Laxo90 Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Witam Jestem kompletnym laikiem w tematach rowerowych więc stąd moje pytanie kupiłem rower pierwszy normalny (wczesniej roweropodobne po 200 zł z tesco:]) mam pytanie jakie narzędzia będą mi niezbędne do drobnych napraw w rowerze, proszę o wymienienie. Ewentualnie także co będzie mi jeszcze potrzebne typu jakieś oleje do amortyzatorów,łańcucha itp. Dzięki za odpowiedzi.
phoe Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Na małe wyprawy to dętka(+ ewentualnie zestaw łatek, lub same łatki), pompka, spinka do łańcucha, taki zestaw kluczy imbusowych w scyzoryku, no i jak masz spinkę, to skuwacz do łańcucha wypadało by też wozić. Jak amortyzator powietrzny to pompka do amortyzatora też się może przydać. Jak nie zamierzasz robić jakiś mega tras, w sensie długich, czy jeździć w deszczu, błocie itp, to nie będziesz potrzebował smaru do łańcucha. Do amortyzatora Brunox Deo, to przed wyjazdem jak użyjesz będzie ok, to samo z łańcuchem.
inzynier Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Cześć, sam ostatnio przechodziłem przez ten etap, więc myślę, że pomogę. Jeśli chodzi o totalne podstawy, to multiklucz dla rowerzystów. Moim zdaniem taki klucz, łatki, oraz pompka, to zestaw niezbędny na wycieczki nawet kilkunasto-kilometrowe. Tu wybór, jak zresztą bardzo często, zależy od tego jak duży jest Twój budżet. Nie polecam multitooli z popularnych marketów, gdyż stal, z której wykonane są narzędzia jest nędzna, bardzo miękka i narzędzie już po pierwszym użyciu może być do kosza. Taki klucz powinien zawierać wszystkie podstawowe narzędzia do roweru, czyli zestaw kluczy ampulowych, klucze nasadowe 8 i 10, oraz 15 (jeżeli masz takie śruby w rowerze, bo jeśli używasz szybkozamykaczy na kołach, to może okazać się zbędny), skuwacz oraz spinkę do łańcucha, wkrętaki płaski, oraz krzyżak (przydatne przy regulacji przerzutek), łyżki do opon i klucze do szprych. Jeżeli masz hamulce tarczowe, to również przyda się torx. Ja używam klucza Sigma PT16 i jestem z niego bardzo zadowolony - niemiaszki odstawiły kawał dobrej roboty. Kolejna sprawa, to czy sam zamierzasz dokonywać większych napraw (np. wymiana napędu), wtedy potrzebne narzędzia, to: bacik (w przypadku kasety), oraz klucz do kasety/wolnobiegu, ściągacz do korb, oraz klucz do suportu, do tego klucz szwedzki, lub inne narzędzie, którym (złapiesz) klucz do kaset, lub suportu. Mi do tej pory nie były potrzebne inne narzędzia. Jeżeli zdecydujesz się na zakup sprzętu, to polecam zrobić to za jednym zamachem na allegro - mniejszy koszt przesyłki Pozdrawiam PS No i może przydać się, jak masz trochę gotówki na zbyciu, czyścik do łańcucha i smar. Dobrze dbany łańcuch wydłuży Ci żywotność całego napędu. Taki czyścik kupiłem kiedyś w lidlu za niespełna 30 zł i sprawdza się na 5.
Mod Team adamos Napisano 14 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2015 Koledzy a forumowej wyszukiwarki to użyć nie łaska?Takich tematów jest od groma.Wystarczy zajrzeć do odpowiedniego działu albo w ten piały prostokącik w prawym górnym rogu ekranu wpisać sobie odpowiednią frazę i nacisnąć "Enter". PS. a tak poza tym, to źle założony temat. Zaraz będzie w Śmietniku.
Laxo90 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Napisano 14 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedzi, nie robie długich tras z domu do pracy i z powrotem czasem jakaś przejażdżka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.