rek0 Napisano 16 Maja 2015 Napisano 16 Maja 2015 Czy da się zmniejszyć naprężenie sprężyny w przerzutce przedniej? Obecnie pracuje dość ciężko i już kilka razy musiałem wymieniać pękniętą linkę.
zadra1965 Napisano 16 Maja 2015 Napisano 16 Maja 2015 Przesmaruj zawiasy w przerzutce , nasmaruj sprezyne - powinno zdecydowanie pomóc. Ja do takich czynności używam CX80.
rek0 Napisano 17 Maja 2015 Autor Napisano 17 Maja 2015 Przesmarowałem wszystko co się ruszało i sprężynę. Na wyższe przełożenia wchodzi lżej, ale i tak linka jest mocno naciągnięta, i jak się zrzuca biegi, to mocno nią szarpie, więc nie wiem, ile pożyje. Myślałem że jest jakaś możliwość poluzowania tej przerzutki, bo chyba nie ma potrzeby, żeby linka była tak mocno naciągnięta. W każdym razie sprężyna z tyłu jest znacznie słabsza.
rodszyld69 Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Obecnie pracuje dość ciężko i już kilka razy musiałem wymieniać pękniętą linkę jaki model tej przerzutki i daj zdjęcia jak Ty ta linkę zakładasz
rek0 Napisano 17 Maja 2015 Autor Napisano 17 Maja 2015 Shimano Alivio FD M412. Chyba najlepiej będzie jak zdjęcia wyślę tak: https://www.dropbox.com/s/nb16f6porjzcvn3/alivioprzod.rar?dl=0
rodszyld69 Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Chyba najlepiej będzie jak zdjęcia wyślę tak: nie mogę tego otworzyć
rodszyld69 Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 przerzutka i prowadzenie linki chodziło mi tylko przy przerzutce, a w którym miejscu pęka linka
copone Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Sakwa przy kierownicy dobrze zamocowania? Nie dociska linki? #...#
rek0 Napisano 17 Maja 2015 Autor Napisano 17 Maja 2015 Od śruby mocującej w górę, tak jakby rozdwoiła się. Nie mam zdjęcia, a linkę już wyrzuciłem, więc nie pokażę. Sakwa nie dociska linki, już sprawdzałem, poza tym, inne linki chodzą normalnie. Ona jest lekko na rzepach, a dodatkowo opaski zaciskowe pod linkami tak, żeby nie ściskało linek, nie chciało mi się tego ściągać do sesji zdjęciowej. Jest zrobione tak, żeby było ciężko ją zdjąć, bo mi raz ukradli.
rodszyld69 Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Od śruby mocującej w górę, tak jakby rozdwoiła się Prawdopodobnie wina leży po stronie mocowania przy blaszce mocującej, spróbuj linkę owinąć wokół śruby tak aby końcówka poszła do góry, powinno pomóc.
copone Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Teraz zobaczyłem u siebie, za mocno masz naciągnietą linkę, u mnie śruba obejmy jest z 1cm wyżej niż mocująca. U Ciebie prawie na równi. Jeżeli to maestro 2013 to mamy takie same rowerki.( Chyba, że to złudzenie bo pewny nie jestem z tych ujęć) #...#
radziuGD Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Wydaje mi się, że nie da rady aby linka była zbyt mocno naciągnięta w przerzutce, która poprawnie zmienia biegi. Też bym się skłaniał ku wersji, że zacisk linki ją przeciera - tym bardziej, że na zdjęciach nowej fd-m412 patent zaciskający linkę jest chyba jakoś inaczej poskładany.
copone Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Być może jest ok. Tak jak piszesz @radziuGD zacisk jest dziwne złożony i być może przeciera linkę. #...#
rek0 Napisano 17 Maja 2015 Autor Napisano 17 Maja 2015 ok znalazłem w dokumentacji (nie wiedziałem, że taka istnieje). Jak widać, wszystko na odwrót i wszystko się o siebie obciera. Poprawię i jak dalej będzie nie tak, to dam znać.
wlod123 Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 Może się przyda schemat składania FD-M412. EV-FD-M412-2673B_v1_m56577569830728360.pdf
radziuGD Napisano 17 Maja 2015 Napisano 17 Maja 2015 ok znalazłem w dokumentacji (nie wiedziałem, że taka istnieje). Jak widać, wszystko na odwrót i wszystko się o siebie obciera. Poprawię i jak dalej będzie nie tak, to dam znać. Ale u Ciebie linka ma górny ciąg(idzie od strony siodła) na tym schemacie idzie od strony suportu.
wlod123 Napisano 18 Maja 2015 Napisano 18 Maja 2015 W moim Kands Mastro linka idzie od góry i idealnie wpasowuje się w szczelinę przewidzianą do prowadzenia linki od dołu rek0 - Tak dla zaoszczędzenia Ci czasu - łatwiej złożyć poprawnie mocowanie linki po zdjęciu przerzutki. Straciłem cierpliwość przy 10 próbie złożenia przerzutki bez jej zdejmowania z ramy. Dzięki. Gdzie to znalazłeś? Strona z dokumentację Shimano.
rek0 Napisano 18 Maja 2015 Autor Napisano 18 Maja 2015 No to jest link do pliku, ale nie można się do niego dostać ze strony głównej. Strona z linkiem do tego pliku: http://cycle.shimano-eu.com/publish/content/global_cycle/en/nl/index/components/mountain/Alivio/product.-code-FD-M412.-type-.fd_mountain.html# Jest tam dużo takich dokładnych schematów, ale ta strona jest już martwa, połowa rzeczy nie działa. Najlepiej szukać przez google hasłem: cycle.shimano-eu.com fd-m412 Szkoda, że tego nie widziałem wcześniej, bo moje życie byłoby dużo prostsze. W serwisie nigdy by sobie z tym nie poradzili. Niestety taka jest wada kupowania poskładanych rowerów, brak dokumentów i instrukcji :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.