kazijk Napisano 26 Maja 2015 Napisano 26 Maja 2015 Witam . Posiadam typowe ostre koło i chciałbym je przerobić na pełno prawną szosę . Tylko pytanie czy się da ? Niżej wstawiam zdjęcia napędu i roweru . Powstaje jeszcze pytanie czy się opłaca go przerabiać ? Jaki koszt by wyszedł? I czy nie lepiej sprzedać ostrego jako ostre a kupić szosę ?
panSocjolog Napisano 26 Maja 2015 Napisano 26 Maja 2015 To chyba nie jest typowe ostre koło, tylko przeróbka z szosy, więc raczej nie będzie problemu. Jaki masz rozstaw haków? Mocowanie przerzutki jest?
pawelj5 Napisano 26 Maja 2015 Napisano 26 Maja 2015 Taka przeróbka po pierwsze się nie opłaca i chyba w ogóle byłaby ciężka do wykonania. Zdjęcia nie są zbyt dobre, niewiele widać, ale rzuciło mi się w oczy brak mocowania tylnej przerzutki, brak oporów do montażu linek przerzutkowych i nie jestem pewien czy obręcze są przystosowane do hamulców szczękowych.
adriansocho Napisano 29 Maja 2015 Napisano 29 Maja 2015 Jak dobrze poszukasz, to koszt przeróbki wyniesie Cię poniżej 100 pln. W każdym razie: 1. Hak do przerzutki 15 pln. 2. Przerzutka tylna - używki od 30 pln. 3. Wolnobieg - od około 40-50 pln. 3a. Przeplecenie koła na piaście pod bębenek + kaseta - tutaj to pewnie z 200 pln. 4. Manetka - najtańsze na ramę można dostać od kilkunastu złotych, klamkomanetki używane zaczynają się powyżej 100 pln. 5. Linki - drobiazg. Ale, sądząc po wysokości siodełka, ramę masz średnio dobraną do wzrostu i z tego tylko powodu opłacałoby się pchąć ten rower i wziąć współczesną szosę. Ja na przykład parę dni temu kupiłem szosę z napędem 2x8, klamkomanetkami, współczesną geometrią i mostkiem ahead za 1700 pln.
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Maja 2015 Mod Team Napisano 29 Maja 2015 3. Wolnobieg - od około 40-50 pln. Ale chyba jednobiegowy... Szczególnie jeśli tam z tyłu jest 120mm... Szacunek... I.
adriansocho Napisano 30 Maja 2015 Napisano 30 Maja 2015 Pewnie masz rację, w każdym razie "od około 40-50 pln" obejmuje również cenę np. 200 pln.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.