marcinowozniako Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Witam! Dzisiaj zakupiłem buty SPD shimano sh-m089, oraz włożyłem je do pedałów shimano spd 505. Są to moje pierwsze buty SPD jak i pedały także jestem świeży w tej kwestii. Bardzo zadowolony z zakupu wyruszyłem w trasę i zrobiłem prawie 40 km w tych butach. Wrażenia na podjazdach dobre, plus o wiele szybsze przyspieszanie, to są plusy. Minusy są takie że podczas jazdy bolały mnie uda tak jakbym zrobił z 150 km, plus przy wyższych kadencjach to samo. Wcześniej jeździłem na zwykłych platformowych pedałach w zwykłym sportowym obuwiu. Przeczytałem że prawidłowo na rowerze powinno się pedałować śródstopiem i tak też robiłem, ba powiem więcej zacząłem już nawet bardziej jeździć na palcach ale bardzo mi to odpowiadało. Tak wyjeździłem kilka tysięcy kilometrów zrobiłem całkiem niezłą formę, a tu zmieniam pedały na spd gdzie już nie mogę pedałować niemalże palcami u stóp i jeździ mi się nie porównywalnie gorzej. Co z tego że jest większe podparcie ogólnie, skoro po 40 km mam dosyć i moje ciało również? Bardzo mnie to zdziwiło i trochę wkurzyło przy ogólnym zachwalaniu spd. Kwestia przyzwyczajenia? Czy od nowa będę musiał rozjeżdżać się w nowej konfiguracji, bo przykładowo teraz pracują u mnie mięśnie które wcześniej nie pracowały stąd ten ból oraz brak sił? Mogę liczyć na jakieś dobre rady w tej kwestii? Nie ukrywałbym że fajnie by było gdybym mógł te bloki podnieść jeszcze wyżej niż mam teraz, a mam je na samej już górze wyżej podnieść nie mogę, gdyż wtedy mógłbym pedałować tak jak wcześniej.
RISTO90 Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Ja po przejściu na SPD ze zwykłych miałem bóle mięśni, z czasem ustały, niedawno zmieniłem ustawienie bloków i na pierwszych jazdach po kilka km miałem ból w mięśniach (łydka). Dramatu nie było i 'się rozjeździło Ciało musi się przyzwyczaić do nowej pozycji.
marcinowozniako Napisano 12 Maja 2015 Autor Napisano 12 Maja 2015 BO generalnie rozumiem że ustawienie nogi takie jak wymusza na nas blok jest jak najbardziej poprawne? Bo skoro nie da się wyżej tych bloków podnieść to jest maks to znaczy że tak się powinno jeździć na rowerze i wcześniej po prostu nie do końca poprawnie jeździłem? Dodatkowo ustawienie siodełka, zwiększyć wysokość czy zmniejszych wysokość względem tego co miałem na zwykłych pedałach?
hembro Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Ja zwiększyłem. I to o tyle, że musiałem zmienić sztycę na dłuższą. Czułem się jakby pedały podniosły się o kilka cm.
inTro84 Napisano 12 Maja 2015 Napisano 12 Maja 2015 Mnie z kolei po przesiadce na spd bolały kolana, ale po kilku wypadach i wypróbowaniu różnych ustawień bloków problem ustał. Co do ustawień siodła i bloków to musisz sam znaleźć odpowiednią konfigurację dla siebie. Jeździć i kombinować z ustawieniami, aż trafisz w te odpowiednie dla siebie.
kemot1974 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 bardzo naturalne zachowanie organizmu, tak jak piszą poprzednicy jest to kwestia ustawienia bloków w butach i przyzwyczajenia organizmu ( nóg ) do nowej pozycji. SPD spinają na stałe nogę z pedałem i Twój organizm odbiera to jako ,, nowość,, i musi się przestawić. Odrobina cierpliwości, imbus i przestawianie na trasie. Jest dużo artykułów na forum w tej sprawie. Ja osobiście po tygodniu znalazłem odpowiednie ustawienie i ból łydek i kolan minął od razu
marcinowozniako Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Ale mnie nie bolą kolana i łydki. Mnie bolą mięśnie to trochę coś innego. Nie jest to kwestia tego że jest mi niewygodnie a bardziej tego że mam inne ułożenie aniżeli wcześniej. Skoro jednak mówicie że jest to jak najbardziej normalne to faktycznie nie pozostaje nic innego jak porządnie trenować teraz w spd to wszystko będzie ok.
RISTO90 Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 to znaczy że tak się powinno jeździć na rowerze i wcześniej po prostu nie do końca poprawnie jeździłem? Indywiidualna sprawa. Ty np masz teraz bloki na max w kierunku palców przesunięte. Ja na początku miałem bloki idealnie na środku i sprężyny w pedałach na środku regulacji. Nie wiedziałem co będzie dobre. Pierwsze buty i pedały spd. Z czasem podkręcałem sprężyny pedałów bo czułem się pewniej (odpukać do tej pory nie miałem żadnej gleby w spd) i jakiś czas temu zmieniłem ustawienie bloków skrajnie w kierunku śródstopia, testowo bo mam problem z kontuzjowaną kostką. Efekty takie że kostka ok, ale łydki dawały na początku znać o sobie, teraz rozjeżdżone i ok. Dodatkowo ustawienie siodełka, zwiększyć wysokość czy zmniejszych wysokość względem tego co miałem na zwykłych pedałach? Ja podwyższyłem u siebie i skierowałem czubek bardziej w dół, a teraz (po przestawieniu bloków) mam jeszcze deczko wyżej, deczko do tyłu i czubek +- poziomo.Proponuję imbusy i w drogę
marcinowozniako Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Obyście mieli panowie racje. Od wczoraj robie regularne trasy około 50 km i zobaczymy po jakim czasie będą satysfakcjonujące mnie wyniki, bo ogólnie dodatkowo czuje spadek mocy mojej nogi. Znaczy może moc jest ok, ale o wiele szybciej noga się męczy przy jakieś ostrzejszej jeździe i zwalniam samoiście.
marcinowozniako Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Cały czas mówicie o jakiś bólach kolan itp. Ja powtarzam nie mam bólu kolan, nie mam bólu stóp. Mam za to bóle mięśni ogólnie i jakby spadek mocy jak mówiłem wcześniej i tutaj nie wiem czy jest to takie normalne.
Boxx Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 Ja powtarzam nie mam bólu kolan, nie mam bólu stóp. Mam za to bóle mięśni ogólnie i jakby spadek mocy jak mówiłem wcześniej i tutaj nie wiem czy jest to takie normalne. Przy jeździe w SPD używasz partie mięśni które wcześniej odpoczywały. Musisz je rozjeździć a bóle przestana się pojawiać. Ja po przesiadce na SPD miałem zakwasy ogólnie na nogach przez ok dwa tyg.
marcinowozniako Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Czyli co, jeździć i jeździć i tyle, po jakimś czasie powinny te bóle ustąpić, bowiem nie pojawiają się one od razu po przejechaniu 1 km a dopiero po 35 czy więcej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.