Skocz do zawartości

[pompka amortyzatora] GIYO GS-01 czy GS-02

marco1973

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

noszę się z zamiarem zakupu pompki do amorka i chciałbym się poradzić co do tych pompek.

http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/pompki-rowerowe/do-amortyzatorow/p,pompka-do-amortyzatora-gs01-giyo,4585.html

https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/pompki-rowerowe/do-amortyzatorow/p,pompka-do-amortyzatora-gs02d-giyo,4586.html

pompki są porównywalne i praktycznie użytkowo różnią się końcówką.

w GS-02 jest specjalny zawór umożliwiający rozłączenie bez utraty ciśnienia. a jak to jest w przypadku GS-01? mam zwykłą pompkę z wężykiem, którą pompowałem amortyzator ale wkurza mnie właśnie to, że przy wykręcaniu wężyka, jak bym tego nie robił, zawsze schodzi powietrze i pompowanie jest na zasadzie uda się albo nie uda i nigdy nie wiem jakie jest w amorku ciśnienie. czy z GS-01 jest inaczej czy też podobnie? czy lepiej dołożyć i kupić GS-02 ze specjalną iglicą, którą zamyka się i otwiera zawór amorka bez konsekwencji utraty ciśnienia?

Napisano

GS-01 nie odpuszcza ciśnienia,jest minimalny "syk" ale po ponownym wkręceniu manometr nie wykazuje zmian ciśnienia

Napisano

czyli ten syk to z wężyka w takim razie. w takim razie w tej nakręcanej końcówce, z zewnątrz wyglądającej jak zwykła końcówka w mojej pompce do kół, jest jakieś rozwiązanie które jednak odcina zawór...

Napisano

Standardowo końcówka wykonana jest tak że zaworek w amortyzatorze zamyka się wcześniej niż rozszczelni się połączenie wężyk pompki >> korpus zaworu.

Jedyne powietrze które schodzi to powietrze z wężyka pompki ... ewentualny spadek ciśnienia po ponownym podłączeniu pompki to spadek o to co uciekło ponownie do wężyka.

W dobrze wykonanej pompce nie ma potrzeby stosowania dodatkowych patentów na jej końcówce ... 

Pozdro

Napisano

To co ma GS-02 to porządne wykonanie i bardzo dobrze się ją trzyma w trakcie pompowania. Jest bliżniaczo podobna dla przykładu do pompki RS'a a one są najlepsze według mnie. Widać to najlepiej jak się "dmucha" w tłumiki w fullach.

Napisano

Nie przeczę ale osobiście jak napisałem nie widzę tej pompki u siebie do dmuchania w tłumik zawieszenia. Tu do Ciebie należy decyzja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...