Skocz do zawartości

[3000-4500]mtb, dla 15 latka?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Musze kupic rower dla syna, ktory z poprzedniego juz wyrosl.Ma 15 lat, 54kg, 170cm wzrostu , juz wyhamowal rosniecie i raczej nie przekroczy rodzinnych 175 cmDlugosc nogi ok.77cm..Tym razem chce mu juz kupic rower docelowy, dluzej, niz na rok, dwa jak ostatnio.Rower ma sluzyc i do miasta i do lasu, mamy piekne, pagorkowate trasy do rowerowania , szutry, piachy i tu najlepiej sprawdzaly sie jak dotad mtb i chyba w taki bede celowal.Kola na pewno nie 29, a raczej 27.5  lub 26 (chyba, ze to juz przeszlosc).Modele, ktore teoretycznie bralem pod uwage to GIANT TALON 27.5 O LTD, oraz Scott Aspect 710 i Scale 760.Moze jakies modele Cube?Moj stary rower Kona , ktorego kiedys kupilem bez przymierzania(moglem tylko zamowic) okazal sie jak dla mnie ciut przyduzy, a raczej dlugosc ramy , odleglosc od siodelka do kierownicy ciut za dluga.Probowalem to poprawic innym mostkiem, ale efekt byl nie za bardzo i zostalo jak bylo..Syn, gdy usiadl na Konie mial podobne doznania, ze wolalby rame troche krotsza.Aspect 710 ma rame krotsza,niz Scale, wydaje sie wygodniejszym wyborem i to pewnie przwazy z tych dwoch.Czy to, ze Aspect nie ma poszerzanej glowki jak Scale utrudni wymiane, zakup amortyzatora w przyszlosci?Rozgladalem sie tez po innych, takze polskich markach, ale nie zawsze byla zamieszczona geometria.Jesli macie sugestie, modele i typy to prosze, jestem otwarty i do zadnej marki nieuprzedzony.Dobrze, gdyby byla mozliwosc "siadniecia" w sklepie, bo to cos juz mowi, czyli preferowane marki dostepne,Poczytalem tu pare pochlebnych opinii o niektorych markach, ale tylko sprzedawanych przez internet, tu obawialbym sie ryzyka rozmiarowo-geometrycznego.Wszelkie uwagi mile widziane.

Napisano

ja bym jeszcze dorzucił tego, mają niskie ramy do wyboru, osprzęt może nie jest całkowitym wyciśnięciem cytryny ale mega mądrze zestrojony co gwarantuje jego maksymalne wykorzystanie w tej konfiguracji, no i widelec manitou którego praca jest nie do porównania z tańszymy rock shockami do recona włącznie dopiero rebe można do niego porównać, jedynie do czego by się przyczepił to słabe hample 

http://allegro.pl/rower-27-5-megamo-natural-xt-hyd-taper-manitou-air-i5372286891.html

p.s. jak wchodził w temat to myślałem że chodzi o jakiś rower dla młodego zawodnika do startów ale może kto wie jak będzie miał dobry sprzęt to i złapie bakcyla

Napisano

Dzieki za szybki odzew.Syn nie jest zawodnikiem "bikowym", natomiast trenuje codziennie od 5 lat siatkowke i najwazniejsze lubi to.Przychodza wakacje, przyda mu sie  rower jako srodek transportu i trzymanie kondycji.Przejrzalem szybko podane propozycje i np. Romet-nie znalazlem geometrii, Silverback bardzo neci, ale ukazana geometria i dluga rama ponad 600mm ostudzila moj zapał.Nieznana dla mnie ostatnia propozycja hiszpanska z widelcem Manitou tez wyglada zachecajaco, geometria ciut krotsza,pewnie tez tylko sprzedaz internetowa, bez mozliwosci ogladu.Ostatni raz, kiedy robilem przeglad rynku rowerowego to blisko 15 lat temu, duzo sie zmienilo, pojawily sie nieznane firmy, przynajmniej dla mnie.Choc z drugiej strony poza nazwa i rama nadal to samo Shimano w roznych konfiguracjach.Jeszcze jedno, przy  zakupie internetowym, jak w praktyce wyglada gwarancja, mam tu na mysle 1 obowiazkowy przeglad, ktory moge zrobic w pobliskim sklepiku rowerowym, ale przeciez to nie jest ASO jak samochodach.?

Jeszcze jedno pytanie odnosnie tego Megamo, tam sa z przodu dwa blaty, i ilosc przelozen wynosi 20.czy to jest kwestia oszczednosci, nowego trendu ?Dla mnie osobiscie to nie ma znaczenia, bo i tak nie wykorzystuje posiadanych 24, ale czy w ostrych podjazdach itp. nie brakuje czegos przy 20-ce?

Napisano

Co do gwarancji u tego sprzedawcy z allegro który oferuje megamo to nie ma tam żadnego obowiązkowego przeglądu. Sam kupiłem rower od tego gościa w marcu tego roku. W razie problemów po prostu trzeba odesłać rower do niego a co on potem z nim robi to nie mam pojęcia. Możliwe że sam usuwa usterki jeśli są błahe  albo odsyła dalej do producenta. Niestety marki które oferuje nie prowadzą oficjalnej dystrybucji w Polsce więc pewnie trochę to może potrwać.

Jeśli chodzi o obejrzenie i przymiarkę to można ponieważ jest to normalny sklep z rowerami tyle że w woj. dolnośląskim  https://www.google.pl/maps/place/SKLEPROWER.PL+F.H.+AMT+POLAND/@50.7794305,16.6275093,11z/data=!4m2!3m1!1s0x470e36116000f60d:0xbcc7c429cb10adc?hl=pl

W korbach dwu blatowych usunięta jest największa zębatka a pozostałe dwie ciut powiększone albo i nie w zależności od wersji. Zmniejsza to masę a w trudnym terenie (bo do tego stworzone są MTB) największego blatu i tak się nie wykorzystuje.

Napisano

Zawężam oferte jak na razie do podanego tu wczesniej Megamo oraz zastanawiam sie nad Cube ltd pro lub race , w cenach 4600 i 5300  minus rabat z jakies 5%(sklep internetowy).Tutaj teoretycznie geometria pasujaca, krotsza rama i jest mozliwosc oglądu co jest nieocenione, jest w lokalnym sklepie, tyle, ze bez rabatu.Maly wybor rozmiaru, 16 cali to chyba za malo, 18 cali bedzie lepsze?Romet mustang r-line 27.5 1.0 wyglada ciekawie, niestety tylko na zamowienie w ciemno,  sztywna cena katalogowa 4999 w lokalnym sklepie, opcja bierz i zamawiaj, albo splywaj.sezon rowerowy w pelni, bo na pytania o cene wszyscy odsylaja do cen katalogowych i nie ma mowy chocby o symbolicznej negocjacji, ale taka pora roku.Dobrze, ze jest konkurencja "wysylkowa", klient korzysta.

Napisano

Poszukiwan  ciag dalszy.Po analizie geometrii i wymiarow roznych rowerow w stosunku do wzrostu 170 cm i dlugosci nog ok. 77cm i innych danych zdecydowalem sie ostatecznie na polskiego[?] Rometa , model 27.5 Mustang 2.0.Dzis telefon do sklepu w celu zamowienia ( pasujacy rozmiar 17 cali,  gwarancja, sklep i serwis na miejscu, ), okazuje sie, ze juz nie ma , nawet w centralny,m magazynie.Chwila Zastanowienia, dzwonie znowu i prosze w takim razie o Mustanga 27.5 cala R-line 1.0 , rozmiar 17 cali.Kobieta oddzwania po jakims czasie, takze juz nie ma tego modelu 17 cali i juz nie bedzie.Prosze zglosic sie na przelomie roku.Hmm.Prosze przyjechavc do sklepu, mamy duzo 27.5 cali, bedziesz pan zadowolony.Podziekowalem.Myslalem, ze sezon rowerowy dopiero sie zaczyna, dzien dziecka dopiero co, wakacje jeszcze przed nami.No coz.Chyba zaczne szukac teraz nart, bo na jesieni beda juz wyprzedane.Przejrzalem jeszcze oferty innych krajowych potentatow, krossa i unibike, ale nie ma podobnych geometria i innymi szczegolami (tapered head( modeli.Wracajac do meritum, chyba zrezygnuje jednak z polskich firm,  na rzecz "normalnych".Przegladam oferty silverbacka i Radona, ale rozmiary 16 cali przymale, krotka rama a 18cali wydaja sie za duze,455mm rury podsiodlowej nie zostawi miejsca na swobodny przekrok.Scot scale rozmiar M to rura podsiodlowa 440mm a przekrok to ok. 76cm (dane ze scott a) tez wskazuja, ze rama moze byc "niebezpieczna" dla młodego.Skupiam sie w takim razie na Megamo oraz prosze o podanie jakis dodatkowych typow i marek, z uwzglednieniem podanych wymiarow.wzrost, dlugosc nogi.Żeby nie ten problematyczny przeswit to nie wahalbym sie i bral 18 cali silverbacka lub Radona, bo ceny 3900 -4500 do wyposazenia zachecaja.Jak to kazdy cm wzrostu moze sie liczyc, szczegolnie dla potomstwa)))))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...