Hofman Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Witam, proszę o informację który mechanizm korbowy jest lepszy SHIMANO FC-M131 czy Suntour XCT T312 ? Dodam, że nie znam się na sprzęcie rowerowym. Zamówiłem rower przez internet i po odbiorze okazało się, że powinien mieć korbe Suntour, a założoną ma Shimano. Proszę o pomoc czy jest sens wymieniać te korby, bo sklep może mi dosłać korbe Suntour, którą sam muszę wymienić i odesłać im tą Shimano. Ewentualnie został zaproponowany mi rabat 40 zł za tą pomyłkę. Co wybrać, bo na korbę znów muszę czekać około 14 dni.
MokryxD Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Polecałbym Shimano, ponieważ trwałość zębatek jest lepsza jak tych od Suntoura.
seraph Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Problem dochodzi jeszcze taki, że masz suport 113 mm, a korba Shimano wymaga 122,5, więc dochodzi wymiana na odpowiedni. Sam tego bez ściągacza i klucza do suportów nie zrobisz... Ja bym wziął rabat, bo to jest wartość tej korby, a żywotności korb i tak są na tyle duże, że na 100% najpierw będziesz miał kasetę i łańcuch do wymiany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.