Skocz do zawartości

[Stery, rura sterowa] Jakie stery dobrać + krótka rura sterowa

mr_laska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Heja, zakupiłem ramę troszkę w ciemno i teraz męczę się z dopasowanie gratów które dostałem z free. Sytuacja wygląda tak, że nie posiadam kompletu sterów - w ramie były jedynie łożyska (kiedy je wyciągnąłem to po każdej stronie były dokładnie trzy elementy - łożysko, srebrny pierścień i cienki plastikowy ring).

FOTO1

FOTO2

Zakładam, że muszę szukać sterów zintegrowanych (czy może internal?). Ciężko coś mi znaleźć na allegro bo nie do końca wiem jak takie stery powinny wyglądać.

Przykładowo mogłoby być coś takiego?:

FOTO3

Pozatym jest jeszcze jeden problem czyli za krótka rura sterowa:

FOTO4

i teraz mam zgryz. Bo jak dopasuję już stery to rura sterowa prawdopodobnie skończy się gdzieś w okolicy połowy mostka. Przypuszczam, że jazda na takim czymś nie byłaby zbyt bezpieczna. Chciałbym zachować ten amor i zastanawiam się jakie mam alternatywy (przedłużka / śruba dwustronna Amoeba  FOTO5 / dospawanie rury / niższy mostek)?

podpowiedzcie proszę jak konkretnie mają wyglądać te stery i czy są jakieś tanie opcje, no i co Waszym zdaniem zrobić najlepiej z tą krótką sterówką?

Napisano

na co muszę zwrócić uwagę wybierajac stery? jest tego od metra na allegro. wystarczą zwykłe półzintegrowane na 1 1/8'' ?

Napisano

Masz stery na łożyskach maszynowych ( zamknięte) i takich możesz szukać, generalnie podejdą każde które mają niski stożek. Jak wysoki mostek?

Napisano

Twoje są "kulkowe", na łożyskach rozbieralnych (w odróżnieniu od maszynowych). Ze względu na konieczność dopasowania do dł. rury sprzedawcy i producenci często podają wysokość kompletu sterów półzintegrowanych. Im droższe tym lepsze, ale moim zdaniem najtańsze stery np. Neco czy Accent też dają radę (tylko trzeba je czyścić i smarować np. raz na pół roku czy rok a nie raz na pięć lat).

Napisano

he, nadal mam watpliwosci czy to nie jest ster zintegrowany, chyba ze te dwie wypustki po obu stronach głowicy to osadzone i zamalowane lakierem miski sterów ale jakoś mi na to nie wyglada

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...