dibi Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Witam wszystkich. Tak jak w tytule, poszukuję roweru na kole 27,5 z tarczowymi hamulcami hydraulicznymi, w miarę rozsądnym osprzętem i blokadą amortyzatora. Rowerem będę jeździł głównie po mieście, jednak z uwagi na to że mieszkam w górach to wycieczki na pewno też będę sobie robił. Mam 183 cm wzrostu, waga około 88 kg. Wstępnie orientowałem się już w temacie i trafiłem na 2 fajne modele: http://rowerykands.pl/rowery/112-kands-comp-er-275-nowosc-2015.html#/kolor-czarny_mat_niebieski/rozmiar_ramy-20 http://www.goride.pl/mtb-275/8878-kross-level-r3-2014.html I teraz nie mogę się zdecydować. Ten Kands z pierwszego linka jest u mnie w mieście za 1650 zł, więc za 1600 przpuszczam że go spokojnie wezmę. Jego przewaga to przerzutka Alivio również z przodu i tarczówki Shimano (słyszałem że lepsze od tych z Krossa). Na plus Krossa to że ma blokadę amortyzatora z kierownicy. Do tego sprzedawca twierdzi że jego rama w porównaniu do Kandsa to przepaść (lepsza geometria i jakość wykonania). Na minus tego roweru inne hamulce, gorsza przerzutka z przodu no i cena - 1899 zł. Sprzedawca chce mi dać dodatkowo komplet oświetlenia. Pytanie do Was, czy Kross faktycznie będzie dużo lepszy ze względu na ramę? I Czy warto do niego dopłacać 300 zł?
venom6 Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 witam, za tą kasę wybrałbym sobie coś na 26 calach, relatywnie za tą samą kasę dostaniesz zawsze lepszy sprzęt, blokada amora na kierownicy w rowerze za taką kasę to też porażka, z której i tak pewnie nie będziesz korzystał, jak się nie ścigasz. przemyśl 26 cali jeżeli dysponujesz takim budżetem, albo używka.
dibi Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 Dlaczego blokada amora z kierownicy to porażka? Myślałem że może mi się to przydać np. gdy zjeżdżam z jakiegoś górskiego terenu żeby włączyć sobie blokadę gdy wjeżdżam np. na ulicę w trakcie jazdy. Da się tak w ogóle, czy trzeba się zatrzymać najpierw? Co do kół 27,5 już podjąłem decyzję raczej, gdzieniegdzie mnie nawet na 29 namawiali. Rower chcę nowy. Długość nogi to 87 cm. Jeżeli podane modele są kiepskie to dlaczego i co innego polecacie?
modrzew Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Będziesz mógł sobie blokować, tylko czy warto się skupiać na takim bajerze skoro w rowerze w tym budżecie nie dostaniesz działającego amortyzatora tylko ciężki uginacz?
dibi Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 Jeździłem kilka dni temu nowym rowerem znajomego za 7500 zł i nie widziałem jakiejś super różnicy która by odzwierciedlała kwotę wydaną na rower. Blokada amora jest na pewno dla mnie na plus, to nie ma być rower do nie wiadomo czego tylko do codziennej jazdy, więc do moich potrzeb taki wystarczy Co więc doradzacie do moich wymagań? Który rower z tej dwójki bardziej warty polecenia? Interesuje mnie bardzo to co mi sprzedawca powiedział, czyli kwestia ramy w Krossie. Ma to jakiś wpływ na codzienną jazdę?
olek19 Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 kiedyś kolega kupił kands maestro i po roku z roweru starł mu się lakier wyglądał mniej więcej jak moja stara merida po 10 latach no i przednią przerzutkę z alivio za którym tak piszczał musiał zmienić na zwykłego o 5 klas niższego tx55 bo niestety ale super alivio nie współpracowało z bida mechanizmem korbowym za chiny nie szło tego ustawić a tx55 mimo że słaby ale z proporcjonalnym dla siebie osprzętem śmiga jak ta lala także ja tam kandsa odradzam ja ze swojej strony polecam SILVERBACKA bo uważam że rowerki w tych pieniądzach są super i z tego co ty słyszę po forum to trochę ludzi się na nie skusił w różnych przedziałach cenowych i jeszcze złego słowa nie widziałem tu masz do 2 tys dobry sprzęcik http://allegro.pl/rower-27-5-silverback-slade-4-acera-24sp-roz-18-20-i5350007627.html hample shimano z tarczami na centre lock lepsze tańsze i prostsze w utrzymaniu, piasty shimano, w sumie cały osprzęt od shimano, najnowsza acera to będzie techniczne to co stare alivio, do tego fajne malowanie w macie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.