Skocz do zawartości

[manetka] shimano 105 ST-5700 regulacja

wojtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Od dawna zmagam się z problemem manetki prawej 10 biegowej shimano 105 ST-5700. Otóż po wymianie większości elementów biegi w dół są zrzucane idealnie, natomiast w górę manetka ciągnie za mało linki i trzeba jej dodatkowo pomagać na wrzucenie biegu wyżej. Po zdjęciu manetki z roweru i wyczyszczeniu pędzelkiem mechanizmu (było trochę brudu ale niedużo) z manetki wypadła taka malutka charakterystyczna nakrętka jak na zdjęciu.

Do czego służy ta nakrętka i jak i gdzie ją założyć z powrotem?

Druga sprawa to ta regulacja na imbus od spodu (od mocowania na kierownicy). Śruba ta kręci się w kółko bez żadnego oporu i oczywiście kręciłem w różne strony i teraz manetka w ogóle przestała klikać. 

Proszę o pomoc.

shimano-105.jpg

OK problem rozwiązany. Dziękuję za film! Imbus od spodu nie jest do linki hamulcowej a do skręcenia całego mechanizmu klikania, musiałem zdjąć samą klamkę (jest do tego specjalne narzędzie żeby zdjąć oring ale dwoma nożykami też da radę, zdejmuje się oś i klamka schodzi) i ukazał się drugi koniec tej śruby na imbus, włożyłem nakrętkę i manetka zaczęła znowu klikać.

https://static.bike-components.de/cache/dl-st-5700-2-pdf-b74340112bf67dd955c2764b23b84e10.pdf

Problemem dalej jest to czy samo wyczyszczenie coś pomoże, wydaje mi się że manetka za mało linki ciągnie w środkowym zakresie kasety przez co trzeba jej pomagać żeby wrzucić lżejszy bieg dodatkowo.. ząbki nie wyglądają na mocno zużyte...

Napisano

A zjawisko występuje bez względu na jakość linek i pancerzy?

Ta linia manetek wymaga dobrych .

Poza tym niektóre sztuki mają od nowości trafiony mechanizm i precyzja jest kiepska.

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...