xufi Napisano 23 Maja 2015 Napisano 23 Maja 2015 Witam ponownie!Próbuję rozebrać bębenek, ponieważ jakiś czas temu mi spontanicznie ścięło hak przerzutki i od tej pory bębenek głośno działa, przy wyższej prędkości i zaprzestaniu pedałowania czuć siłę wywieraną na pedały... Jak koło obracam bez napędu to oczywiście nic nie słychać i kręci się bez oporów. Odkręciłem kasetę, ściągnąłem uszczelnienie, wybiłem ośkę. Teraz powinienem odkręcić tą metalową tuleję/nakrętkę z dwoma nacięciami, prawda?Zrobiłem sobie "klucz" z twardego płaskownika, wziąłem dwie żabki i.... skręciłem płaskownik.Czy o czymś zapomniałem? Czy kręcę w dobrą stronę (prawo, tak jak znalazłem w jakimś poradniku)? Naprawdę spory moment przeniosłem przez ten płaskownik, nie sądziłem, że będzie taki problem z odkręceniem tego.. Link do zdjęcia prezentującego obecny stan: https://onedrive.live.com/?cid=A459F3DDE160B28B&id=A459F3DDE160B28B%2134467&v=3&authkey=%21AN01d0QhLVzEaQU
rzezniol Napisano 23 Maja 2015 Napisano 23 Maja 2015 Do odkręcenia masz element, w którym siedziało łożysko ... Ja do tego celu użyłem kawałka płaskownika, który odpowiednio dopiłowałem aby dobrze siedział oraz regulowany klucz "francuz"... Ja osobiście demontowałem bębenek z piasty i do rozbiórki mocowałem go w imadle. Pozdrawiam
xufi Napisano 23 Maja 2015 Autor Napisano 23 Maja 2015 No to robiłeś tak jak ja. No ale twardy płaskownik 4mm się skręcił Tak mocno siedzi, że zwątpiłem czy wszystko robię dobrze...Będę musiał kupić jakiś hartowany klucz do tego, ale trudno powiedzieć czy da radę..
rzezniol Napisano 23 Maja 2015 Napisano 23 Maja 2015 Nie jestem pewien / nie pamiętam czy tam tak czasem nie ma "lewego" gwintu. Pozdro Edit ... http://www.forumrowerowe.org/topic/106440-piasta-bebenek-novatec-nt-802sb/?p=1096623
xufi Napisano 23 Maja 2015 Autor Napisano 23 Maja 2015 No to pisałem, że tak robiłem Zamówię nasadkę i zobaczymy, może pójdzie.
xufi Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Napisano 3 Czerwca 2015 Przyszedł klucz, odkręciłem. Smar był czysty.Olej na łopatkach z kolei bardzo brudny pomimo małego przebiegu,Co zauważyłem...Z jednej strony ząbki są ładnie sfazowane, z drugiej są natomiast zadziorki, które zapewne blokowały łopatki.Oblecę je precyzyjnym pilnikiem o powinno hulać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.