Skocz do zawartości

[2000zł] MTB do wypadów w las ale i maratonów.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, sprzedałem hexagona v6 z 2011r. po kilku dyskusjach na forum i rozmowie w serwisie rowerowym.

Co do meritum sprawy, poszukuje juz czegoś lepszego niż wyżej wspomniany hexagon. Mianowicie czegoś czym mógłbym się pobawić w lesie i zaliczać okoliczne maratony MTB.

Przeczytałem juz sporo tematow na tym forum, wiele ofert przejrzałem ale dalej nie wiem.. Chcę by ten zakup był przemyślany i dobry, abym mógł od roweru wymagać czegoś więcej. Dlatego właśnie postanowiłem założyć ten wątek na forum, w sklepie wiadomo polecą to co zalega. Koła 26" chcialbym odrzucić na starcie, rodzi się pytanie 27,5" czy 29"? (184cmwzrostu) W tym pułapie cenowym mało widywałem twentyninerow na dobrym osprzecie, wiec moze 27,5? Hamulce hydrauliczne, blokada skoku w amortyzatorze, kaseta 9rz i to w sumie tyle z moich podstawowych oczekiwań. Spodobały mi się krossy zarówno z serii level B jak i R. Cena 2000zl z drobnym plus/minus gdyż mam zamiar kupić jeszcze pedaly i buty spd.

Dziękuję, za wszelką pomoc (najlepiej w formie konkretów), pozdrawiam.

Napisano

Realia są takie że w tym budżecie nie możesz wymagać niczego więcej, zwłaszcza u Krossa który podniósł dość mocno ceny. A 650b nie będzie tańsze od 29era bo to świeżynka, która musi się dobrze sprzedać.

Modele w okolicach 2000zł często dzielą ramę z lepiej wyposażonymi braćmi, ale standardowo wyposażone są w atrapę amortyzatora, dość kiepskie koła i najprostsze hamulce. Napęd max klasy alivio/slx a w bardziej "markowych" roweruch jeszcze niższych grup, bo logo na ramie wyczerpało budżet.

Jeśli chcesz się na tym ścigać czy generalnie podejść jakoś ambitniej, to IMHO warto zwiększyć budżet o kolejny 1000zł i tu już można szukać rowerków które nie będą od razu wkurzać w takich zastosowaniach.

Napisano

Dobra, na ten sezon niestety nie przewiduje zwiększyć budżet. Ale jak ramy dzielą z lepszym rodzeństwem to może kupić jak najlepszą bazę, a w przyszłym sezonie włożyłbym coś innego niż atrape amortyzatoara? Oraz jak kross przesadza z cenami mogę prosić o przykład adekwatnego rowerku?

Napisano

o tym rowerku było już sporo napisane więc powtórzę tylko to co najważniejsze: nowoczesna rama z taperowaną główką i systemem mocowania hamulców post mount, a więc to co teraz jest na topie i pozwoli w przyszłości na bezproblemową zmianę części na lepsze, które w tej cenie i tak już są na dobrym poziomie http://www.bikko.pl/27-5-650b/rower-gorski-raleigh-xvr-2-0-2014.html rozmiar ramy akurat dla ciebie, a co do sklepu to sam w nim zmawiałem swojego Jolene i nie mam żadnych zastrzeżeń co do realizacji transakcji

z 29erów do 2 tys. również kupisz nie najgorszy sprzęt http://www.sportpoint.pl/pl/mtb-29-cali-gt/5358-gt-karakoram-comp-satin-black-2014.html z tymże rama już nie jest tak rozwojowa jak w Raleigh

Napisano

Najprostszy model hydraulików Shimano często spotykany w budżetowych konstrukcjach. Do "rekreacyjnej" jazdy mogą starczyć na długo, wg jednego z forumowiczów-serwisantów kompletne dno które w kółko wymienia na nowe u kolejnych klientów ;)

Napisano

ja ze swojej strony polecam SILVERBACK SOLA 4 http://allegro.pl/rower-29er-silverback-sola-4-deore-taper-widel-air-i5342576730.html

jedyny rower w tym przedziale cenowym z powietrznym widłem na pokładzie, osprzęt przyzwoity, rama z dobrą sprawdzoną sprawdzoną geometrią, tapperowana główka widelca, jedyny jego słaby punkt to korby mocowane na kwadrat i to jako pierwsze bym wymienił na pewno wyjdzie taniej niż wymiana widelca 

Napisano

Wg opisu jest octalink a nie kwadrat, także nie ma tu czego wymieniać póki ktoś nie choruje na manię lekkości i teoretycznie ciut lepszą sztywność patentów ze zintegrowaną osią. Trwałość po stronie octalinka.

Napisano

Oprócz widelca wszystko się zgadza. Ja bym się w XCM nie pchał. Ktoś w innym temacie pisał, że można napisać przed zakupem do producenta o podmianę widelca na inny. Powietrzny to chyba + 300 zł do ceny, więc wyszłoby 2400 zł.

Napisano

Najbardziej chyba dotychczas relacja cena/jakość wygrywa amulet, lecz szukam jakiś informacji poza specifkacjami i nie znajduje, wie ktoś coś więcej w tym temacie?

Napisano

Na stronie są 19stki, problem w tym że jak wyżej wspomniałem nie mogę znaleźć więcej informacji choćby o dystrybucji w Polsce, a nie chcialbym kupować roweru bez przymiarki :-/

Napisano

jest zly?

jest zły

zapewne kosztuje w okolicach 2500 zł a miałeś tu o wiele wiele lepsze propozycje w tych pieniądzach, jedyne co za nim przemawia to serwis na miejscu choć z tym w rowerach KROSS bywa różnie są spore narzekania co do rozpatrywania przez nich reklamacji ale to pewnie w dużej mierze zależy również od bezpośredniego sprzedawcy

Napisano

Amulet to firma naszych południowych sąsiadów. U nich ta marka jest popularna. Jedynym sprzedawcą w Polsce jest sklep internetowy mall.pl. Rower kupujesz tylko przez neta. Z tego co czytałem tu na forum rowerki fajne i cena atrakcyjna.

Napisano

Witam, sprzedałem hexagona v6 z 2011r. po kilku dyskusjach na forum i rozmowie w serwisie rowerowym.

Co do meritum sprawy, poszukuje juz czegoś lepszego niż wyżej wspomniany hexagon. Mianowicie czegoś czym mógłbym się pobawić w lesie i zaliczać okoliczne maratony MTB.

Przeczytałem juz sporo tematow na tym forum, wiele ofert przejrzałem ale dalej nie wiem.. Chcę by ten zakup był przemyślany i dobry, abym mógł od roweru wymagać czegoś więcej. Dlatego właśnie postanowiłem założyć ten wątek na forum, w sklepie wiadomo polecą to co zalega. Koła 26" chcialbym odrzucić na starcie, rodzi się pytanie 27,5" czy 29"? (184cmwzrostu) W tym pułapie cenowym mało widywałem twentyninerow na dobrym osprzecie, wiec moze 27,5? Hamulce hydrauliczne, blokada skoku w amortyzatorze, kaseta 9rz i to w sumie tyle z moich podstawowych oczekiwań. Spodobały mi się krossy zarówno z serii level B jak i R. Cena 2000zl z drobnym plus/minus gdyż mam zamiar kupić jeszcze pedaly i buty spd.

Dziękuję, za wszelką pomoc (najlepiej w formie konkretów), pozdrawiam.

http://allegro.pl/nowe-frw-canmore-27-5-deore-model-2015-i5354475411.html

http://allegro.pl/nowe-frw-canmore-27-5-deore-model-2015-i5357912260.html

Napisano

Jednak wolałbym się przymierzyć do roweru przed kupnem. Dzis albo jutro jadę do sklepu i napisze co mam do wyboru ;)

Napisano

Tez tak mysle, nawet szczegóły w postaci manetek są deore, a nie tylko przerzutka. Jednakże giant wydaje sie miec lepsze hamulce, może kwestia dotarcia lub kwesia przyzwyczajenia z mechaników

Napisano

Podstawowy model Shimano kontra podstawowy model Tektro, jeden pies co wybierzesz. Zawsze możesz spytać ile by kosztowała podmiana na np. M615 czy M675.

Napisano

to tu masz w cenie 2700 rower na pełnym najnowszym deore m610 czyli to tak jakby SLX z widłem XCR czyli najwyższym sprężynowym modelu z szerszymi goleniam i sztywną osią z przodu a to przy 29er nie jest bez znaczenia, rama z taperowaną główką, także jak za 2-3 lata będziesz chciał zmienić wideł na powietrze to nie będzie problemu i zrobisz to mniejszym kosztem bo pewnie też nie będą już robić wyższych modeli widełek pod zwykle 9mm osie tylko pod 15 bo to niedługo będzie standard 

http://allegro.pl/rower-29-megamo-natural-15-full-deore-hydrau-taper-i5363411211.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...