Skocz do zawartości

[ok. 1500zł.] rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuję roweru głównie do miasta do jazdy po asfalcie, ale też aby był zdatny na okazjonalne wycieczki po lesie. Wybór padł na rowery crossowe.

W cenie około 1500 mój wybór padł na 

giant cypress

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/cypress/18836/76307/#specifications

merida crossway 10-v

http://www.rowerymerida.pl/produkt918/crossway-10-v-rower-merida.html

unibike flash gts

http://www.unibike.pl/flashgts.php

Który z tych rowerów jest najlepszy i dlaczego? Ewentualnie jakiś inny dobry w podobnej cenie?

Moje wymiary to wzrost 184, waga 86, długość nogi 90.

Napisano

Lazaro integral v3 2015, rama 21"  - i trzeba się śpieszyć póki są :)

Dwa pierwsze u ciebie mają wolnobieg, trzeci wprawdzie kasetę ale tylko 7 rzędów...

Napisano

A czy Lazaro ma jakąś sieć sprzedaży, jakiś sklep w Białymstoku żeby przetestować? Tylko na allegro te rowery znalazłem.

Co do wyboru ramy, wcześniej miałem rower Kross hexagon V3 2010 z rozmiarem ramy 21" i był za duży, Lazaro 21" będzie mniejszy? 

Jaka jest różnica między Lazaro integral V2 a V3?

V2 też jest dobrym rowerem?

Przyznam też, że zależało mi na regulowanym mostku i amortyzowanej sztycy, temu pytam o V2, aby sobie te elementy wymienić i w cenie się wyrobić. 

Czy zdecydowanie lepiej jednak dołożyć do V3? :)

Napisano

Lazaro w Białym nie znajdziesz niestety. Jego bliźniaka - Kandsa Maestro juz prędzej.

V2 to takie minimum przyzwoitości. Jeśli coś jest słabsze, to absolutnie nie warto kupować. V3 to już fajnie wyposażony sprzęt, do którego nie trzeba dokładać od razu po zakupie.

Akurat i amortyzowana sztyca i regulowany mostek to elementy tylko pozornie fajne. Tanie sztyce są ciężkie i nie działają. Działające z kolei są drogie i dalej ciężkie. Mostki również są cięższe i zdarza im się skrzypieć.

Napisano

Stałem niedawno przed podobnym wyborem i zakupiłem Eries Eveo Disc i jestem zadowolony aktualnie przejechane około 300 km 

Napisano

Wracając do sprawy rozmiaru - jeśli rzeczywiście masz przekrok 90, to tak czy tak zapewne czeka cię w razie zakupu 19 wymiana sztycy na dłuższą, bo zabraknie długości na prawidłowe jej wyciągnięcie.

Z kolei wysuwanie sztycy do góry przesuwa siodło do tyłu, a kierownica będzie niżej niż w 21" - więc mniejsza długość ramy 19  się niweluje , a sylwetka pochyla. (Siodło w obu ramach będzie przecież ustawione na tej samej wysokości)

No ale decyzja należy do ciebie - ja tylko uczulam na zagadnienie :)

Napisano

Stałem niedawno przed podobnym wyborem i zakupiłem Eries Eveo Disc i jestem zadowolony aktualnie przejechane około 300 km 

Też mam tego Eries Eveo Disc. Jak na razie również jest OK. Jedyne na co zwróciłbym uwagę, to brak mocowania stopki centralnej do roweru. Teraz nie wiem jaką podpórkę kupić, bo rama przy tylnim kole jest dosyć szeroka i nie każda stópka obejmie taką ramę.

Napisano

Też szukałem Lazaro w Białymstoku, niestety bez sukcesu.

Peleton posiada Kands'a - w zeszłym tygodniu była 1 sztuka Maestro z 2014 za 1499 (już sprzedana), a z informacji jakie dzisiaj uzyskałem będzie też Maestro 2015 za 1799 z amortyzatorem blokowanym na kierownicy.

Lazaro niestety nie będą mieli w ofercie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...