Skocz do zawartości

[do 7000zł] XC / MTB 27,5

kinjar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nadszedł czas wymiany roweru 26" na coś większego. Po długim namyśle zdecydowałem się na rozmiar 27,5" ze sztywną ramą.

Moje trasy to głównie lasy, szutry, polne drogi, sporadycznie utwardzone ścieżki rowerowe (głównie po niemieckiej stronie granicy), czasami zaliczę jakiś maraton MTB po nizinie szczecińskiej.

Wzrost 174 cm, waga 70 kg.

Dotychczasowy rower zmontowałem własnoręcznie od podstaw i przez kilka lat mogłem go sobie udoskonalać. Tym bardziej trudno mi jest podjąc decyzję o wyborze roweru "gotowego" ze sklepu.

W wyborze roweru kieruję sie głównie komponentami których raczej nie będe wymieniał tj. rama, amorek i koła reszta wcześniej lub później może być podmieniona.

W geometrii ramy nie bardzo lubię pozycje mocno "sportową" - wolę gdy kierownica jest nieznacznie wyżej od siodła.

Z dotychczasowych poszukiwań na pierszy plan wysuwa się kilka modeli:

SCOTT SCALE 740 - rozmiar M (11,3 kg)

http://www.scott.pl/produkt/158/463/rower-scale-740/

CUBE REACTION GTC PRO - rozmiar 18" (carbon 10,9 kg)

http://allegro.pl/rower-cube-reaction-gtc-pro-27-5-cza-bial-2015-r18-i5441982609.html

KTM ULTRA TEAM - rozmiar 17" (11,2 kg) - mogę go mieć za 7000 zł

http://www.ktm-bikes.at/bikes/hardtail.html?action=bike_details&bike_id=898&cHash=d44526798a203c336f8da250aa6259f8

GHOST KATO PRO 8 - rozmiar M (11,4 kg)

http://www.ghost-bikes.com/en/bikes-2012/bike-detail/kato-pro-8/

HAIBIKE FREED 7.15 - rozmiar 45 cm (carbon 10,9 kg)

http://www.haibike.de/produkte_detail_pl,75132,21620,detail.html

Na obecną chwilę najbardziej odpowiadają mi parametry Cube i KTM z przewagą w stronę KTM'a.

Będę wdzięczny za wszelkie Wasze opinie oraz ewentualne sugestie odnośnie innych modeli, których dotychczas nie brałem pod uwagę.

Napisano

Biorąc pod uwagę podobną cenę i fakt, że Cube jest z carbonu to wybór staje się bardziej oczywisty. Wyposażony jest również bardzo dobrze.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Podobają mi się rowery Canyon. Fajna geometria, wygląd i osprzęt. Niestety Canyon nie produkuje ram 27,5.

Nie bierz koła 27.5! Jeszcze jest zbyt mało części i one są drogie jak na razie. Weź 29 er. Niedawno miałem okazję przejechać dłuższą trasę na kolegi 29er.hm Canyon właśnie ten model tyle że za 8 k team.i muszę stwierdzić że przy moim 1.7m w kapeluszu,(rama jego to była m),jazda na dużej kiszce to był odlot

W życiu bym nie powiedział że to może funkcjonować. Co prawda jajkami byłem bliżej niż na 26. Stabilność i prędkość, wybieranie nierówności -big plus. Trochę mniej.zwrotny ale na xc to mało zauważalne. Na twym miejscu brałbym tego Canyon. W przyszłości obok 26 drugim mym rumakiem będzie stalowy lub carbon 29 er.w przypadku jeśli wezmę fulla to 26 bedzie-lub też 29 :)

Pzdr.

Napisano

Z tego co wyczytałem to zainteresowany nie składa roweru tylko kupuje nowy więc jakich części niby nie ma. Można "wciskać" 29er ale są chyba granice absurdu po których robi się zabawnie. Co nie zmienia faktu, że do takich zastosowań i terenu wielka kicha nie jest złym pomysłem.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Z tego co wyczytałem to zainteresowany nie składa roweru tylko kupuje nowy więc jakich części niby nie ma. Można "wciskać" 29er ale są chyba granice absurdu po których robi się zabawnie. Co nie zmienia faktu, że do takich zastosowań i terenu wielka kicha nie jest złym pomysłem.

Nie o to chodziło. Spodobała mi się wielką kicha więc ja polecam. A o częściach mówiłem w kontekście aby nie uległ propagandzie 27.5 tylko żeby albo trzymał się 26(już ma jeden)albo wziął 29 bo 27.5 niewiele zmieni.i nic nie wciskam.i jestem za tym że ewentualnie jak np uszkodzi obręcz czy rozedrze oponę to tańsze będą np26 niż 27.5. Jeśli Chodzi o czesci29 może są droższe tak jak 27.5 ale wielka kicha daje więcej możliwości. I takie jest moje zdanie.
Napisano

Dla mnie przesiadka z 26" na 27,5" jest już i tak odczuwalna. Miałem okazję przejechać się (zaledwie 15 minut) na 29er (w rozmiarze M) i przy moich gabarytach wydaje mi się, że jest to za duży  kolos. Być może wcześniej czy później przyzwyczaił bym się do tego rozmiaru ... Czas pokaże, który rozmiar będzie dominujący w XC. Wydaje mi się, że dla osób poniżej 180 cm wzrostu bardziej ergonomiczny jest 27,5".

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

To kupuj tego Cube extra jest wyposażony.

Napisano

Biorę go poważnie pod uwagę. Osprzęt OK. Hamulce XT przełożył bym sobie ze "starego" roweru i był by wypas. :icon_lol:

Nie do końca mam wiedzę na temat amorka Manitou Marvel oraz te koła są mi mało znane - Fulcrum Red66. Koła Fulcruma widuje się czasami w szosówkach.

Chętnie bym też poznał opinię kogoś, kto jeździ na KTM'ie ULTRA. Interesuje mnie ocena geometrii tego roweru.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Manitou Marvel jest wporzo. Koła też dobre. Brać i nie patrzeć na Ktm.

Napisano

Nie o to chodziło. Spodobała mi się wielką kicha więc ja polecam. A o częściach mówiłem w kontekście aby nie uległ propagandzie 27.5 tylko żeby albo trzymał się 26(już ma jeden)albo wziął 29 bo 27.5 niewiele zmieni.i nic nie wciskam.

To fajnie, że Ci się 29er podoba ale nadal uważam, że masz dziwne podejście do sprawy. Tym bardziej, że piszesz tu o "propagandzie" a gdzie indziej o "marketingowym bełkocie do wydojenia klientów" w przypadku 27,5". Miał byś słuszność gdyby równolegle oferowane były rowery na kole 26". Tak nie jest i też nie jest tak, że 29er to "jedyna słuszna linia". Chyba się zgodzisz, że przy sporych zaletach koło 29er ma też kilka wad. Gdyby tak nie było wszyscy już dawno mieli by w posiadaniu "wielką kiszkę".

Również jestem za Cube. Marvel to bardzo dobry wideł i oryginalny w tym natłoku Fox'ów i RS'ów. A KTM niech się zajmie produkcją motocykli bo to im najlepiej wychodzi ;)

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

To fajnie, że Ci się 29er podoba ale nadal uważam, że masz dziwne podejście do sprawy. Tym bardziej, że piszesz tu o "propagandzie" a gdzie indziej o "marketingowym bełkocie do wydojenia klientów" w przypadku 27,5". Miał byś słuszność gdyby równolegle oferowane były rowery na kole 26". Tak nie jest i też nie jest tak, że 29er to "jedyna słuszna linia". Chyba się zgodzisz, że przy sporych zaletach koło 29er ma też kilka wad. Gdyby tak nie było wszyscy już dawno mieli by w posiadaniu "wielką kiszkę".

Również jestem za Cube. Marvel to bardzo dobry wideł i oryginalny w tym natłoku Fox'ów i RS'ów. A KTM niech się zajmie produkcją motocykli bo to im najlepiej wychodzi ;)

A czy ty nie byłeś nastawiony nieco na nie do koła 27.5, i zapewniales że koła 26 i czesci do nich szybko nie znikną?
Napisano

Oczywiście, że byłem na nie do 650B bo w zdecydowanej większości nie ma bardzo istotnej różnicy w stosunku do 26er. Mała kicha z dobrze zaprojektowaną ramą i odpowiednimi oponami poradzi sobie równie sprawnie jak 27,5". Zawsze tutaj polecałem 29er na szybkie lżejsze trasy bo do tego ten sprzęt został zaprojektowany. Również dla osób wyższych niż te 170-175. Nie polecam natomiast tego samego niskim osobom do ostrej jazdy w naszych górach. Dokładnie na tej samej zasadzie jak lepsza frajda z jazdy fullem 650 niż 29er.

Co do części to chyba pokręciłeś coś z napędem 8sp a nie rozmiarem koła bo tu nadal wszystkiego jest opór. Bardziej wybredny będzie miał problem z amorem i tu faktycznie jest jedyny problem.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Oczywiście, że byłem na nie do 650B bo w zdecydowanej większości nie ma bardzo istotnej różnicy w stosunku do 26er. Mała kicha z dobrze zaprojektowaną ramą i odpowiednimi oponami poradzi sobie równie sprawnie jak 27,5". Zawsze tutaj polecałem 29er na szybkie lżejsze trasy bo do tego ten sprzęt został zaprojektowany. Również dla osób wyższych niż te 170-175. Nie polecam natomiast tego samego niskim osobom do ostrej jazdy w naszych górach. Dokładnie na tej samej zasadzie jak lepsza frajda z jazdy fullem 650 niż 29er.

Co do części to chyba pokręciłeś coś z napędem 8sp a nie rozmiarem koła bo tu nadal wszystkiego jest opór. Bardziej wybredny będzie miał problem z amorem i tu faktycznie jest jedyny problem.

A mam pytanie odnośnie do kół 29" czy dla mnie koło 29 będzie dobre na xc przy 1.7 m wzrostu? Jaka rama by pasowała w jakim rozmiarze?
Napisano

Jesteś zdecydowany na 29er i co nagle wątpliwości czy "bierzesz mnie pod włos"?? Przecież w zawodach XC jest sporo osób korzystających z 29er bo potrzeba im szybkości i "przetaczania" się przez przeszkody. Jak byś się wybrał w góry na konkretną trasę i był zmuszony do manewrowania między świerkami, chciał być troszkę "polatać", często hamował bo przeszkody bo turyści i najważniejsze lubił manewrować obierając odpowiednią linię zjazdu to by Ci się radykalnie zmieniła perspektywa.

Ja przy wzroście niecałych 1,75 miałem na jeden dzień rozmiar 17". Sądzę jednak, że poza górami to trochę za mało.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Jesteś zdecydowany na 29er i co nagle wątpliwości czy "bierzesz mnie pod włos"?? Przecież w zawodach XC jest sporo osób korzystających z 29er bo potrzeba im szybkości i "przetaczania" się przez przeszkody. Jak byś się wybrał w góry na konkretną trasę i był zmuszony do manewrowania między świerkami, chciał być troszkę "polatać", często hamował bo przeszkody bo turyści i najważniejsze lubił manewrować obierając odpowiednią linię zjazdu to by Ci się radykalnie zmieniła perspektywa.

Ja przy wzroście niecałych 1,75 miałem na jeden dzień rozmiar 17". Sądzę jednak, że poza górami to trochę za mało.

Kto pyta nie błądzi. Gdzieś tu była dyskusja jakoby 29 er tylko dla wysokich co w.zderzeniu z moją stycznościa z 29 jest nieprawda ale chciałem się jeszcze dopytać na wszelki wypadek. Żadnego zadzierania włosa. Chcę być na 99"99 pewny że będzie dla mnie dobry na xc. Co do innych rozmiarow mam już 26 cali rumaka i w przyszłości mam zamiar kupić fulla na 26.(jeśli będzie dostępna kicha 26) Docelowo chce mieć 26 fulla do latania i 29 er do xc.

Jaki rozmiar ramy byś na 29 polecił do xc?

Napisano

Rozmiarowo 29er to 18" a co do fulla to nawet nie bierz pod uwagę 26" no chyba, że używkę. Ewentualnie coś z obecnego lub zeszłego rocznika jak by się trafił. Rozchodzi się głównie o zdecydowanie lepszą konstrukcję tego co obecnie wyszło na rynek. Różnica jest kolosalna.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Rozmiarowo 29er to 18" a co do fulla to nawet nie bierz pod uwagę 26" no chyba, że używkę. Ewentualnie coś z obecnego lub zeszłego rocznika jak by się trafił. Rozchodzi się głównie o zdecydowanie lepszą konstrukcję tego co obecnie wyszło na rynek. Różnica jest kolosalna.

A czemu nie 26? Już nawet w fr/dh nie ma nigdzie 26 w nowych maszynach?
Napisano

Nie no zjazdówek jak się poszuka na kole 26" to się znajdzie ale i tutaj zawitał trend 650. Druga sprawa to to, że mając na myśli fulla to raczej coś 150-180mm. Na typowych DH z Boxxerem 200mm dla przykładu to się specjalnie nie znam. Pytaj na forach dedykowanych sportom grawitacyjnym.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Aha czyli fulle do 160 już na 27.5. To już wszystko dla mnie w tym temacie.

Pzdr

Napisano

Dzięki za opinię. Poważnie zastanowię się nad tym Cube ale fajnie by jeszcze było, gdyby się wypowiedział ktoś z użytkowników Cube Reaction.

Napisano

Ja bym jednak nie słuchał tych farmazonów "beskida" o braku zwrotności 29er, wszystko zależy od konkretnego roweru i jego gemoetrii, a "beskid" jest po prostu na "nie" i tyle, to że testował ramę 17" o niczym nie świadczy, mało testował to i mało wie

A Marvel to wcale nie jest taki dobry widelec, jak piszą ci którzy go nie znają ...

KTM ma w ofercie różne rowery, ty dałeś akurat link do roweru na ramie o geometrii bardziej turystycznej ...

Napisano

Prawda jest taka @Rulez i Tobie podobnym, że brakuje wam argumentów dlatego "mało testował, mało wie". Innymi słowy robicie z ludzi idiotów. Tym gorzej, że obecnie wybór staje się coraz bardziej świadomy bo już trochę 650-ek jeżdzi. Jeszcze gorzej, że znam sporo osób, które świadomie składają dla siebie a nie kupują gotowce wybierając rozmiar pośredni. Rozmiar 29er nie "rozplenił się" w naszych górach i nie tylko naszych. Jest mniej więcej 50/50 a wliczając w dalszym ciągu "armię" ludzi na 26" to jest nawet w mniejszości. Był bym złośliwy i zapytał czemu akurat byś nie wybrał fulla 29er. Tu też dla niskich dokonują cudów z geo ale jakoś tak kiepsko im to wychodzi bo trudno takie koło "upchnąć" zgrabnie do ramy. Wszystko co tutaj jest na nie a jest ma częściowe pokrycie w wadach Wielkiej Kiszki na HT.

Ja przynajmniej miałem okazję przekonać się co i jak a ilu z lamentujących tutaj na 650 miało okazję "polatać" na dobrze zaprojektowanym rowerze w tym rozmiarze?? No ale cóż jak to zauważył gdzieś @MartinH jesteśmy zapewne kretynami, mało jeżdzimy to i mało wiemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...