Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Shimano Alivio - naprężenie sprężyny

rek0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy da się zmniejszyć naprężenie sprężyny w przerzutce przedniej? Obecnie pracuje dość ciężko i już kilka razy musiałem wymieniać pękniętą linkę.

Napisano

Przesmarowałem wszystko co się ruszało i sprężynę. Na wyższe przełożenia wchodzi lżej, ale i tak linka jest mocno naciągnięta, i jak się zrzuca biegi, to mocno nią szarpie, więc nie wiem, ile pożyje. Myślałem że jest jakaś możliwość poluzowania tej przerzutki, bo chyba nie ma potrzeby, żeby linka była tak mocno naciągnięta. W każdym razie sprężyna z tyłu jest znacznie słabsza.

Napisano

Od śruby mocującej w górę, tak jakby rozdwoiła się. Nie mam zdjęcia, a linkę już wyrzuciłem, więc nie pokażę.

Sakwa nie dociska linki, już sprawdzałem, poza tym, inne linki chodzą normalnie. Ona jest lekko na rzepach, a dodatkowo opaski zaciskowe pod linkami tak, żeby nie ściskało linek, nie chciało mi się tego ściągać do sesji zdjęciowej. Jest zrobione tak, żeby było ciężko ją zdjąć, bo mi raz ukradli.

Napisano

Od śruby mocującej w górę, tak jakby rozdwoiła się
Prawdopodobnie wina leży po stronie mocowania przy blaszce mocującej, spróbuj linkę owinąć wokół śruby tak aby końcówka poszła do góry, powinno pomóc.
Napisano

Teraz zobaczyłem u siebie, za mocno masz naciągnietą linkę, u mnie śruba obejmy jest z 1cm wyżej niż mocująca. U Ciebie prawie na równi. Jeżeli to maestro 2013 to mamy takie same rowerki.( Chyba, że to złudzenie bo pewny nie jestem z tych ujęć)

#...#

Napisano

Wydaje mi się, że nie da rady aby linka była zbyt mocno naciągnięta w przerzutce, która poprawnie zmienia biegi.

Też bym się skłaniał ku wersji, że zacisk linki ją przeciera - tym bardziej, że na zdjęciach nowej fd-m412 patent zaciskający linkę jest chyba jakoś inaczej poskładany.

Napisano

ok znalazłem w dokumentacji (nie wiedziałem, że taka istnieje). Jak widać, wszystko na odwrót i wszystko się o siebie obciera. Poprawię i jak dalej będzie nie tak, to dam znać.

post-171751-0-36649500-1431887811_thumb.png

Napisano

ok znalazłem w dokumentacji (nie wiedziałem, że taka istnieje). Jak widać, wszystko na odwrót i wszystko się o siebie obciera. Poprawię i jak dalej będzie nie tak, to dam znać.

Ale u Ciebie linka ma górny ciąg(idzie od strony siodła) na tym schemacie idzie od strony suportu.

Napisano

W moim Kands Mastro linka idzie od góry i idealnie wpasowuje się w szczelinę przewidzianą do prowadzenia linki od dołu :)

rek0 - Tak dla zaoszczędzenia Ci czasu - łatwiej złożyć poprawnie mocowanie linki po zdjęciu przerzutki. Straciłem cierpliwość przy 10 próbie złożenia przerzutki bez jej zdejmowania z ramy.

Dzięki. Gdzie to znalazłeś?

Strona z dokumentację Shimano.

Napisano

No to jest link do pliku, ale nie można się do niego dostać ze strony głównej.

Strona z linkiem do tego pliku:

http://cycle.shimano-eu.com/publish/content/global_cycle/en/nl/index/components/mountain/Alivio/product.-code-FD-M412.-type-.fd_mountain.html#

Jest tam dużo takich dokładnych schematów, ale ta strona jest już martwa, połowa rzeczy nie działa. Najlepiej szukać przez google hasłem:

cycle.shimano-eu.com fd-m412

Szkoda, że tego nie widziałem wcześniej, bo moje życie byłoby dużo prostsze. W serwisie nigdy by sobie z tym nie poradzili. Niestety taka jest wada kupowania poskładanych rowerów, brak dokumentów i instrukcji :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...