Laos Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Witam Mam kupić rower, ale "bije" w nim korba. Jest w stopach takie uczucie jakby niesymetrycznie pracowało, przeskakiwało - trudno mi trochę to opisać. Nie ma żadnych "efektów" dźwiękowych. Czym to jest spowodowane ? Jak to usunąć ? Myślałem, że to sprawa pedałów, ale podpiąłem swoje które są wporządku na moim rowerze i nadal czuć "bicie" korby. Jak zdiagnozować przyczynę ?
siimon Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 - krzywy oś - krzywa korba lub dwie - uszkodzone łożysko lub dwa - krzywy blat
Moorzyn Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 lub jeżeli masz kwadrat- wyrobiony otwór w ramieniu korby
newmtbbiker Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 A może po prostu korba jest nie dokręcona.
BikerLight Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Jeśli to korba na kwadrat to można spróbować starego triku - zdjąć ramię i szukać najmniej wyrobionego miejsca na kwadracie. O jak tutaj:
Garlock Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Metoda dobra, ale zdecydowanie odradzam walenie młotkiem (nawet gumowym) po łożyskach. One naprawdę tego bardzo nie lubią.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.