Skocz do zawartości

[bębenek] Bębenek Novatec 802sb - jak go rozebrać?

xufi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie!
Próbuję rozebrać bębenek, ponieważ jakiś czas temu mi spontanicznie ścięło hak przerzutki i od tej pory bębenek głośno działa, przy wyższej prędkości i zaprzestaniu pedałowania czuć siłę wywieraną na pedały... Jak koło obracam bez napędu to oczywiście nic nie słychać i kręci się bez oporów.

Odkręciłem kasetę, ściągnąłem uszczelnienie, wybiłem ośkę. Teraz powinienem odkręcić tą metalową tuleję/nakrętkę z dwoma nacięciami, prawda?
Zrobiłem sobie "klucz" z twardego płaskownika, wziąłem dwie żabki i.... skręciłem płaskownik.
Czy o czymś zapomniałem? Czy kręcę w dobrą stronę (prawo, tak jak znalazłem w jakimś poradniku)? Naprawdę spory moment przeniosłem przez ten płaskownik, nie sądziłem, że będzie taki problem z odkręceniem tego..

Link do zdjęcia prezentującego obecny stan:

https://onedrive.live.com/?cid=A459F3DDE160B28B&id=A459F3DDE160B28B%2134467&v=3&authkey=%21AN01d0QhLVzEaQU

Napisano

Do odkręcenia masz element, w którym siedziało łożysko ...

Ja do tego celu użyłem kawałka płaskownika, który odpowiednio dopiłowałem aby dobrze siedział oraz regulowany klucz "francuz"... 

Ja osobiście demontowałem bębenek z piasty i do rozbiórki mocowałem go w imadle.

Pozdrawiam

Napisano

No to robiłeś tak jak ja. No ale twardy płaskownik 4mm się skręcił  :down: 
Tak mocno siedzi, że zwątpiłem czy wszystko robię dobrze...
Będę musiał kupić jakiś hartowany klucz do tego, ale trudno powiedzieć czy da radę..

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przyszedł klucz, odkręciłem.

Smar był czysty.
Olej na łopatkach z kolei bardzo brudny pomimo małego przebiegu,
Co zauważyłem...
Z jednej strony ząbki są ładnie sfazowane, z drugiej są natomiast zadziorki, które zapewne blokowały łopatki.
Oblecę je precyzyjnym pilnikiem o powinno hulać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...