Skocz do zawartości

[Pedały] Time Atac XC 6 vs Time Atac XS

carrion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No dobra. Czas założyć własny temat i nie rozpychać się łokciami u innych[emoji4]

Dojrzałem do zakupu pierwszych zatrzasków, jednak w szranki stają wyłącznie modele wymienione w temacie. Rożnica w cenie to ponad 100 zł. Co w takim razie przemawia na korzyść droższych XS względem tańczych XC6? Czy XS również mają tę technologię przyjazną kolanom? Opisy o tym nie wspominają, więc wolę się upewnić. Gdybym był jakimś wielkim estetą, to marudziłbym na kolor XC6, ale z góry będą mi je buty zasłaniały, więc luz.

I skoro o butach wspomniałem (bo te także muszę kupić), to celuję w Shimano 089, ale może jest jakaś ciekawa dla nich alternatywa, na którą moglibyście mnie nakierować?

Budżet 800 zł do rozsądnego naciągnięcia w górę.

Pozdrawiam!

Napisano

Najtaniej XS można kupić na centrumrowerowe.pl 399zł. Macie jakieś doświadczenia z tym sklepem? Co sądzicie też o butach Scott Comp? Cena porównywalna do M089, lecz czy są jakieś znaczące rożnice między nimi?

Napisano

Teraz zauważyłem, że w cykloturze są te pedały za 419zł, ale wysyłka gratis, więc skorzystam z ich oferty. Trochę kasy tam zostawiłem i nigdy się nie naciąłem, mam nadzieję, że tym razem też będzie wszystko w porządku. Czekam tylko na odpowiedź, czy w zestawie są bloki i zamawiam. A buty chyba wezmę m089. Skoro tylu rowerzystów je poleca, to nie będę kombinował.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Jeszcze nie zamykać! Nie ma sensu tworzyć nowego wątku, a widzę, że wszystkie inne tematy o Time'ach XC są już pozamykane, a tymczasem ja mam jeszcze pytanie:

Jak widzicie ten "korpus z wytrzymałych włókien kompozytowych" w XC6? Bo szczerze mówiąc, to ten entuzjastycznie nazwany plastik budzi moje wątpliwości przed zakupem. Teraz używam 540'ek i jakoś mierzi mnie przesiadka z metalu na plastikowe XC6. Brałem pod uwagę jeszcze ubijaki nr 3, ale w Waszych opiniach Time'y biją Cranki na głowę kulturą wpięcia i wytrzymałością.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Posiadam te plasticznae XC z czasów jak jeszcze nie nazywały się XC czy XS tylko ROC. Czyli jakieś 4 sezony temu. Pedały używane w rozmaitych warunkach. Szosa, przełaj, MTB... Ostatnio wprawdzie udało mi się zgubić metalowe okucie z boku i podbucia ale absolutnie nie zmieniło to ich działania.

Jak bardzo chcesz moge zapodac zdjęcia jak wyglądają te pedały po 4 sezonach użytkowania...

Szacunek...

I.

Napisano

2 lata mam XC6. Katowane w maratonach, XC i w górach, Teraz wylądowały w przełaju i złego słowa nie powiem ;) Jak będzie kasa lub jak się już rozwalą lub ja je zniszczę, to znów kupię Time'y :D

Napisano

@IwanMTB

Chętnie zobaczyłbym te fotki, jak wyglądają pedałka po 4 sezonach. Jeśli są tak pancerne, jak piszesz, to myślę, że rozwieje to nie tylko moje obawy, ale również innych, co nieufnie patrzają na te plastiki. 

Napisano

Od 3 lat posiadam Time Roc Atac - poprzednika xc/xs i nic złego na ich temat nie mogę napisać. Bezproblemowe wpinanie nawet w dużym błocie, łatwe wypinanie. Kupowałem je ze względu na luz roboczy ( problemy z kolanami ) i nie zawiodłem się. Z elementami kompozytowymi nic złego się nie dzieje a jeżdżę w zróżnicowanym terenie. Ogólnie polecam.

Napisano

Spox. Nie ma pośpiechu, bo ja i tak wszystko kupuję bardzo powoooli. Np. nowy rower kupuję już od jakiś 10 lat. I jestem już bardzo blisko ostatecznej decyzji. Jeszcze rok. Góra dwa.

Napisano

Faktycznie. Poobcierane trochu, ale trzymają się kupy. A jak sprawa stoi z serwisem? Te ROC-ki też są na maszynówkach? Co ile się zagląda do środka z dokładką smaru? W 540-kach ściągam luz i ewentualnie uzupełniam smar co jakieś 2-3 tyś km.

• Mod Team
Napisano

Ja swoich jeszcze nie rozkładałem :)

W środku jest łożysko po jednej stronie i ślizg po drugiej - zagladałem kiedyś do Aliumów.

Kapsel od zewnętrznej strony zdejmujesz wykrecając nałatwiej szczypcami do segerów lub małym kluczem kołkowym.

Pod spodem jest zwykła nakrętka 6-tka pod nasadkę.

Wszystko rozbieralne palcami...

Nie wiem jak w Polszcze ale u mnie części do Tajmów na kopy w sklepach...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Po 8 stówkach rozkładać? Toć one sie dopiero docierają :D

Moje mają pewnie z 15kilogramów kilometrów i nie planuję ich wybebeszać :)

Szacunek...

I.

Napisano

Mialem timy bodajze xe które to po paru miesiącach dostaly ogromnych luzów. Odeslane do dystrybutora i wrocily po pseudo naprawie w takim samym stanie poza tym ze zamieniono osie pedalow przy skladaniu na prawy z lewym. Potem dystrybutor zaoferowal mi w formie zadoscuczynienia komplet xs. Po 3 miesiącach pojawil sie luz , dla mnie nie do zaakceptowania. Zwrocilem i dostalem pieniądze. Od 2 sezonow jezdze na lookach

Napisano

Mam xc6 od jakichś 2.500km i sobie chwalę. Dwa minusy to wspomniana już plastikowa śrubka regulacji, która lubi pękać, a drugi minus to ślady jakie zostawiają na butach - moje m077 lubią czasem skrzypieć między klatką a podeszwą. Zrobiłem im przegląd po jakichś 1.500km, szukając powodu skrzypienia :D demontaż prosta sprawa, w środku żadnych oznak zużycia. Dla mnie system dużo wygodniejszy ze względu na większą swobodę stopy i łatwiejsze wpinanie się w błocie w porównaniu do m520.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...