marco1973 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 noszę się z zamiarem zakupu pompki do amorka i chciałbym się poradzić co do tych pompek. http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/pompki-rowerowe/do-amortyzatorow/p,pompka-do-amortyzatora-gs01-giyo,4585.html https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/pompki-rowerowe/do-amortyzatorow/p,pompka-do-amortyzatora-gs02d-giyo,4586.html pompki są porównywalne i praktycznie użytkowo różnią się końcówką. w GS-02 jest specjalny zawór umożliwiający rozłączenie bez utraty ciśnienia. a jak to jest w przypadku GS-01? mam zwykłą pompkę z wężykiem, którą pompowałem amortyzator ale wkurza mnie właśnie to, że przy wykręcaniu wężyka, jak bym tego nie robił, zawsze schodzi powietrze i pompowanie jest na zasadzie uda się albo nie uda i nigdy nie wiem jakie jest w amorku ciśnienie. czy z GS-01 jest inaczej czy też podobnie? czy lepiej dołożyć i kupić GS-02 ze specjalną iglicą, którą zamyka się i otwiera zawór amorka bez konsekwencji utraty ciśnienia?
ukers Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 GS-01 nie odpuszcza ciśnienia,jest minimalny "syk" ale po ponownym wkręceniu manometr nie wykazuje zmian ciśnienia
marco1973 Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 czyli ten syk to z wężyka w takim razie. w takim razie w tej nakręcanej końcówce, z zewnątrz wyglądającej jak zwykła końcówka w mojej pompce do kół, jest jakieś rozwiązanie które jednak odcina zawór...
ukers Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 na to wygląda.napompowałem na 150 psi po trzech wkręceniach\wykręceniach spadło o 10psi
rzezniol Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Standardowo końcówka wykonana jest tak że zaworek w amortyzatorze zamyka się wcześniej niż rozszczelni się połączenie wężyk pompki >> korpus zaworu. Jedyne powietrze które schodzi to powietrze z wężyka pompki ... ewentualny spadek ciśnienia po ponownym podłączeniu pompki to spadek o to co uciekło ponownie do wężyka. W dobrze wykonanej pompce nie ma potrzeby stosowania dodatkowych patentów na jej końcówce ... Pozdro
marco1973 Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 czyli nie warto przepłacać za GS-02 w takim razie...
beskid Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 To co ma GS-02 to porządne wykonanie i bardzo dobrze się ją trzyma w trakcie pompowania. Jest bliżniaczo podobna dla przykładu do pompki RS'a a one są najlepsze według mnie. Widać to najlepiej jak się "dmucha" w tłumiki w fullach.
marco1973 Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 no ale 01 wygląda tez na porządnie wykonaną...
beskid Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Nie przeczę ale osobiście jak napisałem nie widzę tej pompki u siebie do dmuchania w tłumik zawieszenia. Tu do Ciebie należy decyzja.
marco1973 Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 mnie potrzebna jest tylko pompka do amorka, dobrze działająca w dobrym stosunku jakości do ceny...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.