slav4 Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 Więc Panie, tego, no...... zaszalałem i pozwoliłem sobie na Ritcheya WCS 27,2. W instrukcji stoi jak byk że max siła dokręcenia to 8,5 Nm. Dobrałem wysokość siodła, a że nie dysponuję kluczem dynamometrycznym, to w zaprzyjaźnionym serwisie tyle też mi dokręcili (uprzedzając ew. pytania - najpierw smar miedziany, potem osadzenie sztycy) No i.... kiszka. Przejechałem dziś kawałek (specjalnie po wertepach) no i jakieś dziwne trzaski. Po paruset metrach wiedziałem już że cholera pomalutku, ale konsekwentnie chowa się w ramie. No to wkręciłem śrubę od zacisku jeszcze o prawie cały obrót. Trzaski ustały, sztyca się nie chowa, ale cały czas mam świadomość że zacisnąłem bardziej niż producent zezwala. Bać się że kiedyś tam chrupnie ? Jakieś patenty żeby zostawić te dopuszczalne 8,5 Nm, a jednocześnie uniknąć trzasków i wjeżdżania sztycy w ramę ?
MokryxD Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 Raczej powinieneś użyć pasty montażowej do carbonu niż smaru miedziowego.
rzezniol Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 Dokładnie jak pisze Mokry ... W zastępstwie "specjalistycznych produktów" możesz użyć drobnej pasty do docierania zaworów w głowicach silników spalinowych . Pozdro
slav4 Napisano 11 Maja 2015 Autor Napisano 11 Maja 2015 Heh, Poczytałem trochę MTBr i BikeRadar - widzę co ludzie piszą - nie tylko sztyca może p***lnąć. Jeszcze może strzelić rama w miejcu mocowania, a to już kompletnie mi się nie podoba.....
Nugosz Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 Jeżeli nie zależy Ci na czasie i nie chcesz kupować własnego to mogę Ci przesłać trochę pasty montażowej do karbonowych części. Mam Finish Line Fiber Grip i jestem bardzo zadowolony.Jeżeli jesteś chętny to zgłoś się na PW
slav4 Napisano 11 Maja 2015 Autor Napisano 11 Maja 2015 Panowie, Dzięki wszystkim za chęć pomocy, ale myślę że chyba w KAŻDYM serwisie "odpalą" mi ze 2-3 cm3 pasty do montażu carbonu. Ileż to może kosztować ? Na pewno spooooro mniej niż sztyca czy rama. A temat jest raczej pilny, bo w niedzielę maraton w Sandomierzu (ŚLR).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.