Skocz do zawartości

[przerzutki] shimano tourney na shimano deore - wymiana przerzutek na 10rz.

zbik93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam już trochę stary rower i co sezon w sumie muszę wymieniać przerzutkę przednią i tylną ze względu że mam najtańsza wersję i nie dają rady, wykrzywiają się rozregulowują itd.

Jestem amatorem ale jeżdżę wszędzie  :)

Moja jazda zazwyczaj to miasto, lasy płaskie z niedużymi podjazdami, zjazdy w lesie gdzie prędkość przy zjezdzie w niektórych miejscach to nawet +30km/h i tutaj własnie pojawiają się problemy z zmianą szybko przerzutek bo zaraz wzniesienie itd.

Wracając do osprzętu

Obecnie mam szit tourney chciałbym zainwestować w coś lepszego.

Znajomi polecają jedni "altusa" a inni żeby nie oszczędzać i posłużą kilka sezonów Deore.

I przeglądam sobie allegro...

Mam przerzutki 3x7 rower Kross Hexagon V2 (lub x2) xd z przed już chyba 4-5lat nie pamiętam bo czas ucieka.

Wszystko deore jest 3x10, do altusa nie mam jednak zaufania bo to nawet nie do końca chyba klasa MTB

Myślałem o założeniu tego:

http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-xt-fd-m786-bs-i5327176119.html

http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m610-gs-czarna-i5329962457.html

oraz hamulców:

http://allegro.pl/hamulec-przedni-shimano-deore-br-t610-v-brake-bs-i5311795590.html

Czy one się nadadzą? Nie będzie z tym żadnych problemów z działaniem i montażem? ze względu że przerzutki są na 3x10

Napisano

Wiem o tym, ale przerzutka przednia jest już wygięta, przerzutka tylnia co chwile się rozregulowuje.

Manetki też są do wymiany ale tutaj akurat problem nie jest. Chociaż 3x7 Deore nie ma. Ale mam też dylemat czy Alivio 3x7 czy Deore 3x9 np nie kupić i mieć po prostu te 2 puste bo podobno to akurat nie przeszkadza.

Napisano

Jeśli masz 7-biegową kasetę, to możesz kupować spokojnie komplet deore 10-rzędowy i zmienić cały osprzęt. Jeśli jednak w tylnym kole masz wolnobieg, to czeka Cię jeszcze kupno nowego koła z piastą pod kasetę lub zakup samej kasety i przeplot w serwisie koła. 

Chcesz dokonać poważnej modernizacji. Tourney nie jest tak zły, jak zazwyczaj go opisują doświadczeni rowerzyści. Da się na tym jeździć, jest mniej precyzyjny, wolniej wchodzi, ma problemy ze zmianą biegu przy poważnym obciążeniu (np.: chcesz zrzucić bieg będąc już na górce). Jeśli jednak jeździsz głównie na płaskim terenie i suchym terenie, to spokojnie możesz tylko kupić nowe części tourneya, które są już zużyte i jeszcze Ci to posłuży. Mam taki osprzęt w rowerze mtb (jakieś 2k km rocznie na nim robię) i spokojnie daje rade. Żona ma taki osprzęt w swoim crossowym rowerze zbudowanym na ramie accent nordkapp. Ona robi mało kilometrów, więc ten osprzęt też wytrzymuje. 

Deore będzie super, ale dolicz do całości koszty tylnego koła. Jeśli wyjdzie sporo, to pomyśl również o nowym rowerze. 

pozdr i daj znać co wybrałeś. 

Napisano

Właśnie często jeżdżę na Tarnowskiej "Marcince" to dość spora góra gdzie jest bardzo dużo zjazdów i podjazdów jeśli wie się gdzie jeździć.

Przeliczyłem sobie wszystko i wychodzi mi w tej samej cenie plus minus. I prosił bym o radę co wybrać teraz.

Przerzutka tył  Alivio RD-M4000 119zł
Przerzutka przód Alivio FD-M4000 75zł

Hamulce Deore T-610 140zł

Klamkomanetki Altus ST-EF51 60zł

Razem: ~395zł

Wysyłka: do 20zł łącznie

lub

Przerzutka tył Deore RD-M610 130zł

Przerzutka przód Deore XT FD-M781 100zł

Hamulce Deore T-610 140zł

Klamkomanetki Altus ST-EF51 60zł

Razem: ~430zł

Wysyłka: do 35zł łącznie

Jak widać wielkiej różnicy cenowej nie ma.

Napisano

Może takie zestawienie ?

hamulce mogą  być takie jakie proponujesz

przerzutka tylna Sram X4

przerzutka przednia Sram 3.0

manetki Sram X4

klamki hamulców Avid FR 5

To tania opcja Sram,ale bardzo stabilna.

Napisano

Tu już nie chodzi tak o cenę jak o opinię tego co przedstawiłem czy lepiej kupić podobno lepsze modele Alivio czy podobno gorsze modele Deore.

Napisano

Przerzutka tył Deore RD-M610 130zł
To przerzutka dedykowana pod 10 rzędów. Nie będzie działać z Twoim napędem.

Przerzutki przedniej poszukałbym używanej. Nawet XT dostaniesz za 50-60 zł.

Dobrze rozumiem, że jednak zostajesz na 7rz.? Bo tak się zastanawiam, czemu chcesz się męczyć z ef51. 

Napisano

Tak zostaje na 7rz. za dużo dodatkowych kosztów z wymianą na 9/10rz. bo wiązało by się to z wymianą całego tylniego koła

Napisano

Powiem Ci tyle, bo widzę, że nie do końca wierzysz w manetki i bardzo przeceniasz moc przerzutek: dużo lepiej będzie działać sprzęt przy założeniu lepszych manetek i gorszej przerzutki niż najlepszej na świecie przerzutki i kiepskich manetek.

Przerzutka to jest tylko prowadnica łańcucha.

Do tego wszystkiego koniecznie musisz wymienić pancerze i linki, nie jest to duży koszt, a poprawi znacznie funkcjonowanie całości.

Napisano

Po dłuższym zastanowieniu się chyba zrobię jak KartofeL zaznaczył.

Przerzutkę z tyłu "zreperuję" bo wiele jej nie trzeba jak na razie poza wyczyszczeniem i nasmarowaniem i wyregulowaniem.

Przednią będę musiał i tak wymienić bo jest wygięta i cały czas łapie luzy.

Hamulce to nie ma opcji są do wymiany i tutaj chodzi o bezpieczeństwo to oszczędzać nie będę szczególnie że miałem już parę razy sytuacje lądowania na twarz bo się ratowałem przednią bo tylni hamulec całkowicie puścił.

No i manetki muszę dobrać odpowiednie szczególnie że przy mojej jeździe wymagana jest duża częstotliwość zmiany przełożenia ze względu na szybkie podjazdy i zjazdy.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...