ziemian Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Witam Problem polega na tym, że w prawej manetce Shimano XT M770 dźwiagnia do zrzucania biegów przy całkowicie skręconej manetce i przykręconej do kierownicy zrzuca tylko do 4 biegu. Dźwignia która wrzuca biegi na wyższe działa bez zarzutów. Rozkręciłem manetkę i przy trzymaniu jej w pozycji do góry dźwigniami działa dobrze, tylko w normalnej pozycji to nie działa tak jak powinno bo zrzuca tylko do 4 biegu. Może mi ktoś wytłumaczyć jaka tego może być przyczyna i jak to ewentualnie mogę naprawić ???
GrzesPL Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Dobry wieczór Może linka w pozycji "przykręcona manetka" gdzieś ociera/ załamuje się/ blokuje lub gdzieś stawia wewnętrzny opór sama manetka "skręcona". Pozdrawiam.
ziemian Napisano 9 Maja 2015 Autor Napisano 9 Maja 2015 Nie, to nie linka na 100% bo bez linki jest tak samo.
BikerLight Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Rozkręciłem manetkę i przy trzymaniu jej w pozycji do góry dźwigniami działa dobrze, tylko w normalnej pozycji to nie działa tak jak powinno bo zrzuca tylko do 4 biegu. 1. Nastrzelaj w manetkę WD40 i "przeklikaj" ją, a nóż widelec jest tam jakiś syf. 2. Oddaj do... zegarmistrza. Nie to nie jest żart, nawet najbardziej skomplikowana manetka to mały pikuś w porównaniu do najprostszego zegarka mechanicznego. Powiedz jak powinna działać i fachmistrz powinien to rozłożyć, sprawdzić czy nie ma widocznych uszkodzeń i złożyć z powrotem bez najmniejszego problemu. Jeśli jest uszkodzenie mechaniczne to szukaj innej na dawcę części.
ziemian Napisano 9 Maja 2015 Autor Napisano 9 Maja 2015 Jak w tej manetce ściągnąć dźwigni ę do redukcji biegów ???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.