Skocz do zawartości

[Sztyca/Siodło] trzaski podczas jazdy

LukaszB9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć Wszystkim,

W rowerze Unibike Viper GTS mam sztycę amortyzowaną Satori. Ostatnio zauważyłem, że sztyca tyka (wydaje trzaski). Jeżeli chwycę ręką za sztywną część sztycy i po naciskam przód tył to słychać trzaski/chrupanie wydawane przez dolny koniec. Ogólnie siodło się nie opuszcza, ale trzaski są denerwujące i może to świadczyć o wytarciu się sztycy lub też ramy.

Macie jakieś patenty na wyciszenie tego tykania? W dłuższej perspektywie może dojść do uszkodzenia ramy, bo ta jest z alu i prędzej się wytrze niż sztyca.

Pozdrawiam

Łuaksz

• Mod Team
Napisano

z amortyzatora tylko ze sztywnej rury,

Jak wyżej.

Jak masz, możesz pożyczyć załóż normalną sztycę i sprawdź czy trzeszczy. Sądzę że to wina sztycy.

Napisano

albo to po prostu syf, spróbuj wyczyścić

Zgadzam się, porządnie wyczyść zarówno sztycę jak i rurę podsiodłową  wewnątrz. U mnie trzaski po takim zabiegu znikają. 

Napisano

Tak też zrobię. Wolałem na początek zapytać, kiedyś miałem Wheelera i tam kilka razy regulowałem wysokość i po pewnym czasie siodło samo zaczęło się opuszczać. Finalnie zamknięcie z klamką zostało zastąpione śrubą i dokręcone jak się dało. Ustąpiło.

Miłego dnia.

Napisano

Moim zdanie to na pewno sztyca. Miałem dokładnie to samo, najpierw trzaskało, potem delikatnie się wykrzywiła a na końcu się złamała...

Napisano

Takie trzaski ze sztycy to częsty problem, ostatnio poradziłem sobie z takimi... demontując pedały, czyszcząc, smarując i porządnie dokręcając pedały. Przeszło jak ręką odjął ;-)

Napisano

Rozebrałem i okazało się, że przez nacięcie na ramie dostała się cała masa piachu do środka. Szmatka i bezynka extra i znowu jest przyjemnie jechać w ciszy i komforcie.

Błaha sprawa.

Dzięki Panowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...