Bacek Napisano 25 Maja 2015 Napisano 25 Maja 2015 Witam. Pierwszy raz mam do czynienia z łańcuchem kierunkowym, stąd pytanie - ściętą/zeszlifowaną stroną założyć na zewnątrz czy do wewnątrz ? I jaką spinkę polecalibyście lub jakiej używacie do tego typu łańcucha ? Kupiłem Shimano, jednak wydaje mi się za "gruba" O, taka:
tobo Napisano 25 Maja 2015 Napisano 25 Maja 2015 Kto Ci sprzedał tą spinkę? Jest za gruba bo pasuje do łańcuchów 7/8 sp jest z nimi w zestawie fabrycznie. Potrzebujesz spinkę do łańcuchów 10sp, np sram, kmc, connex.
Bacek Napisano 25 Maja 2015 Autor Napisano 25 Maja 2015 Pani w sklepie spytała tylko czy rower ma przerzutki Odpowiedziałem że tak i dodałem że napęd 10-cio rzędowy. Chciałem sprawdzić w telefonie oznaczenie łańcucha, jednak odparła że nie ma to znaczenia Cóż, dałem się zrobić... A jak z tym łańcuchem ? Szukałem w necie ale nie mogę nic znaleźć. Próbowałem również przyjrzeć się zdjęciom, nie widzę jednak jak te łańcuchy zakładają
tobo Napisano 25 Maja 2015 Napisano 25 Maja 2015 Zakładanie tej spinki nie musi Cię dręczyć, dedykowane dziesiątki spinają się inaczej i są zbudowane z dwóch identycznych połówek.
Bacek Napisano 25 Maja 2015 Autor Napisano 25 Maja 2015 Właśnie przed chwilą znalazłem info, że ta spinka jest jednorazowego użytku No nic, jutro zapytam w innym sklepie o inną spinkę. Natomiast nadal nie wiem jak założyć łańcuch - jego jedna strona jest normalna (płaska), a drugi bok tak jakby spiłowany. Jak go założyć ?
extremepl.rw Napisano 26 Maja 2015 Napisano 26 Maja 2015 Napisy na zewnątrz, strona bez napisów na ogniwach do wewnątrz, czyli od strony roweru.
Bacek Napisano 28 Maja 2015 Autor Napisano 28 Maja 2015 Byłem w trzech sklepach i w każdym z nich skończyły się spinki dziesiątki Dziś trafiłem do czwartego i w końcu na coś się natknąłem. Kupiłem spinkę Accent QR 10, jako że nie było żadnej z wymienionych przez @tobo. Założyłem spinkę i łańcuch wg wskazań @extremepl.rw i zrobiłem testową przejażdżkę - wydaje się w porządku. Czy ten Accent odbiega jakkolwiek od Sram'a, KMC bądź Connex'a ?
mklos1 Napisano 28 Maja 2015 Napisano 28 Maja 2015 Z powodzeniem używam spinek KMC. Natomiast ze spinką Connex mam problem. Na koronce 11T podskakuje (kaseta HG-80, łańcuch 900) i łańcuch przepuszcza. Uwaga! Kierunkowość spinki nie ma znaczenia - próbowałem oba.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.