na kołach 28 niskiej, trójkątnej, ramy się nie zrobi.

Na wszystkich aukcjach są dwa błędy w opisie

- sprzedający piszą że rower jest na wzrost 150-195 - producent deklaruje 176-195 i to on ma racje

- w opisie jest nośność bagażnika 25kg, a na bagażniku jest wybite 18 kg.

Generalnie - jest to po prostu rower do miasta i na lekkie przejażdżki dla dużego człowieka. W sensownej cenie 700 zł za nowy - na gwarancji.

Najgłupsza w tym rowerze to jest tylko nazwa ;-)

Napisano

Wypróbuj tego Dimondbacka/solidna amerykańska firma/ ! Ktoś przystosował go do jazdy miejskiej, może rzeczywiście to okazja ?

Napisano

Tylko się tak zastanawiam, czy dobrze wybrałem.

Zmierzyłem sobię długość nogi do klejnotów i wyszło 83 cm, w związku z tym zastanawiam się czy 18" nie będzie za mała (Diamondback).

Napisano

Czemu dałem MTB, czasami może się zdarzyć jakiś leśna droga z kamieniami itd. dlatego też taki misz masz :-)

Las to nie góra.

Napisano

W tym Unibike'u Pamir rama jest 51 cm, koła 26" czy to nie jest za mały rower jak dla mnie?

Pytam bo znalazłem/wyliczyłem różne wyniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...