Skocz do zawartości

[1500-2000] rower szosowy/kolarzówka na asfalt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dojezdzam do pracy prosta, asfaltowa trasa 12 km dziennie samochodem. Postanowilem ze zakupie jednak rower szosowy i kazdego dnia bede dojezdzal sobie rowerem :) poszukuje solidnego sprzetu ktorym bede poruszal sie wylacznie po nawierzchni bitumicznej i bede pokonywal te 12km x 2 dziennie. Nie znam sie na rowerach, jestem absolutnym zoltodziobem (czesciej biegam niz jezdze ;) ) i chcialbym zaczerpnac porady od forumowiczow. A moje pytania to:

1. Jakiej marki/modelu szosówki szukac w tym przedziale cenowym? Najbardziej zalezy mi na tym zeby to byl solidny sprzet ktorym jak najszybciej dojade do pracy.

2. Czy lepiej kupic nowy rower w sklepie rowerowym czy moze zakupic cos bardziej profesjonalnego ale uzywke? Choc sklanialbym sie raczej do zakupu nowego gdyz moglbym zakupic go w sklepie na raty, nie muszac wydawac od razu wszystkich oszczednosci.

3. Czy klasyczny rower szosowy to najlepsza opcja na takie trasy?

Ewentualnie prosilbym o jakies linki/odnosniki, chociaz za wiele na ten temat nie znalazlem.

wzrost - 178cm

moja waga - 68kg

Myslalem mniej wiecej o czyms takim:

http://im-motion.pl/pl/product/2324/Vento_1_0

Serdecznie pozdrawiam! Krzysztof

Napisano

12 km to nie jest wcale daleko, więc poleciłbym raczej rower crossowy niż szosowy z kilku powodów:

a) jest uniwersalniejszy: jakby co to zjedziesz nawet w pole lub las

B) jest wygodniejszy: nawet ścieżki rowerowe na szosie to może być nic przyjemnego, bo wąskie i twarde opony nie wybaczają żadnej nierówności, szosowa kierownica "baranek" i pozycją jaką wymusza jest często nie do zaakceptowania przez amatora

c) jest tańszy: przez internet przyzwoity rower tego typu dostaniesz za 1000 zł

Szosa jest szybsza, ale przy takich trasach praktycznie nie oszczędzisz czasu, ani sił względem crossa. To jest rower trochę tak wyspecjalizowany jak sportowy samochód, a kto dojeżdża do pracy ferrari? :teehee:

Jeśli nie opierasz się zakupom przez internet to możesz poszukać Spartacus Cross, Lazaro Integral lub Kands Maestro. To jest przedział 1000 - 1500 zł tylko zwracaj uwagę, żeby nie było mniej niż 8 biegów z tyłu, bo piasty pod 7 biegów i mniej do intensywnego użytkowania nie za bardzo się nadają, ze względu na żywotność. Dla Ciebie rama raczej 21'...

Jeśli jednak wolałbyś zostać przy szosie to kolarki z Decathlonu są bardzo dobrą cenowo propozycją.

Napisano

Wielkie, wielkie dzięki za wyczerpującą i profesjonalną odpowiedź. O to mi chodzilo :P. W takim razie poczytam i rozejrzę się za rowerem crossowym. Mam tylko jeszcze takie małe pytanko... Co do zakupu roweru przez amatora, to mimo wszystko dobrze jest się przejechać przed zakupem i sprawdzić czy dany model mi odpowiada? Czy nie ma takiej potrzeby i mogę śmiało kupować w ciemno?

Napisano

Nie no zawsze warto się przymierzyć. Najlepiej pospacerować sobie po sklepach i usiąść, a nawet przejechać się na rowerze mniejszym, większym, sportowym, rekreacyjnym - trzeba mieć przynajmniej lekki pogląd jaka pozycja najbardziej odpowiada.

Największy problem jest jednak taki, że "internetowe okazje" są praktycznie nie dostępne stacjonarnie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...