carrion Napisano 18 Czerwca 2015 Napisano 18 Czerwca 2015 No dobra. Czas założyć własny temat i nie rozpychać się łokciami u innych[emoji4] Dojrzałem do zakupu pierwszych zatrzasków, jednak w szranki stają wyłącznie modele wymienione w temacie. Rożnica w cenie to ponad 100 zł. Co w takim razie przemawia na korzyść droższych XS względem tańczych XC6? Czy XS również mają tę technologię przyjazną kolanom? Opisy o tym nie wspominają, więc wolę się upewnić. Gdybym był jakimś wielkim estetą, to marudziłbym na kolor XC6, ale z góry będą mi je buty zasłaniały, więc luz. I skoro o butach wspomniałem (bo te także muszę kupić), to celuję w Shimano 089, ale może jest jakaś ciekawa dla nich alternatywa, na którą moglibyście mnie nakierować? Budżet 800 zł do rozsądnego naciągnięcia w górę. Pozdrawiam!
Rulez Napisano 18 Czerwca 2015 Napisano 18 Czerwca 2015 Na korzyść XS, słabe opinie o XC : http://www.mtbr.com/cat/drivetrain/pedal/time/atac-xc-6/prd_504863_135crx.aspx
carrion Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Napisano 18 Czerwca 2015 Kurczę, faktycznie kiepsko podsumowali te XC...
carrion Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Napisano 19 Czerwca 2015 Najtaniej XS można kupić na centrumrowerowe.pl 399zł. Macie jakieś doświadczenia z tym sklepem? Co sądzicie też o butach Scott Comp? Cena porównywalna do M089, lecz czy są jakieś znaczące rożnice między nimi?
carrion Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Napisano 19 Czerwca 2015 Teraz zauważyłem, że w cykloturze są te pedały za 419zł, ale wysyłka gratis, więc skorzystam z ich oferty. Trochę kasy tam zostawiłem i nigdy się nie naciąłem, mam nadzieję, że tym razem też będzie wszystko w porządku. Czekam tylko na odpowiedź, czy w zestawie są bloki i zamawiam. A buty chyba wezmę m089. Skoro tylu rowerzystów je poleca, to nie będę kombinował.
carrion Napisano 20 Czerwca 2015 Autor Napisano 20 Czerwca 2015 Temat do zamknięcia. Rozterki rozwiane w innym temacie
mismic Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 Jeszcze nie zamykać! Nie ma sensu tworzyć nowego wątku, a widzę, że wszystkie inne tematy o Time'ach XC są już pozamykane, a tymczasem ja mam jeszcze pytanie: Jak widzicie ten "korpus z wytrzymałych włókien kompozytowych" w XC6? Bo szczerze mówiąc, to ten entuzjastycznie nazwany plastik budzi moje wątpliwości przed zakupem. Teraz używam 540'ek i jakoś mierzi mnie przesiadka z metalu na plastikowe XC6. Brałem pod uwagę jeszcze ubijaki nr 3, ale w Waszych opiniach Time'y biją Cranki na głowę kulturą wpięcia i wytrzymałością.
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Listopada 2015 Mod Team Napisano 4 Listopada 2015 Kłaniam, Posiadam te plasticznae XC z czasów jak jeszcze nie nazywały się XC czy XS tylko ROC. Czyli jakieś 4 sezony temu. Pedały używane w rozmaitych warunkach. Szosa, przełaj, MTB... Ostatnio wprawdzie udało mi się zgubić metalowe okucie z boku i podbucia ale absolutnie nie zmieniło to ich działania. Jak bardzo chcesz moge zapodac zdjęcia jak wyglądają te pedały po 4 sezonach użytkowania... Szacunek... I.
provid Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 2 lata mam XC6. Katowane w maratonach, XC i w górach, Teraz wylądowały w przełaju i złego słowa nie powiem Jak będzie kasa lub jak się już rozwalą lub ja je zniszczę, to znów kupię Time'y
mismic Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 @IwanMTB Chętnie zobaczyłbym te fotki, jak wyglądają pedałka po 4 sezonach. Jeśli są tak pancerne, jak piszesz, to myślę, że rozwieje to nie tylko moje obawy, ale również innych, co nieufnie patrzają na te plastiki.
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Listopada 2015 Mod Team Napisano 4 Listopada 2015 Jutro rano wrzucę, bo dziś cienko już ze światłem a wsztucznym to po kiju... Szacunek... I.
risk1 Napisano 5 Listopada 2015 Napisano 5 Listopada 2015 Od 3 lat posiadam Time Roc Atac - poprzednika xc/xs i nic złego na ich temat nie mogę napisać. Bezproblemowe wpinanie nawet w dużym błocie, łatwe wypinanie. Kupowałem je ze względu na luz roboczy ( problemy z kolanami ) i nie zawiodłem się. Z elementami kompozytowymi nic złego się nie dzieje a jeżdżę w zróżnicowanym terenie. Ogólnie polecam.
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Listopada 2015 Mod Team Napisano 5 Listopada 2015 Oczywicie nie wyjszło mi robienie zdjęć dziś rano Może jutro, albo w łikend... Szacunek... I.
mismic Napisano 5 Listopada 2015 Napisano 5 Listopada 2015 Spox. Nie ma pośpiechu, bo ja i tak wszystko kupuję bardzo powoooli. Np. nowy rower kupuję już od jakiś 10 lat. I jestem już bardzo blisko ostatecznej decyzji. Jeszcze rok. Góra dwa.
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Listopada 2015 Mod Team Napisano 8 Listopada 2015 ... i w końcu obiecane foty 4-ro sezonowych ROC-ów. Szacunek... I.
mismic Napisano 9 Listopada 2015 Napisano 9 Listopada 2015 Faktycznie. Poobcierane trochu, ale trzymają się kupy. A jak sprawa stoi z serwisem? Te ROC-ki też są na maszynówkach? Co ile się zagląda do środka z dokładką smaru? W 540-kach ściągam luz i ewentualnie uzupełniam smar co jakieś 2-3 tyś km.
detonator Napisano 9 Listopada 2015 Napisano 9 Listopada 2015 Też jestem ciekaw jak się serwisuje Time'y Jest jakiś klucz specjalny ?
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Listopada 2015 Mod Team Napisano 9 Listopada 2015 Ja swoich jeszcze nie rozkładałem W środku jest łożysko po jednej stronie i ślizg po drugiej - zagladałem kiedyś do Aliumów. Kapsel od zewnętrznej strony zdejmujesz wykrecając nałatwiej szczypcami do segerów lub małym kluczem kołkowym. Pod spodem jest zwykła nakrętka 6-tka pod nasadkę. Wszystko rozbieralne palcami... Nie wiem jak w Polszcze ale u mnie części do Tajmów na kopy w sklepach... Szacunek... I.
detonator Napisano 9 Listopada 2015 Napisano 9 Listopada 2015 To fajnie. Moje mają dopiero 800 km przebiegu, ale profilaktycznie zajrzę do nich
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Listopada 2015 Mod Team Napisano 9 Listopada 2015 Po 8 stówkach rozkładać? Toć one sie dopiero docierają Moje mają pewnie z 15kilogramów kilometrów i nie planuję ich wybebeszać Szacunek... I.
bobiik Napisano 9 Listopada 2015 Napisano 9 Listopada 2015 Mialem timy bodajze xe które to po paru miesiącach dostaly ogromnych luzów. Odeslane do dystrybutora i wrocily po pseudo naprawie w takim samym stanie poza tym ze zamieniono osie pedalow przy skladaniu na prawy z lewym. Potem dystrybutor zaoferowal mi w formie zadoscuczynienia komplet xs. Po 3 miesiącach pojawil sie luz , dla mnie nie do zaakceptowania. Zwrocilem i dostalem pieniądze. Od 2 sezonow jezdze na lookach
pawelb Napisano 10 Listopada 2015 Napisano 10 Listopada 2015 Mam xc6 od jakichś 2.500km i sobie chwalę. Dwa minusy to wspomniana już plastikowa śrubka regulacji, która lubi pękać, a drugi minus to ślady jakie zostawiają na butach - moje m077 lubią czasem skrzypieć między klatką a podeszwą. Zrobiłem im przegląd po jakichś 1.500km, szukając powodu skrzypienia demontaż prosta sprawa, w środku żadnych oznak zużycia. Dla mnie system dużo wygodniejszy ze względu na większą swobodę stopy i łatwiejsze wpinanie się w błocie w porównaniu do m520.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.