LukaszB9 Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Cześć Wszystkim, W rowerze Unibike Viper GTS mam sztycę amortyzowaną Satori. Ostatnio zauważyłem, że sztyca tyka (wydaje trzaski). Jeżeli chwycę ręką za sztywną część sztycy i po naciskam przód tył to słychać trzaski/chrupanie wydawane przez dolny koniec. Ogólnie siodło się nie opuszcza, ale trzaski są denerwujące i może to świadczyć o wytarciu się sztycy lub też ramy. Macie jakieś patenty na wyciszenie tego tykania? W dłuższej perspektywie może dojść do uszkodzenia ramy, bo ta jest z alu i prędzej się wytrze niż sztyca. Pozdrawiam Łuaksz
Mod Team michuuu Napisano 10 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2015 Macie jakieś patenty na wyciszenie tego tykania? Zdjąć, założyć normalną sztycę zamiast amortyzowanej atrapy.
LukaszB9 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Napisano 10 Czerwca 2015 Trzaski dochodzą nie z amortyzatora tylko ze sztywnej rury, która siedzi w ramie. Jakby jakiś luz się zrobił.
rzezniol Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 To się upewnij czy nie masz jakiegoś pęknięcia ramy w okolicy węzła podsiodłowego ... Pozdro
Mod Team michuuu Napisano 10 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2015 z amortyzatora tylko ze sztywnej rury, Jak wyżej. Jak masz, możesz pożyczyć załóż normalną sztycę i sprawdź czy trzeszczy. Sądzę że to wina sztycy.
yakuza79 Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 albo to po prostu syf, spróbuj wyczyścić Zgadzam się, porządnie wyczyść zarówno sztycę jak i rurę podsiodłową wewnątrz. U mnie trzaski po takim zabiegu znikają.
LukaszB9 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Napisano 10 Czerwca 2015 Tak też zrobię. Wolałem na początek zapytać, kiedyś miałem Wheelera i tam kilka razy regulowałem wysokość i po pewnym czasie siodło samo zaczęło się opuszczać. Finalnie zamknięcie z klamką zostało zastąpione śrubą i dokręcone jak się dało. Ustąpiło. Miłego dnia.
Mod Team michuuu Napisano 10 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2015 Finalnie zamknięcie z klamką zostało zastąpione śrubą i dokręcone jak się dało. To też może być przyczyna.
weland Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Moim zdanie to na pewno sztyca. Miałem dokładnie to samo, najpierw trzaskało, potem delikatnie się wykrzywiła a na końcu się złamała...
kilohaszu Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Takie trzaski ze sztycy to częsty problem, ostatnio poradziłem sobie z takimi... demontując pedały, czyszcząc, smarując i porządnie dokręcając pedały. Przeszło jak ręką odjął ;-)
LukaszB9 Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Napisano 11 Czerwca 2015 Rozebrałem i okazało się, że przez nacięcie na ramie dostała się cała masa piachu do środka. Szmatka i bezynka extra i znowu jest przyjemnie jechać w ciszy i komforcie. Błaha sprawa. Dzięki Panowie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.