matiq16 Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 Witam, dzisiaj po pracy "myślałem" o zamówieniu roweru, do tej pory miałem już upatrzony ten rowerek: http://allegro.pl/alu-solidne-mtb-lazaro-e-v1-men-shimano-altus-amor-i5329890462.html jednak wczoraj zobaczyłem, że wypuścili drugi rowerek ale jest o 160zł droższy: http://allegro.pl/mocne-mtb-lazaro-evolution-v2-acera-sr-suntour-m-i5341903911.html Zasadnicza zmiana jest taka, że ten już posiada kasetę i można powiedzieć że bardziej "przyszłościowy". Moim pierwszym planem było zakup 1 roweru i pomału pomału zbieranie na lepszy osprzęt, do tego kupno różnego typu akcesorii. Kupując drugi rower który jest ponad mój budżet będę zmuszony do jazdy "na surowo" przez dłuższy czas. Rower będzie głównie wykorzystywany do dojazdu do pracy a po pracy do różnych tras po asfalcie, drogach polnych, w lesie. Na początku to będzie delikatna jazda aby złapać kondycje i zrzucić trochę kilo, ale później bardziej rekreacyjna i agresywna w lesie. Wiem, że warto dopłacić te 160zł ale czy jeśli biorąc to w pryzmat czasu i chęć rozbudowania rowerku jest sensowne i ekonomiczne ? Ważę 87kg i mam 182cm wzrostu, w kroku 82-83cm, wiec rama chyba 19", bo 21" już będzie za duża rozumiem ?
_dev_ Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 Warto dołożyć do v2, wyjdzie taniej niż ulepszanie pierwszego. "Surowa" wersja powinna wystarczyć a potem łatwiej będzie ją upgradować.
Bluepower Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 Możesz też rozglądnąć się za Kands 1100 bo jest na dokładnie tym samym osprzęcie co Lazaro V2. Różnią się tylko nalepkami na ramie... ten który ja mam Kands 1100 to w ofercie Lazaro V2 nawet siodełko ma to samo :/ Tak do 800 zł wiele osób polecało Rockrider 340 z Decathlon-a ale sam wolałem dołożyć 200 zł i kupić Kands 1100 i sobie chwalę (nalepki mi się bardziej podobały niż Lazaro v2 ).
_dev_ Napisano 11 Maja 2015 Napisano 11 Maja 2015 Zapomnij o tym rockriderze 340. Najlepszy wybór to dopłacić do tego kandsa lub lazaro. Zmiana wolnobiegu na kasetę pociąga za sobą kilka innych komponentów i wyjdzie znacznie drożej niż dopłacając teraz, o czym już wspomniałem. Stara zasada mówi że lepiej dopłacić niż płacić drugi raz.
matiq16 Napisano 12 Maja 2015 Autor Napisano 12 Maja 2015 Dzięki za odpowiedz, a jak reszta osprzętu ? Ma ktoś ten rower i może się wypowiedzieć ?
Bluepower Napisano 13 Maja 2015 Napisano 13 Maja 2015 W tej cenie do 1000 zł nie znajdziesz nic nowego z lepszym osprzętem. Kands 1100 i Lazaro V2 to są dokładnie te same rowery różnią się tylko kolorkami i nalepkami a cała reszta łącznie z ramą są te same.
matiq16 Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Wczoraj zamówiłem to Lazaro V2, zobaczymy co to przyjdzie Zdam relacje po zakupie jak rowerek się sprawuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.