Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Obcieranie po wymianie korby

critex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Unibike Mission 2014. Z przodu Shimano TX50. Wymieniłem korbę na FC-361 z FC-171, kasętę na HG-41, i łańcuch na HG-40. Na 3 biegu z przodu i 5,6,7 z tyłu, przerzutka cały czas obciera o łańcuch (prawa strona wózka) tak jakby linka była za mało naciągnięta. Śruba H wykręcona na max. Po naciągnięciu linki, na 3 tarczy jest ok ale wtedy na 2 tarczy z przodu i 2,3 z tyłu zaczyna trzeć o łańcuch (lewa strona wózka). Wygląda to tak jakby był za mały skok linki przy przerzucaniu na wyższy bieg z przodu. Wysokość przerzutki jest ok, ustawiona jest też równolegle do korby. Idzie to wyregulować czy raczej trzeba myśleć o wymianie przerzutki?

Napisano

siedzi 123 mm czyli powinien pasować.

Korba M 361 ma krótszy suport i jnną linię łańcucha,niż korba M 171,stąd problemy z regulacją przerzutki.

Do korby M 361 przeznaczona jest też inna przerzutka. TX 50 może sobie nie radzić.

Napisano

Linkę dobrze przykręciłeś ?? Wiem , że to może głupie pytanie , ale sam kiedyś źle poprowadziłem linkę przedniej przerzutki i za nic w świecie nie dało się wyregulować. Jak zauważyłem błąd to miałem ochotę przywalić głową w mur :) . Niby błahostka , ale czasami najlepszym się zdarza ...

Napisano

Z linką wszystko ok. Trochę "wyregulowałem" kombinerkami wózek i jest wyraźnie lepiej. Tak czy inaczej będę szukał nowej przerzutki.

Dzięki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...