Skocz do zawartości

[Opony] pomoc przy doborze opon 26"

jukois

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to mój pierwszy post na forum więc na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać.

Przechodząc do mojego pytania, posiadam rower Kross Hexagon X1 a w nim założone od nowości opony Rubena 26x2.10 (54-559) oraz obręcze 559x17c. Niestety bieżnik w jednej z opon po jednym ostrym hamowaniu uległ całkowitemu starciu i nie pozwala mi to na komfortową jazdę. Postanowiłem więc przy okazji wymienić opony na jak najwęższe z racji tego, że najczęściej jeżdzę po asfalcie (mało kiedy zdarza się jeździć po drogach leśnych). I tutaj moje pytanie, jaki najwęższy rozmiar opon mogę wsadzić na te obręcze? Z racji tego, że w sprawach opon rowerowych jestem zielony, polecilibyście jakieś konkretne opony? Budżet ~100zł. 

Pozdrawiam.

Napisano

Możesz wsadzić najwęższe jakie są, bo nawet 26x1' (25 mm szerokości) będą pasować, ale zmień też dętki na wąskie, bo ciężko w taką oponę upchać "normalną".

Jak chcesz tanio to Kenda Kwest (ciężkie, ale żywotne i nieźle się toczą) lub Kenda Kontender (zupełnie łyse, więc raczej nie na mokry asfalt, ale lżejsze). Jak chcesz raz, a dobrze to Maxxis Detonator.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...