Koper1990 Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Witam , poszukuje roweru MTB do myślę max 2000 tyś zł. Jazda raczej pół na pół teren i asfalt. Mam 175cm wzrostu i waga 55kg wiec raczej koła 26 i rama 19. jak na razie znalazłem np : http://www.dobrerowery.pl/kross-hexagon-x6-2015?from=listing oraz model z zeszłego roku X8 http://www.dobrerowery.pl/kross-hexagon-x8-2014?from=listing Warto dopłacać do X6 czy może w tej kwocie pomyśleć o innej marce w ogóle ? Nie znam się na jakości tego osprzętu więc proszę o pomoc.
seraph Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Rama MTB to raczej 17', a rozmiaru kół nie dobiera się do wzrostu. Nie opłaca się dopłacać do nowszego. Oba rowery są praktycznie takie same i równie przeciętne.
Koper1990 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Napisano 10 Czerwca 2015 Tak tak pomyłka rama 17 oczywiście.
DarkoZZZZ Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Ja mam 181 cm i wybrałem ramę M czyli 19". Kupiłem Hexagona X5 i powiem że jestem mocno rozczarowany. Rower ma jakąś dziwną geometrię ramy...wysoka ale krótka. Czuję się bardziej jakbym kupił trekkinga a nie MTB. No cóż nie był to dobrze przemyślany zakup. Teraz już wiem że jak Kross to bralbym już Levela który jest trochę droższy ale ma bardziej sportową ramę. Dlatego radzę Ci żebyś przymierzyć się dokładnie do tego roweru.
seraph Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Bo tak w zasadzie to kupiłeś trekkinga, bo Hexagony to nie są rowery MTB tylko ATB. Mają krótkie ramy i nie nadają się do ostrzejszej jazdy także ze względu na osprzęt - amortyzatora np w nich nie uświadczysz w pełnym tego słowa znaczeniu.
DarkoZZZZ Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Spoko, wiedziałem że nie jest to pełnoprawny rower MTB, ale kupowałem go głównie do miasta i co najwyżej żeby pojeździć gdzieś w podwarszawskich lasach.Amora w takim zastosowaniu się nie czepiam - jest na tyle twardy że dobrze się jeździ po lesie jak i po krawężnikach - więcej mi nie trzeba. Ale ta geometria jest po prostu tragiczna. Jak wracam do swojego miasta na weekendy i mam okazję pojeździć rowerem MTB (tez nie najwyższej klasy bo kupionym za 1500 zł), to naprawdę nie mogę uwierzyć że między tymi rowerami może być taka różnica. No ale kupiłem ten sprzęt w dobrej cenie 1100 zł na stronie Krossa X3 kosztuje 1549 - pojeżdżę 2 sezony i przed końcem gwarancji postaram się go oddać za 900 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.